Na weekendową przekąskę, domówkę, ciepłą kolację. Łódeczki ziemniaczane faszerowane kurkami, pancettą i cebulką.
Celowo piszę pancetta a nie boczek, mimo iż pancetta jest boczkiem, ale chodzi o boczek surowy, wędzony. Takiego szukajcie. Boczek wędzony parzony ma zupełnie inny smak, co przełoży się na finalny smak potrawy.
Użyłam kurek, zimą dostępne są mrożone (można wykorzystać), ale jeśli nie macie, można użyć boczniaków, pieczarek, mrożonych podgrzybków, borowików.
Polecam 😉
Danie bezglutenowe, bezmleczne, bez laktozy, bezjajeczne.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 100 gramów surowego, wędzonego boczku,
- jedna mała cebula
- 200 gramów kurek lub innych grzybów
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przekrawamy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- W tym czasie drobno kroimy boczek. Wrzucamy na patelnię. Przesmażamy aż wytopi się tłuszcz. Wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Przesmażamy. Dolewamy oliwy. Wrzucamy drobno pokrojone grzyby. Dusimy często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Z piekarnika wyjmujemy ziemniaki. Wydrążamy środek. Drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię z grzybami. Mieszamy.
- Farszem napełniamy łódeczki ziemniaczane. Ponownie wkładamy do piekarnika na 25 minut.