fbpx
Kuchnia Chińska – indyk w marynacie ze smażonymi warzywami
Img

Kuchnia Chińska czyli kuchnia wschodniej i południowo – wschodniej Azji,  charakteryzuje się bogactwem smaków, aromatów, dużą ilością warzyw i małą ilością tłuszczu.
Dobór składników i sposób przyrządzania różnią się w zależności od regionu, jednak charakterystycznymi składnikami, takim wspólnym mianownikiem są sos sojowy, tofu , pieprz syczuański, sos hoisin, sos ostrygowy i ocet ryżowy.
Zdecydowanie jedna z barwniejszych kuchni, prawdziwa gratka dla lubiących ciekawe i oryginalne połączenie smakowe.

Ja dziś proponuję domową chińszczyzną. Łatwą, aromatyczną i bardzo lekką.
Do przyrządzenia tego dania użyję tylko łyżki oliwy, jedynie do usmażenia warzyw, mięso zostanie przyrządzone bez dodatku tłuszczu .
Indyk spędził w marynacie 12 godzin i z całą marynatą zostanie wrzucony do gorącego woka.
Tak przygotowany będzie rozpływał się w ustach.

Składniki dla 4 osób:

  • 400 gram fileta z indyka
  • 250 gram makaronu nudle
  • 750 gram warzyw (papryka, por, grzyby mun, marchewka, pietruszka ) – można kupić świeże, grzyby mun są dostępne w sprzedaży suszone, wystarczy zalać wrzątkiem. Można też skorzystać z gotowym mrożonych mieszanek chińskich i też będzie dobrze
  • litr bulionu
  • łyżka oliwy
  • sól
  • do marynaty : 6 łyżek sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżeczka brązowego cukru,2 czubate łyżki startego świeżego imbiru

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i zalewamy pokrojonego w kawałki, osolonego indyka. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso można zamarynować rano a danie przyrządzić po przyjściu z pracy. Zajmie to naprawdę niewiele czasu.
  2. Rozgrzewamy wok, wrzucamy mięso razem z marynatą (bez dodatku tłuszczu) . Smażymy aż mięso nie będzie surowe, często mieszając.
  3. Makaron nudle zalewamy  bulionem,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
  4. Mięso wyjmujemy z woka. Do rozgrzanego woka dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy warzywa. Warzywa smażymy krótko, mają być zblanszowane, chrupiące, nie rozgotowane.
  5. Do usmażonych w woku warzyw dodajemy mięso i odsączony makaron nudle. Całość smażymy razem chwilę, ciągle mieszając.Uwielbiam sos sojowy więc danie polewam dodatkowo sosem sojowym.
 
 
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu (400 gramów) ma ok. 400 kcal
 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Domowa pasta tahini oraz hummus w dwóch wersjach smakowych
Domowa pasta tahini oraz hummus

Ciecierzyca kojarzy nam się z dietą wegańską ponieważ jest bardzo dobrym źródłem białka, żelaza, kwasu foliowego i wapnia. Ma inny Czytaj dalej

Zaskakujący krem z białych warzyw. Sycący, aromatyczny, przepyszny.
Zaskakujący krem z białych warzyw. Sycący, aromatyczny, przepyszny.

Biała rzepa, pieczarki, seler, pietruszka, ziemniak, cebula, czosnek i przyprawy. Jak stworzyć z tych warzyw bajecznie dobrą zupę? Aromatyczną, sycącą, Czytaj dalej

Dobre ciasto z olejem! Tradycyjny babciny przepis na Dzień Babci!
ciasto z olejem

Dzisiejszy post jest dla mnie szczególny. Z okazji zbliżającego się Dnia Babci postanowiłam cofnąć się w czasie o 25 lat Czytaj dalej

Krewetki Tom Kaa czyli elegancka kolacja dla dwojga w 15 minut!

Elegancka kolacja dla dwojga w 15 minut? Do tego niebanalna, egzotyczna i zachwycająca smakiem? Tak, tak. To jak najbardziej możliwe. Czytaj dalej

25 komentarzy

toPestka!Dodano:  5 czerwiec 2013 - 13:42
ale zgłodniałam przez Ciebie:)
Odpowiedz
agateqDodano:  5 czerwiec 2013 - 13:58
Bardzo często robię taką marynatę, ale nigdy aż tak długo, muszę to zmienić, pewnie leżąc tyle czasu w sosie nabiera wyrazistego smaku, a nie tylko 'posmaku'.

Nie znam zbyt wielu tych składników typowo 'chińskich', z wymienionych przez Ciebie tylko ten sos sojowy, chyba najbardziej znany u nas^^
Dodano:  5 czerwiec 2013 - 14:18
Tak, mięso przejdzie smakiem marynaty.
Odpowiedz
OpalankaDodano:  5 czerwiec 2013 - 14:56
Moja rodzina uwielbia takie klimaty, dziś u mnie podobna mieszanka:)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  6 czerwiec 2013 - 6:43
Super zdjęcia i pyszne danko. Takie kulinarne klimaty są mi bliskie ;-)
Odpowiedz
Ania WDodano:  6 czerwiec 2013 - 9:22
Z zainteresowaniem przeczytałam Twój wpis. Ja na kuchni chińskiej nie znam się zupełnie o owszem mrożone warzywa + kurczak+ ryż jak najbardziej, ale... zaczynam zbierać przyprawy i może coś wyczaruję zbliżonego do chińszczyzny?
Odpowiedz
martawkuchni.blog.plDodano:  6 czerwiec 2013 - 10:05
ale pięknie się prezentuje:) na pewno smakowało wyśmienicie:)
Odpowiedz
krystyna jensenDodano:  22 luty 2014 - 17:43
Super jedzonko i zdrowe :-))))) pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 10:58
Czy ocet ryżowy można czymś zastąpić lub pominąć? u mnie jest nie osiągalny
Dodano:  23 luty 2014 - 11:35
zastąp winnym np. z białego wina
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 21:34
a gdybym zamiast indyka użyła kaczki - mi zalega mi w zamrażalniku ?
Joanna
Dodano:  24 luty 2014 - 7:59
można,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 marzec 2014 - 21:28
dzięki Tobie odkrylam nowy smak chińszczyzny i na nowo polubiłam :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 14:34
A co to za makaron nudle? Przyznam szczerze że nie kojarzę go z półek sklepowych
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 wrzesień 2014 - 19:43
Właśnie,co to za makaron,bo nie mam pojęcia
Dodano:  18 wrzesień 2014 - 22:11
nudle
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 18:02
Nudle ;)
PaulieDodano:  11 kwiecień 2016 - 14:16
nudle w pudle ;) a makaron chow mein...
Odpowiedz
mm MammaDodano:  9 marzec 2015 - 14:40
Czy można mięso zamarynować wieczorem, a usmażyć dopiero następnego dnia po pracy? Rano nie zdążę tego zrobić :(
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:18
no pewnie, będzie jeszcze lepsze
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 październik 2015 - 11:51
Małgosiu gdzie kupujesz makaron nudle?
Dodano:  2 październik 2015 - 18:29
W sklepach na dziale z jedzeniem tajskim.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 luty 2016 - 20:15
Ten przepis jest po prostu genialny Pani Małgosiu :)
Odpowiedz
KasiaDodano:  20 luty 2019 - 18:01
Małgosiu, tofu zamiast indyka w tej samej marynacie też będzie ok?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  20 luty 2019 - 20:19
Tak ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  26 czerwiec 2024 - 15:43
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram

dietoterapia_lenartowicz

2 241 157 197

Małgorzata Lenartowicz mgr DIETETYK kliniczny, psychodietetyk

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? ...

467 50

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ...

518 22

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. ...

1388 114

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds