fbpx
Kuchnia Chińska – indyk w marynacie ze smażonymi warzywami
Img

Kuchnia Chińska czyli kuchnia wschodniej i południowo – wschodniej Azji,  charakteryzuje się bogactwem smaków, aromatów, dużą ilością warzyw i małą ilością tłuszczu.
Dobór składników i sposób przyrządzania różnią się w zależności od regionu, jednak charakterystycznymi składnikami, takim wspólnym mianownikiem są sos sojowy, tofu , pieprz syczuański, sos hoisin, sos ostrygowy i ocet ryżowy.
Zdecydowanie jedna z barwniejszych kuchni, prawdziwa gratka dla lubiących ciekawe i oryginalne połączenie smakowe.

Ja dziś proponuję domową chińszczyzną. Łatwą, aromatyczną i bardzo lekką.
Do przyrządzenia tego dania użyję tylko łyżki oliwy, jedynie do usmażenia warzyw, mięso zostanie przyrządzone bez dodatku tłuszczu .
Indyk spędził w marynacie 12 godzin i z całą marynatą zostanie wrzucony do gorącego woka.
Tak przygotowany będzie rozpływał się w ustach.

Składniki dla 4 osób:

  • 400 gram fileta z indyka
  • 250 gram makaronu nudle
  • 750 gram warzyw (papryka, por, grzyby mun, marchewka, pietruszka ) – można kupić świeże, grzyby mun są dostępne w sprzedaży suszone, wystarczy zalać wrzątkiem. Można też skorzystać z gotowym mrożonych mieszanek chińskich i też będzie dobrze
  • litr bulionu
  • łyżka oliwy
  • sól
  • do marynaty : 6 łyżek sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżeczka brązowego cukru,2 czubate łyżki startego świeżego imbiru

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i zalewamy pokrojonego w kawałki, osolonego indyka. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso można zamarynować rano a danie przyrządzić po przyjściu z pracy. Zajmie to naprawdę niewiele czasu.
  2. Rozgrzewamy wok, wrzucamy mięso razem z marynatą (bez dodatku tłuszczu) . Smażymy aż mięso nie będzie surowe, często mieszając.
  3. Makaron nudle zalewamy  bulionem,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
  4. Mięso wyjmujemy z woka. Do rozgrzanego woka dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy warzywa. Warzywa smażymy krótko, mają być zblanszowane, chrupiące, nie rozgotowane.
  5. Do usmażonych w woku warzyw dodajemy mięso i odsączony makaron nudle. Całość smażymy razem chwilę, ciągle mieszając.Uwielbiam sos sojowy więc danie polewam dodatkowo sosem sojowym.
 
 
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu (400 gramów) ma ok. 400 kcal
 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Kurczak w sosie cytrynowym na młodych warzywach z warzywnym makaronem

Dziś mam dla Was przepis na kurczaka w sosie cytrynowym na młodych warzywach. Danie uwielbiane przez dzieci, zarówno moje własne, Czytaj dalej

Pulpeciki z dorsza z chipsami z fioletowych ziemniaków i sosem z zielonych warzyw

Obiad w sam raz na piątek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mógł pojawić się na stole w poniedziałek, Czytaj dalej

Zupa z kaczki. Eleganckie danie na drugi dzień Świąt Wielkanocnych
Zupa z kaczki

 Wielkanoc tuż, tuż, więc postanowiłam przygotować coś specjalnego na tę okazję. W pierwszy dzień Świąt króluje tradycja. Żurek z białą Czytaj dalej

Puszysty omlet z wędzonym łososiem skropionym limonką i ze świeżym szczypiorkiem
Puszysty omlet z wędzonym łososiem skropionym limonką i ze świeżym szczypiorkiem

Słoneczko leniwie wygląda dziś zza chmur dając nadzieję na wiosnę, której wszyscy wypatrujemy z utęsknieniem. Słoneczny, puszysty omlet będzie dziś Czytaj dalej

25 komentarzy

toPestka!Dodano:  5 czerwiec 2013 - 13:42
ale zgłodniałam przez Ciebie:)
Odpowiedz
agateqDodano:  5 czerwiec 2013 - 13:58
Bardzo często robię taką marynatę, ale nigdy aż tak długo, muszę to zmienić, pewnie leżąc tyle czasu w sosie nabiera wyrazistego smaku, a nie tylko 'posmaku'.

Nie znam zbyt wielu tych składników typowo 'chińskich', z wymienionych przez Ciebie tylko ten sos sojowy, chyba najbardziej znany u nas^^
Dodano:  5 czerwiec 2013 - 14:18
Tak, mięso przejdzie smakiem marynaty.
Odpowiedz
OpalankaDodano:  5 czerwiec 2013 - 14:56
Moja rodzina uwielbia takie klimaty, dziś u mnie podobna mieszanka:)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  6 czerwiec 2013 - 6:43
Super zdjęcia i pyszne danko. Takie kulinarne klimaty są mi bliskie ;-)
Odpowiedz
Ania WDodano:  6 czerwiec 2013 - 9:22
Z zainteresowaniem przeczytałam Twój wpis. Ja na kuchni chińskiej nie znam się zupełnie o owszem mrożone warzywa + kurczak+ ryż jak najbardziej, ale... zaczynam zbierać przyprawy i może coś wyczaruję zbliżonego do chińszczyzny?
Odpowiedz
martawkuchni.blog.plDodano:  6 czerwiec 2013 - 10:05
ale pięknie się prezentuje:) na pewno smakowało wyśmienicie:)
Odpowiedz
krystyna jensenDodano:  22 luty 2014 - 17:43
Super jedzonko i zdrowe :-))))) pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 10:58
Czy ocet ryżowy można czymś zastąpić lub pominąć? u mnie jest nie osiągalny
Dodano:  23 luty 2014 - 11:35
zastąp winnym np. z białego wina
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 21:34
a gdybym zamiast indyka użyła kaczki - mi zalega mi w zamrażalniku ?
Joanna
Dodano:  24 luty 2014 - 7:59
można,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 marzec 2014 - 21:28
dzięki Tobie odkrylam nowy smak chińszczyzny i na nowo polubiłam :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 14:34
A co to za makaron nudle? Przyznam szczerze że nie kojarzę go z półek sklepowych
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 wrzesień 2014 - 19:43
Właśnie,co to za makaron,bo nie mam pojęcia
Dodano:  18 wrzesień 2014 - 22:11
nudle
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 18:02
Nudle ;)
PaulieDodano:  11 kwiecień 2016 - 14:16
nudle w pudle ;) a makaron chow mein...
Odpowiedz
mm MammaDodano:  9 marzec 2015 - 14:40
Czy można mięso zamarynować wieczorem, a usmażyć dopiero następnego dnia po pracy? Rano nie zdążę tego zrobić :(
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:18
no pewnie, będzie jeszcze lepsze
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 październik 2015 - 11:51
Małgosiu gdzie kupujesz makaron nudle?
Dodano:  2 październik 2015 - 18:29
W sklepach na dziale z jedzeniem tajskim.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 luty 2016 - 20:15
Ten przepis jest po prostu genialny Pani Małgosiu :)
Odpowiedz
KasiaDodano:  20 luty 2019 - 18:01
Małgosiu, tofu zamiast indyka w tej samej marynacie też będzie ok?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  20 luty 2019 - 20:19
Tak ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  26 czerwiec 2024 - 15:43
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

429 143
Jeżeli potrzebujesz zmienić to jak jesz, dla zdrowia czy celem redukcji masy ciała, ALE ciężko Ci zacząć lub wytrwać bo:
🔸 nie czujesz w sobie siły,
🔸 jesteś zmęczona i przytłoczona codziennością – pracą, domem, obowiązkami,
🔸 brakuje Ci przestrzeni, żeby zrobić coś dla siebie,
🔸 masz wrażenie, że jeśli nie robisz czegoś „na 100%”, to nie ma to sensu,
🔸 boisz się, że znów nie wytrwasz – i wróci to przytłaczające uczucie, które dobrze znasz i którego wolałabyś uniknąć, oglądaj moje instastories codziennie i weź udział w bezpłatnym wyzwaniu „Od śniadań do zmiany”. 

Jego celem jest pomóc Ci zacząć od prostego, ale ważnego kroku, aby zaimplementować nawyk. Abyś poczuła że jesteś w stanie. Metodą małych kroków. 

#redukcja #redukcjawagi #odchudzaniezgłową

...

670 9

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds