fbpx
Fit gulasz z indyka, bez Fixów i polepszaczy smaku
Img

Banalnie prosty gulasz. Do wszystkiego. Do makaronu, kaszy, pure ziemniaczanego.
Bez Fixów i polepszaczy smaku. Sama natura i smak wydobyty z przypraw i dodatków.

Sekretem smaku jest dobrze zamarynowane mięso, które fantastycznie przechodzi aromatem przypraw.
Mięso wystarczy zamarynować na 2-3 godziny, ale jeśli zamarynujecie je wieczorem, a gulasz przyrządzicie po powrocie z pracy, smak będzie jeszcze lepszy.
Czas przygotowanie gulaszu, nie licząc czasu marynowania mięsa to 30 minut. Czyli tak jak ja lubię, i tak jak Wy lubicie 😉
Gulasz generalnie kojarzy nam się z tłustym sosem na bazie mięsa wieprzowego. Mój gulasz jest z mięsa indyka, czyli z najchudszego mięsa, i nie zawiera zbędnych dodatków, podnoszących kaloryczność potrawy.

 
Kaloryczność :
Porcja dla jednej osoby ok. 300 gramów to ok. 200 kcal
Cały sos dla 4 osób ma ok. 800 kcal 
Składniki dla 4 osób : 
  • 500 g mięsa z indyka (najlepszy będzie udziec )
  • 500 mi przecieru pomidorowego (w kartonie)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • natka pietruszki i koperek
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
  1. Mięso z indyka mielimy w maszynce. Curry, słodką paprykę i pieprz ziołowy mieszamy w miseczce. Czosnek rozgniatamy.
  2. Zmielone mięso posypujemy solą i przyprawami, dodajemy czosnek i dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę. Jak się zeszkli dodajemy zmielone mięso z indyka i smażymy 1-2 minuty często mieszając (nie rumienimy). Wlewamy przecier pomidorowy, posypujemy koperkiem i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
  4. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Krewetki dla początkujących! Jakie mają wartości, na co zwrócić uwagę podczas zakupów i przyrządzania, oraz najprostsze i najlepsze na świecie spaghetti z krewetkami!
spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami, które chcę Wam dziś zaprezentować, to najprostsze danie świata. Jeśli kupicie świeży makaron (można kupić w sieci Czytaj dalej

Orkiszowe pierniczki last minute! Do zrobienia nawet dzień przed świętami!
Orkiszowe pierniczki

Jeśli planujecie piec pierniczki w tym tygodniu lub ostatecznie w najbliższy weekend, polecam ten mój przepis (klik). To w zasadzie Czytaj dalej

Tom Kha Gai – tajska zupa z krewetkami i mleczkiem kokosowym
Tom Kha Gai - tajska zupa

Klasyczne danie kuchni Tajskiej. Lekko słodka, aromatyczna, pikantna zupa, której smak na długo zapada w pamięć i chce się do Czytaj dalej

Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną
Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną

Sezon truskawkowy w pełni. W zasadzie nie ma dnia żebym nie jadła czegoś z truskawkami. Co tu kryć, staram się Czytaj dalej

78 komentarzy

Monika WDodano:  3 czerwiec 2014 - 12:14
Pięknie się prezentuje i na pewno równie dobrze smakuje ;) Wypróbuję ten przepis na pewno.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 12:29
Wygląda pysznie!! Tzw. passata (bez zadnych dodatków, w opisie 100% pomidory, a mam jej ogromne zapasy) będzie się nadawać zamiast przecieru, prawda?
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 12:41
oczywiście
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  3 czerwiec 2014 - 12:45
świetny pomysł na zdrowe danie:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 12:53
robię podobny, ale z wołowiny. ten na pewno wypróbuję!!!!!!! wygląda apetycznie i mało kalorii. pani małgosiu, a będą też jakieś przepisy z wołowiny, nie ukrywam że wołowinę też lubię - czy lepiej jeść ją rzadko?
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 13:29
czerwone mięso można jeść raz w tygodniu,
będzie niedługo przepis na wołowinę
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 17:48
a drobiowe ile razy w tygodniu można? M
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 8:43
Dlaczego wołowiną można jeść raz w tygodniu??
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 11:01
wołowina to czerwone mięso, mięsa w ogóle nie powinno się jeść codziennie, 2-3 razy w tygodniu spokojnie wystarczy na zaspokojenie zapotrzebowania na żelazo które najlepiej przyswaja się z produktów zwierzęcych i na magnez,
AnonimowyDodano:  7 czerwiec 2014 - 16:38
hej kobetki :) jeśli chodzi o przyswajanie żelaza czerpanego z mięs to z mojego doświadczenia dodam, że to zależy od organizmu jako jednostki.
Przez 20 lat jem mięso każdego dnia ( wieprzowina, drób, wołowina, sporadycznie dziczyzna) i od dzieciństwa mam zbyt niski poziom żelaza. Więc jeśli tylko dla witamin chcecie wcinać mięso to smacznego. Ja jem, bo lubię. :D
Dodano:  7 czerwiec 2014 - 18:38
widocznie masz zaburzenia wchłaniania żelaza, więc nie przyswajasz go w odpowiedniej ilości,
być może pijesz dużo kawy lub herbaty (nawet zielona się tu wlicza) które zaburzają wchłaniania żelaza,
czynników które powodują że nie przyswajasz żelaza może być bardzo dużo,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 12:57
Czy suszona pietruszka i koperek będą się nadawały?
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 13:29
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 13:08
hmm bedzie pycha
Odpowiedz
Karolina StańczakDodano:  3 czerwiec 2014 - 13:13
a z czym najlepiej proponujesz podać? jeśli z kaszą to jaką? pozdrawiam.
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 13:28
świetnie komponuje się z jęczmienną, do tego mizeria lub ogórek małosolny
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 14:04
To takie mielone jakby a nie gulasz. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 14:45
a ze mi sie nie chce myc maszynki to pokroje sobie w drobna kostke lub paseczki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 15:04
Małgosiu, może dziwne pytanie ale dlaczego nie rumienimy mięsa tylko wlewamy przecier i dusimy? Jaka to różnica?
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 15:11
mięso z indyka jest chude i chodzi o ro żeby go niepotrzebnie nie wysuszać
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 15:15
aaaaa dziękuję bardzo za odpowiedź :) pozdrawiam Asia
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 15:18
Małgosiu, kolejna propozycja dla Ciebie ..... FIT sernik bez sera, cukru itd :) Twoja tarta sernikowa jest pyszna i uwierz mi, że źle skończę .... :)
Odpowiedz
claudineDodano:  3 czerwiec 2014 - 15:06
Bardzo lubię takie dania, sycące, pyszne i przede wszystkim zdrowe :)
Odpowiedz
Paulina PuciaDodano:  3 czerwiec 2014 - 19:15
Czy moge zamiast miesa indyczego dodac mieso wolowe mielone??? a pomidory z puszki krojone????
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 21:04
tak, ale będzie się dusiło dłużej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 19:46
Czy rozcieńczasz sos w trakcie duszenia?
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 21:01
nie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 20:05
Robię bardzo podobne danie :) Ja dodaję jeszcze pieczarki, czerwoną paprykę, papryczkę chili i ząbek lub dwa czosnku. Najpierw na patelnie wrzucam pieczarki i czekam, aż puszczą sok (jeśli jest go mało to podlewam wodą) - nie dodaję tłuszczu do smażenia. Później wrzucam cebulę i mięso i chwilę wszystko podsmażam na wodzie. Przyprawiam na patelni. Następnie wszystko przekładam do małego garnka i dodaję pozostałe składniki i gotuję kilka minut. Wody daję tyle ile aktualnie chcę mieć sosu. Czosnku raczej nie podsmażam, a jeśli już to krotką chwilę, bo robi się gorzki. Wychodzi pyszne :)
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 21:03
super !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 20:24
Wygląda smakowicie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 21:07
A jaki użyłaś przecier pomidorowy ??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 21:27
mniam!! :) żadnych warzywek do gulaszu nie dodajemy??
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  3 czerwiec 2014 - 21:58
wygląda pysznie, skorzystam z Twojego przepisu ;)
Odpowiedz
magdaDodano:  3 czerwiec 2014 - 22:06
Małgosiu co ja bym bez Ciebie zrobiła! Zginęłabym marnie! Czy ty wiesz jaka jesteś cudowna, wspaniała, przekochana???
Odpowiedz
justa adamsjaDodano:  3 czerwiec 2014 - 22:11
Gosiu mam pytanie co sądzisz o piciu czarnej,prawdziwej kawki z odrobiną mleka ryzowego/migdałowego/kokosowego - krowie jest ponoć bardzo szkodliwe ;/ oraz co sądzisz o picu soków wyciskanych z wyciskarki do śniadania ? czy lepiej odczekać min 30 min i dopiero taki soczek wypić ? Oraz ostatnie pytanie na temat łączenia owoców z nabiałem : podobno jest do bardzo niezdrowe a ja uwielbiam serek wiejski z truskawkami itp czy też w formie koktaji ? chociaż najcześciej dodaje do nich serek wiejski/mleko koksowe ?Byłam kiedyś na diecie w której był zakaz picia mleka.kefiru.jogurtu.maślanki a owoce należy taktować jak węglowodany i boję się teraz że jak zacznę pić koktajle owocowe po prostu przytyję . proszę pomóż
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 22:19
do wszystkiego trzeba podejść zdroworozsądkowo,
jeśli szkodzi Ci połączenie owoców i nabiału, zrezygnuj z tego,
są osoby którym niektóre połączenia szkodzą, mi nie szkodzą i dużej części osób również,
to się tyczy koktajli, twarożku z owocami etc.
jeśli zaś chodzi o mleko i jego przetwory to jeśli nie masz nietolerancji laktozy albo kazeiny to nie widzę powodu, dla którego miałabyś zrezygnować z nabiału,
znam teorie o jego szkodliwości ale traktuję to z przymrużeniem oka ;) całe pokolenia wychowały się na mleku i społeczeństwo było zdrowsze niż teraz ;)
Odpowiedz
justa adamsjaDodano:  3 czerwiec 2014 - 23:02
super bardzo Ci dziękuję za odpowiedz !! jesteś nieocenioną encyklopedią zdrowego żywienia ;-))) kiedyś byłam na diecie niskowęglowodanowej - tylko 1 i 3 posiłek i nie powiem schudłam , ale teraz zaczynam nowy etap - węglowodany w każdym posiłku no może ostatniego bo jem go ok 21 , tylko mam w głowe zakodowane ze jak zacznę jeść węglowodany, owoce, jogurty itp to po prostu przytyję a nie ukrywam że chciałabym jeszcze coś zrzucić ;-) p.s Gosiu co sądzisz o książce "kuchnia bez pszenicy" od niedawna zaczęłam ją stosować i staram się unikać produktów bezpszennych , w głownej mierze nabiał, mięso warzywa i wszelkie kaszy quinoa, amarantus.jaglana /mąki koks/mig ?
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 8:44
odżywianie bez pszenicy jest bardzo zdrowe, niemniej jednak aby zrezygnować z pszenicy trzeba dojść do pewnego etapu (wiedzy i determinacji) i ja kiedyś na blogu zrobię akcję "bez pszenicy" ale wszystko w swoim czasie, wiele osób dopiero zaczyna swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem i pewne etapy muszą zachodzić stopniowo,skok na "głęboką wodę" nie jest wskazany ;)
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 13:58
A ty Małgosiu w swoim odżywianiu ''idziesz'' w kierunku ograniczenia albo nawet wyeliminowania pszenicy - na stałe? Czy nie zamierzasz? ;)
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 14:01
mocno ograniczyłam pszenicę,
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 14:36
Ja też muszę o tym pomyśleć.. Makaron, nawet razowy, nie do końca mi służy, wolę ryż i kasze. A ja wtedy z pieczeniem chlebka? (ja też ten Twój piekę) - obok mąki żytniej jest tam pszenna, próbowałaś ją zastąpić jakąś inną? - jeśli tak byłabym wdzięczna za podpowiedź
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 15:39
tak, mąki możesz dowolnie mixować,
pszenną zastąp orkiszową
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 17:15
a czy orkisz nie jest odmianą pszenicy?
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 17:37
jest ale to zupełnie inny rodzaj mąki niż gumowata pszenna
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 18:10
Dziękuję ci ślicznie za podpowiedź
Odpowiedz
GaleriaZosiDodano:  4 czerwiec 2014 - 7:12
Nigdy nie robiła mielonego gulaszu, ale te Twój wygląda pięknie i pewnie też tak smakuje. Muszę spróbować koniecznie a tym czasem pozdrawiam i dużo serdeczności życzę Zosia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 8:11
Zrobiłam. I nie mogę uwierzyć, że przez inne mięso (zawsze miałam wieprzowo-wołowe) z dodatkiem koperku i pietruszki wyszło takie pyszne danie. Takie proste a zupełna nowość w kuchni. Dziękuje Ci Małgosiu !!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 11:32
bardzo sie cieszę, że wspominacie o diecie bez pszenicy :) jakiś czas temu trafiłam do dermatologa z moją twarzą ( plamy, wypryski i okropne grudki pod skóra "kaszka"), gdy tylko mnie zobaczył od razu wykrzyknął "gluten" !!! jak wyrok :( po czym zaproponował przeczytanie książki "Dieta bez pszenicy"...nie powiem...bardzo ciekawa książka, ale jak życ bez ciepłej bułeczki i ciasta ? (bezglutenowe są bleee ;) ) a co z płatkami owsianymi, które proponujesz Małgosiu na sniadanie ? czy jęczmiennymi ? i jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś alternatywa dla siemienia lnianego dla kogos kto jest uczulony ?
justa adamsjaDodano:  4 czerwiec 2014 - 17:08
Zamiast platkow ows itp w ramach diety bez pszenicy sa platki quiona jaglane amarantusowe:-)a sieme moze nasiona chia?Gosiu co tym myslisz?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 13:34
zrobiłam i wyszło pysznie!!! sama jestem zdziwiona,że aż tak dobre wyszło!
zjadłam z bułką razową , polecam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 14:09
Małgodsiu
takie pytanie mam, jedząc pierwszy posiłek w domu ok 6 rano mogę przyjąć tylko ok 200kcal-któryś z twoich koktajli lub 1/2 porcji owsianki a dopiero w pracy ok 9 zjeść kanapkę z warzywkami i wędliną lub twarożkiem?
Pytam ponieważ nie mam czasu rano zjeść jakiegoś większego posił pt kanapka a całej porcji owsianki którą proponujesz nie mogę zmieścić
A może masz jakąś propozycję na szybkie śniadanko o wartości 400kcal tylko czy później to w pracy nie będzie zabardzo kaloryczne?
Pozdr
Marta
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 14:31
tak,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 14:52
Świetnie danie, proste, zdrowe i na pewno pyszne, jutro zrobię :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 czerwiec 2014 - 17:08
Oo Dziewczyno! Po ostatniej diecie nie mogłam się patrzeć na drób, a wyniki badań krwi były coraz gorsze bo bardzo mało jem mięsa! Ten gulasz to czysta przyjemność, choć dodałam trochę zielonej papryki i czerwonej soczewicy- pycha! :) (w takiej wersji też polecam)
Odpowiedz
JustynaDodano:  5 czerwiec 2014 - 20:33
Dziś zrobilam na obiad i nawet udało mi się nakarmić dodatkowo meza i córkę podając im z makaronem, mężowi dodatkowo dla zwiększenia sytości posypalam starym żółtym serem. Smakowalo rodzinie a mnie jak zwykle zachwycilo jak wszystkie Takie przepisy. Sobie ugotowalam do gulaszu kasze jeczmienna , pychaaaaa :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 czerwiec 2014 - 20:36
Pyyycha :) mój mąż zjadł z makaronem a ja z kaszą jaglaną :) do tego suróweczka z kiszonej kapusty. Dzięki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 10:21
Oj przeraziłam się troche, myślałam, że te zasady odżywiania o których czytam u Ciebie i do których się stosuję, to już na stałe. Mówisz, że nie powinniśmy bać się odrobiny mąki w sosie tak samo jak np. niedużych ilości śmietany. I jest przecież w jadłospisach makaron czy tortilla i inne produkty z mąką pszenną. A tu zaczynam czytać o odżywianiu bez pszenicy - że jest dobre, ograniczaniu, akcjach bez pszenicy.. Myślałam, ze Twój sposób odżywiania który poznałam to już na całe życie... Małgosiu.. :((
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 10:54
Bo jest na stałe, i pisząc o pszenicy nie napisałam że ją wyeliminowałam a że ograniczyłam po to aby testować swój organizm mimo iż nie mam żadnych negatywnych odczuć spożywając pszenice.
Są osoby które mają nietolerancję glutenu, lub nadwrażliwość lub zwyczajnie lepiej się czują po odstawieniu pszenicy. Ale tez jest bardzo dużo osób które po spożyciu pszenicy czują się doskonale i nie mają żadnych negatywnych odczuć.
Blog jest i dla jednych i dla drugich.
I będzie na blogu też cykl bez pszenicy aby osoby z nietolerancją też mogły jeść smacznie.
Ja aktualnie testuję swoje odczucia po ograniczeniu pszenicy i jakichś wielkich zmian nie odczuwam, więc to mi daje podstawy sądzić że mój organizm z pszenica świetnie współgra.
Sposób odżywiania prezentowany na blogu jest na stałe ale co jakiś czas mogą pojawiać się cykle dla osób z jakimiś nietolerancjami aby i tym osobom ułatwić życie ;)
Odpowiedz
zlapbalansDodano:  6 czerwiec 2014 - 11:09
Super przepis, na pewno wypróbuje:)
Odpowiedz
Tastes AdayDodano:  7 czerwiec 2014 - 14:42
Wygląda pysznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 czerwiec 2014 - 13:09
jaki polecisz do tego dodatek warzywny?może być fasolka szparagowa?
Dodano:  11 czerwiec 2014 - 14:36
raczej coś sałatkowego, lekkiego np. mix salat z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i winegretem
Dodano:  11 czerwiec 2014 - 14:37
raczej coś sałatkowego, lekkiego np. mix salat z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i winegretem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 czerwiec 2014 - 20:55
A może teraz przepis na fit zupę gulaszową? (ja robię taką bardzo ostrą z papryczkami chili i pieprzem cayenne) Bardzo ją uwielbiam, ale obawiam się że moja wersja jest bardzo kaloryczna. A swoją drogą zawsze słyszę, że jedzenie takich ostrych rzeczy nie jest zdrowe, nie przepadam za smakami śmietanowymi, bo uważam że nie mają smaku. Jak to jest z tymi ostrymi rzeczami bo ja wszystko przyprawiam na pikantne?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 czerwiec 2014 - 9:10
Mięsko można pokroić zamiast zmielić?
Dodano:  13 czerwiec 2014 - 9:41
można
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 0:12
Zrobiony dzisiaj, PYCHA! :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 czerwiec 2014 - 0:14
A moglabys podpowiedzieć jak zrobić domowy przecier pomidorowy? :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 czerwiec 2014 - 22:05
zamiast indyka może być pierś z kurczaka czy nie bardzo?
Dodano:  18 czerwiec 2014 - 22:58
może być, oczywiście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 czerwiec 2014 - 14:27
Mniam mniam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 styczeń 2015 - 19:10
Małgosiu, jeśli mogę po imieniu :) z Twoich przepisów na blogu robiłam już: gołąbki, kulebiaka, naleśniki z kaszą gryczaną, roladki z indyka (u mnie był schab) z serem mozarellą i suszonymi pomidorami, faszerowane cukinię jako dodatek do piersi z kurczaka (i tak, mój mąż też potwierdził, że danie jest MEGA! :)). Robiłam również i mroziłam bulion drobiowo - warzywny. Dziś przyszła pora na ten gulasz :) Trochę go zmodyfikowałam, bo w lodówce zalegały mi warzywa - więc dodałam żółtą paprykę i średnią cukinię :) oraz pomidory krojone z puszki. Wszystko właśnie się gotuje i pachnie pycha! Razem z mężem jesteśmy Ci wdzięczni za wszystkie przepisy - są tanie, szybkie a przede wszystkim mega pyszne. No i są FIT! :) Mam plan aby wypróbować wszystkie Twoje przepisy - następne będą: włoska pizza, carbonara, lasagne...czyli wszystkie dania, które ja i mój mąż uwielbiamy jeść, a niestety przez swoją kaloryczność ograniczaliśmy do minimum :)
Pozdrawiam i proszę o więcej.
P.s. Od 5.01.15 rozpoczęłam odchudzanie i właśnie Twoje rady, przepisy oraz blog przekonały mnie, że nie trzeba wyrzekać się ulubionych potraw żeby zgubić zbędne kilogramy ;) Dziękuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 luty 2015 - 8:21
Małgosiu, myślisz, że w tym daniu sprawdzi się kasza kuskus razowa? Zastanawiam się, czy użyć ją w tym gulaszu :) Pomożesz? :)
Dodano:  22 luty 2015 - 19:28
pewnie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 listopad 2015 - 7:33
Gulasz z indyka przygotowałam wczoraj na obiad- REWELACJA!!! Przepyszny, zdrowy i lekki, a jaki prosty w wykonaniu! Ja podałam go z ugotowanym wcześniej sorgo. Było pysznie;) Małgosiu zawsze starałam się gotować zdrowo, ale od kilku tygodni korzystam zTwoich przepisów i moja kuchnia zupełnie się odmieniła, nie muszę dodawać że na lepsze! Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje!
Odpowiedz
malgosiaDodano:  4 maj 2022 - 15:51
Uwielbiam gulasze,,,czy mozna nie mielic tego miesa,tylko pokroic na kostki jak przy tradycyjnym gulaszu?(oczywiscie mieso z indyka)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  10 maj 2022 - 16:27
Oczywiście.
Odpowiedz
malgosiaDodano:  23 maj 2022 - 17:27
Gulasz smaczny.Zrobilam tradycyjnie i nie mielilam miesa,tylko pokroilam w kostke i...musialam dusic ok. godziny,bo indor chyba jakis wyscigowy byl i przez to zylasty,skubaniutki.Ugotowalam kasze jeczmienna,zrobilam wielka miche mizerii i byl fajny obiadek.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

631 68
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

125 25
To nie bieganie niszczy stawy i kolana, tylko brak przygotowania, a to wynika z braku planu 🤷‍♀️.

Zanim zaczniesz biegać regularnie, daj swojemu ciału czas, by przygotowało się do nowych obciążeń. Bieganie to sport cykliczny i powtarzalny, więc jeśli układ ruchu nie jest gotowy, przeciążenia pojawią się bardzo szybko.

Jak się przygotować, zanim zaczniesz biegać? 

📍Wzmocnij mięśnie wspierające stawy. Skup się na pośladkach, mięśniach brzucha, biodrach i udach, bo to one stabilizują kolana i miednicę.
Ćwiczenia: mosty biodrowe, przysiady, martwy ciąg, unoszenia nóg.

☺️Zadbaj o mobilność i zakres ruchu.
Sztywne biodra i kostki przenoszą przeciążenia w górę, tj. na kolana i kręgosłup. Regularnie rozciągaj łydki, pracuj nad mobilnością bioder i stawów skokowych.

📍Zacznij od marszobiegu zamiast pełnych biegów. Na początku lepszy efekt da marsz z krótkimi odcinkami biegu. Dzięki temu mięśnie i ścięgna stopniowo się adaptują. Przykład: 2 minuty marszu + 1 minuta biegu, powtórz 6–8 razy.

📍Zadbaj o odpowiednie obuwie.
Wybierz buty treningowe z dobrą amortyzacją i dopasowane do Twojego stylu biegu. Unikaj zużytych lub zbyt minimalistycznych modeli na start.

📍Nie biegaj codziennie.
Regeneracja to część treningu. Mięśnie i ścięgna potrzebują czasu, żeby się odbudować.
Zacznij od 2–3 treningów w tygodniu i stopniowo zwiększaj częstotliwość.

❌Zanim więc skupisz się na dystansie i tempie, skup się na przygotowaniu.
Silne, elastyczne i zaadaptowane ciało = mniejsze ryzyko kontuzji i większa satysfakcja z biegania.

Ważne! Kolano oczywiście też jest stawem, ale pisząc „bieganie nie niszczy stawów i kolan’” chodziło mi o prostsze, bardziej zrozumiałe ujęcie tematu ☺️

Zapisz ten post, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem i pamiętaj: zdrowy ruch zaczyna się od przygotowanego ciała, nie od kilometrów w aplikacji.

• bieganie •aktywność fizyczna •odchudzanie • redukcja masy ciała • masa mięśniowa #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową #odchudzanie

...

437 35
Pielęgnacja skóry od zewnątrz jest ważna, ale ta od wewnątrz jest równie istotna. Szczególnie o tej porze roku, gdy wiatr, zmiany temperatur i suche powietrze w pomieszczeniach stanowią prawdziwe wyzwanie dla naszej skóry.

Z tej potrzeby, oraz z myślą o osobach, które z różnych powodów nie chcą pić olejów (smak, oleista konsystencja) powstał Duo Complex Skin. Po to, by uszczelniać i wzmacniać barierę naskórkową od środka, poprawiać nawilżenie, elastyczność, łagodzić suchość, uczucie ściągnięcia, świąd oraz przywracać skórze naturalny blask.

Zadbaliśmy o jakość absolutnie każdego detalu. Od ekstraktów standaryzowanych, które gwarantują stałą ilość substancji aktywnych, poprzez świeże, tłoczone na zimno oleje Olini, przygotowywane specjalnie pod kapsułkę, aż po jakość samej otoczki, która w niemal 100% chroni przed dostępem tlenu i wilgoci z otoczenia.

Duo Complex Skin to nie tylko suplement dla skóry. Zawarte w nim składniki: GLA, tetrahydrokurkumina, tymochinon i polifenole mają bardzo dobre prace naukowe w kontekście wsparcia równowagi hormonalnej, układu nerwowego, odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz glikemii.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść aby dowiedzieć się więcej o składnikach, których użyliśmy.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin •suplement na skórę • suplement na cerę

...

209 163

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej