fbpx
Pełnoziarniste muffinki z nietypowymi składnikami
Img

Muffinki, które dziś Wam prezentuję to mój wczorajszy, bardzo udany eksperyment. Udany na tyle, że ja sama zjadłam tylko dwie, a moje dzieci resztę. Wieczorem piekłam drugi raz, bo moja córka, zażyczyła sobie na dziś do szkoły.

W składzie mąka żytnia i graham razowa, płatki migdałowe, oraz składniki  mocno kontrowersyjne, czyli świeża bazylia i imbir.

Zapach od razu przyciągnął moje starsze dziecko do kuchni.
M: mamo co jest w środku ?
MM: a smakuje Ci ?
M: ale co jest w środku ?
MM: powiem jak zjesz, smakuje ?
M: pycha. Co jest w środku ?
MM: bazylia i imbir,
MM:  dobre, daj jeszcze 😉
Młodociany spróbuje wszystkiego, byle pachniało i wyglądało.
Dzieci zachwycone.
Polecam ! Będę testowała też inne konfiguracje smaków, bo mam już kilka pomysłów 🙂

Kaloryczność:
Jedna muffinka ma ok. 165 kcal

Składniki na 12 muffinek: 
  • 160 gramów mąki żytniej
  • 60 gramów mąki graham razowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • pęczek świeżej bazylii (same listki)
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • łyżeczka imbiru (w przyprawie)
  • sól
Przygotowanie:
  1. Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy porwane na małe kawałeczki listki bazylii, pokruszone płatki migdałowe, sól i imbir. Miksujemy lub blendujemy.
  2. Jajka miksujemy z maślanką i cukrem. Dodajemy do masy z bazylią i ponownie miksujemy.
  3. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy z bazylią i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach.
  4. Napełniamy papierowe foremki do wysokości 3/4. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 20-25 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika, najpierw uchylamy lekko drzwiczki i trzymamy ok. 5 minut. 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Mus z czerwonej soczewicy i amarantusa z kurkami – pełnowartościowy posiłek, także dla osób na diecie wegańskiej
Mus z czerwonej soczewicy i amarantusa z kurkami

To danie objawiło mi się w poniedziałek. Pisze objawiło bo miałam kurki, ale nie miałam tagliatelle żeby przygotować moje ulubione Czytaj dalej

Jajka z prosciutto i szczypiorkiem – bo jakie śniadanie taki cały dzień 😉
jajka na twardo z prosciutto

O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia nie trzeba chyba nikogo przekonywać. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej obowiązuje Czytaj dalej

Orkiszowo – jęczmienne placuszki z jabłkami, otrębami i cynamonem, czyli to co lubią dzieci w nowej, zdrowszej odsłonie
Orkiszowo - jęczmienne placuszki z jabłkami, otrębami i cynamonem

Pozostając w temacie żywienia dzieci chcę Wam dziś przypomnieć to o czym pisałam jakiś czas temu a mianowicie o "przemycaniu" Czytaj dalej

Clafoutis ze świeżymi jagodami
Clafoutis ze świeżymi jagodami

Clafoutis to inaczej owoce w cieście. Klasyczny francuski deser, bardzo uniwersalny ponieważ  można do niego użyć dowolnych owoców. Ja użyłam Czytaj dalej

95 komentarzy

Kulinarne InspiracjeDodano:  27 marzec 2014 - 8:50
pychotka!
Odpowiedz
DropsDodano:  27 marzec 2014 - 8:50
Gosiu, czy można by zastąpić maślankę jogurtem naturalnym?
Dodano:  27 marzec 2014 - 8:52
nie próbowałam, ale musiałby być rzadki
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 9:23
ja robie zamiennie, to co akurat mam pod reką- maslenka, kefir, jogurt, niektorzy daja po prostu mleko- tylko ze mniej. Trzeba patrzyc ogolnie na konsystencję, nie za gesta i nie za rzadka
Ania
Odpowiedz
Kasia SDodano:  27 marzec 2014 - 8:55
Świetny przepis Małgosiu, koniecznie muszę wypróbować bo z muffinkami też dużo eksperymentuje. Ostatnio robiłam swojego autorstwa w wersji wytrawnej z ziołami prowansalskimi i kminkiem, z mąki graham oczywiście. Lecę dziś po grahamkę bo już się skończyła i wieczorkiem wypróbuje Twój przepis. A pytanko a propos Twojego chleba, można podmienić mąkę żytnią na graham? lub dać pół graham pół żytniej ? Zakwas na chlebek rośnie już drugi dzień, jak dobrze pójdzie to we wtorek upiekę swój pierwszy chlebek :)) Jesteś nieoceniona !! :) Powodzenia w dalszym eksperymentowaniu
Dodano:  27 marzec 2014 - 9:41
tak, z mąkami w chlebie możesz eksperymentować dowolnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 9:01
są bardziej n słono czy na słodko?
Dodano:  27 marzec 2014 - 9:39
słodko - słone ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 9:05
Czy olej rzepakowy można zastąpić stopionym masłem?
Dodano:  27 marzec 2014 - 9:38
nie próbowałam
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  27 marzec 2014 - 9:12
świetny przepis, zapisuję:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 9:48
Genialne!!! Doskonale może się sprawdzić zarówno jako drugie śniadanie do pracy albo przekąska na spotkanie towarzyskie! Ty dziewczyno to masz głowę do tych przepisów i eksperymentów kulinarnych!!!
Odpowiedz
Sylwia MDodano:  27 marzec 2014 - 9:51
Bazylia w środku, hmm... ciekawe jak smakuje - fajny ten przepis :)
Odpowiedz
kamilaDodano:  27 marzec 2014 - 9:58
ja słodkożerca poproszę o przepis na słodko ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 9:58
Można zrobic z mąki pełnoziarnistej? Nie mam innych i nie wiem czy się porywać :)
Dodano:  27 marzec 2014 - 10:00
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 10:10
Polecam z suszonymi pomidorami I feta. Rewelacja. Swietne przepisy!
Odpowiedz
Corba StyleDodano:  27 marzec 2014 - 10:10
Wyglądają idealnie :) Jak zobaczyłam na facebooku wczoraj to od razu sobie zaplanowałam na weeekend tylko teraz nie jestem co do tej bazylii przekonana - tej w przyprawie nie lubię, nie wiem jak z liśćmi
Dodano:  27 marzec 2014 - 10:19
koniecznie muszą być liście :)
smak jest świeży, orzeźwiający
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 10:43
A co można dodać jak ktoś nie lubi imbiru?
SylwinkaDodano:  27 marzec 2014 - 19:25
Spróbuj coś dodać i podziel się efektami :)
Trudno zgadnąć co lubisz dlatego kombinuj :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 14:44
Moze ja sie w końcu odwaze upiec chociaż muffinki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 15:36
Pani Malgosiu,
czy moglaby Pani polecic jakies ksiazki o zdrowym odzywianiu i dietetyce?
Pozdrawiam.
Basia
Dodano:  27 marzec 2014 - 16:46
są w przypisach pod artykułami tematycznymi
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 16:54
Dziękuję :-)
Odpowiedz
Let's get healthy!Dodano:  27 marzec 2014 - 16:05
Bardzo kuszący przepis, na pewno wypróbuję!
Odpowiedz
Liw kaDodano:  27 marzec 2014 - 17:28
Idealnie dla mnie aktualnie, wiem to zabrzmi strasznie, ograniczam cukier ! :)

Pozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA
Odpowiedz
SylwinkaDodano:  27 marzec 2014 - 19:24
Przetestowałam :)
Troszkę musiałam zmodyfikować ze względu na brakujące składniki, ale do oryginału z pewnością powrócę.
Zapiszę, moje modyfikacje, jako notatkę dla siebie, bo smacznie wyszło :)

nie miałam bazylii

zamiast oleju rzepakowego dałam oliwę z oliwek
(olej się mi skończył), mam pyszną chorwacką smakuje wyśmienicie, można ją pić łyżeczką :), oliwy dałam 64 gramy (nie lubię wlewać jej do szklanki, bo dużo zostaje na jej ściankach),

zamiast maślanki dałam kefir

cukru trzcinowego dałam 1 łyżkę więcej

sypnęłam garść (albo dwie) żurawiny, by zachęcić dzieciaki

soli dałam szczyptę

Dziękuję Małgosiu za inspirację :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 21:01
Kochana Malgosiu, zrobilam dzis muffinki - pychota. Zjedlismy wszystki.Jadl nawet moj dwuipollatek niejadek:). Mam ale prosbe, a raczej moj maz ;) masz moze przepis na muffinki typowo na slodko.Ja mam kilka ale wiem, ze jak bedzie Twoj przepis to beda najlepsze. Milego wieczorku
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  27 marzec 2014 - 22:16
Zrobiłam dzisiaj. Tak, jak planowałam :-) Mój Mąż zajadał się. Musiałam Go powstrzymać, żeby zostało conieco do pracy na jutro ;-) hihi Nie odgadł, co znajduje się w środku, choć próbował.
Użyłam tylko mąki pełnoziarnistej, bo Twoich Małgosiu nie dostałam niestety, a obskoczyłam trzy sklepy ;-)
Tak więc dziękuję za kolejny CUDNY przepis. Niegdy nie pmyślałabym, że można połączyć takie składniki. PYCHOTKA!!!
Dodano:  28 marzec 2014 - 8:01
super :)
Odpowiedz
Evelin Sz.Dodano:  28 marzec 2014 - 8:08
Przepis do wypróbowania na weekend już nie mogę się doczekać :)
Zapraszam do zaglądnięcia do mnie ( moje pierwsze kroki w blogosferze )
http://twojastrefazdrowia.blogspot.com/2014/03/domowe-bueczki.html
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 14:54
Kolejny przepis, który wypróbowałam od Ciebie. Muffinki wyszły rewelacyjne. Dzieci zajadały i jeszcze miały dużo zabawy pomagając mi je robić. Dziękuję za świetny przepis, eksperymentuje dalej ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 17:33
Małgosiu, chciałabym się Ciebie o coś zapytać... doradzić. Mam odwieczny problem z wzdęciami, gazami. Delikatnie pisząc doprowadza mnie to do szewskiej pasji. Cokolwiek nie zjem mam za przeproszeniem wywalony brzuch... Nieważne, czy zjem mango, wiśnie, truskawki, soczewicę, paprykę, czosnek, cebulę, brokuły, pierś z indyka czy z kurczaka... Wiecznie to samo :/ Ma ktoś pomysł co zrobić, by nie mieć ciągle 'wielkiego' brzucha?
Dodano:  28 marzec 2014 - 18:28
byłaś z tym u lekarza ?
to wygląda na kłopoty jelitowe
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 22:32
Sprobuj oczyscic jelita lewatywami.To naprawdę najlepszy sposób,aby "przepchać" jelita .pozdrawiam,Magda
zlosnicaDodano:  11 maj 2014 - 11:09
Spróbuj pić siemię lniane.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 19:50
Ten przepis jest niesamowity! Też musiałam pokombinować z mąkami, ponieważ udało mi się kupić jedynie żytnią. Na początku myślałam, że wyszedł zakalec ponieważ są bardzo wilgotne po wyjęciu z piekarnika ale jak ostygły okazały się wyśmienite! Zaspokaja w pełni żołnierskie-wbrew pozorom wymagające, żołądki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 20:44
mam prośbę czy mogłabyś składniki podawać np.na szklanki a nie w gramach

pozdrawiam
magdaDodano:  10 wrzesień 2014 - 15:36
Szklanki sa przecież różne, a tak jest precyzyjniej ( nie każda ma 250ml). Wolę gramaturę Małgosi!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 marzec 2014 - 17:51
A co jak sie zje jak ty tego muffinka w tygodniu? Slodka niedziela zostaje czy juz nie? :-P Prosze powiedz, ze zostaje hihi
Dodano:  29 marzec 2014 - 19:22
zostaje,
muffinkę weź do pracy lub szkoły na przekąskę
Odpowiedz
Katarzyna Marciniak-KowalskaDodano:  29 marzec 2014 - 18:44
Pyszne! następnym razem zrobię z podwójnej porcji:)
Odpowiedz
Katarzyna Marciniak-KowalskaDodano:  29 marzec 2014 - 18:45
Wyszły pyszne! Następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Dziękuję za przepis.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 marzec 2014 - 20:14
Uwielbiam Pani bloga:) Mam wielką ochotę wypróbować te babeczki, ale nie mogę nigdzie dostać imbiru w proszku, chyba będę musiała zamówić przez internet, jakoś muszę jeszcze wytrzymać :)
Anna
Dodano:  31 marzec 2014 - 22:25
Aniu powinien być w każdym większym sklepie tam gdzie przyprawy
AnonimowyDodano:  3 kwiecień 2014 - 20:47
Zrobiłam dzisiaj ten babeczki - są pyszne, a imbir znalazłam w małym sklepiku osiedlowym :D
Odpowiedz
Monika MatusikDodano:  31 marzec 2014 - 22:07
Mam male pytanko.Czy maka pelnoziarnista(3 zboza)pszenna,zytnia,orkiszowa sie nadaje???przez pomylke kupilam w polskim sklepie.
Dodano:  31 marzec 2014 - 22:12
tak :)
Odpowiedz
kulinarnyJa. plDodano:  1 kwiecień 2014 - 0:34
Świetna inspiracja. Pierwszy raz widzę takie połączenie. Jestem ciekaw tych smaków :) Pozdrawiam
Odpowiedz
p.Dodano:  3 kwiecień 2014 - 18:15
świetne połączenie smaków. leciutko słodkie. i ta bazylia... mmm. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 kwiecień 2014 - 19:46
Małgosiu,
bardzo fajny przepis, tylko że nie mam wagi mogłabyś te mąki podać w szklankach

pozdrawiam ania
Dodano:  6 kwiecień 2014 - 15:42
160 g mąki żytniej to ok. 1,3 szklanki
60 g graham razowej to pół szklanki
AnonimowyDodano:  21 kwiecień 2014 - 12:50
bardzo dziękuję za przeliczenie

pozdrawiam ania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 kwiecień 2014 - 19:10
Ja też już piekłam,są przepyszne.Chociaż połączyłam mąkę żytnią razową i pszenną z pełnego przemiału.Nigdzie nie mogę kupić graham razowej.Jeśli mogłabym prosić o podpowiedź będę wdzięczna.Dziękuję Małgosiu ,że jesteś :)
Pozdrawiam Gabriela
Dodano:  6 kwiecień 2014 - 19:44
ja kupuję firmy Polgreen w Top Market
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 kwiecień 2014 - 20:58
zakochałam się w tym blogu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 kwiecień 2014 - 12:42
Małgosiu mam tylko mąkę pszenną pełnoziarnista i kukurydziana??Robiłaś może takie połączenie?? Czy lepiej mąkę samą pełnoziarnista dać??
Dodano:  21 kwiecień 2014 - 12:43
dodaj samej pszennej pełnoziarnistej,
Odpowiedz
Malwina BłaszczykDodano:  16 lipiec 2014 - 20:30
zrobiłam te muffinki na drogę samochodem, ale nie wiem czy doczekają do jutra są tak pyszne :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 wrzesień 2014 - 13:55
Czy zamiast cukru trzcinowego może być ksylitol? Wyrośnie nam masa?

Pozdrawiam :)
Dodano:  10 wrzesień 2014 - 14:16
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 wrzesień 2014 - 16:44
Zrobiłam i co?! Zjadłam 9 szt.! Ach :-(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 wrzesień 2014 - 18:46
Gosiu co w takiej sytuacji właśnie jak na raz zjem b, dużo ponad 1400 kalorii takich 9 muffinek, czy juz potem nic nie jeść tylko ćwiczyć ile sil? Co radzisz?
Dodano:  30 wrzesień 2014 - 18:53
ćwiczyć ale jeść, nie głodzić się
AnonimowyDodano:  30 wrzesień 2014 - 18:59
A może jakiś koktajl albo sok warzywny tylko malo kaloryczny zamiast posiłku zgodnego z jadlospisem?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 październik 2014 - 13:46
Gosiu, niestety w mojej małej miejscowości o dostanie takiego rodzaju mąki można tylko pomarzyć. A mogę użyć do tych muffinek mąki zbytnio rasowej lub orkiszowej?
Dodano:  21 październik 2014 - 15:21
oczywiście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 16:24
Małgosiu , aktualnie mam mąkę kukurydziana i mąkę gryczaną i mąkę pełnoziarnistą .....z którą mąką radzisz mi zrobić muffiny?
Dodano:  18 listopad 2014 - 21:53
z pełnoziarnistej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 listopad 2014 - 11:35
..... aha...... muffiny trzeba zmiksować ......a ja użyłam blendera i muffiny wyszły zielone.....ale śmieszne....
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2015 - 15:15
Czy maslanke moge zastapic jogurtem sojowym? Dzieciaki maja alergie na nabial i jajka i szukam zamiennikow do tych pysznie wygladajacych muffinkow :)
Dodano:  18 styczeń 2015 - 15:35
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 marzec 2015 - 11:46
Witam, czy można jeść te muffinki podczas stosowania diety candida?
Dodano:  31 marzec 2015 - 11:55
Tak ale posłódź stewią lub ksylitolem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 22:37
Malgosiu, mam dwa pytania.Czy zamiast płatków migdałowych można dodać migdały mielone? Czy można użyć mąki żytniej razowej i gryczanej ?
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:25
Na wszystkie pytania : TAK ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 kwiecień 2015 - 19:18
ciekawe jak będą smakowały ze szpinakiem i czosnkiem?

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 kwiecień 2015 - 11:16
no i wyszły zapach nieziemski tylko mogłam troszkę mniej cukru dać,a tak w ogóle to czosnek i szpinak super. MB
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 kwiecień 2015 - 11:22
A i jeszcze dzieci wzięły te muffiny do szkoły,ciekawe czy im smakowały? MB
Odpowiedz
Asia KwiecińskaDodano:  3 maj 2015 - 9:48
Gosiu,
Robię już drugi raz te muffiny i za każdym razem odnoszę wrażenie że są zbyt mączne...
Masz pomysł czego to może być kwestia?
Robiłam za pierwszym razem na maślance ale z innej mąki(tj. owsiana i gryczana) a za drugim razem dałam mleko kozie i mix mąk(ryżowa, amarantus, gryczana)

Będę wdzięczna za wskazówki ;-)
Pozdrawiam, Asia
Dodano:  4 maj 2015 - 10:20
Przypuszczam że wychodzą Ci zbite i ma to związek z mąką. Najlepsza do tego jest orkiszowa lub pszenna.
Asia KwiecińskaDodano:  6 maj 2015 - 14:09
tak dokładnie takie wychodzą.
kurczę... to w takim razie czekam na jakąś wersję bez pszenicy :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

403 10
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

601 270
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

470 774

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds