Szybka, smaczna, aromatyczna, kokosowa jaglanka z morelami, cynamonem i migdałami. Słodko – kwaśna. Cynamonowo – migdałowo – kokosowa.
Te smaki fantastycznie się ze sobą łączą, tworząc przepyszną śniadaniową kompozycję.
Czy całość można zblendować na budyń i zabrać do pracy na przekąskę? Ależ oczywiście. Wówczas migdałów nie mieszamy z budyniem, ale posypujemy nimi wierzch przekąski.
Tym samym z jednego przepisu mamy dwa dania z różnym przeznaczeniem.
Danie jest wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, białek mleka krowiego, glutenu i jaj. Idealne dla dzieci.
Smacznego 😉
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 50 ml gęstego mleka kokosowego (min. 80% kokosa)
- 4 morele
- 15 gramów mielonych migdałów (polecam do mielenia użyć płatków migdałowych)
- sól
- pół łyżeczki ksylitolu
- dwie szczypty cynamonu
Sposób przygotowania:
- Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojone w kosteczkę 3 morele. Gotujemy 15 minut.
- Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy kolejne 10 minut. Wyłączamy. Odstawiamy na 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą, ksylitolem i cynamonem. Mieszamy z mielonymi migdałami.
- Wierzch jaglanki przyozdabiamy pozostałą morelą przekrojoną na ćwiartki.