fbpx
Kuchnia Chińska – indyk w marynacie ze smażonymi warzywami
Img

Kuchnia Chińska czyli kuchnia wschodniej i południowo – wschodniej Azji,  charakteryzuje się bogactwem smaków, aromatów, dużą ilością warzyw i małą ilością tłuszczu.
Dobór składników i sposób przyrządzania różnią się w zależności od regionu, jednak charakterystycznymi składnikami, takim wspólnym mianownikiem są sos sojowy, tofu , pieprz syczuański, sos hoisin, sos ostrygowy i ocet ryżowy.
Zdecydowanie jedna z barwniejszych kuchni, prawdziwa gratka dla lubiących ciekawe i oryginalne połączenie smakowe.

Ja dziś proponuję domową chińszczyzną. Łatwą, aromatyczną i bardzo lekką.
Do przyrządzenia tego dania użyję tylko łyżki oliwy, jedynie do usmażenia warzyw, mięso zostanie przyrządzone bez dodatku tłuszczu .
Indyk spędził w marynacie 12 godzin i z całą marynatą zostanie wrzucony do gorącego woka.
Tak przygotowany będzie rozpływał się w ustach.

Składniki dla 4 osób:

  • 400 gram fileta z indyka
  • 250 gram makaronu nudle
  • 750 gram warzyw (papryka, por, grzyby mun, marchewka, pietruszka ) – można kupić świeże, grzyby mun są dostępne w sprzedaży suszone, wystarczy zalać wrzątkiem. Można też skorzystać z gotowym mrożonych mieszanek chińskich i też będzie dobrze
  • litr bulionu
  • łyżka oliwy
  • sól
  • do marynaty : 6 łyżek sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżeczka brązowego cukru,2 czubate łyżki startego świeżego imbiru

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i zalewamy pokrojonego w kawałki, osolonego indyka. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso można zamarynować rano a danie przyrządzić po przyjściu z pracy. Zajmie to naprawdę niewiele czasu.
  2. Rozgrzewamy wok, wrzucamy mięso razem z marynatą (bez dodatku tłuszczu) . Smażymy aż mięso nie będzie surowe, często mieszając.
  3. Makaron nudle zalewamy  bulionem,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
  4. Mięso wyjmujemy z woka. Do rozgrzanego woka dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy warzywa. Warzywa smażymy krótko, mają być zblanszowane, chrupiące, nie rozgotowane.
  5. Do usmażonych w woku warzyw dodajemy mięso i odsączony makaron nudle. Całość smażymy razem chwilę, ciągle mieszając.Uwielbiam sos sojowy więc danie polewam dodatkowo sosem sojowym.
 
 
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu (400 gramów) ma ok. 400 kcal
 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Słonecznikowe pesto – dressing. Idealne do sałatek, zup, warzyw na ciepło. Wszechstronne!
Słonecznikowe pesto – dressing. Idealne do sałatek, zup, warzyw na ciepło. Wszechstronne!

Pokochacie to pesto. W zależności od gęstości czyli ilości dodanej oliwy idealnie sprawdzi się jako pesto do kanapki, sos do Czytaj dalej

Szybki i orzeźwiający chłodnik ogórkowo – miętowy

Niezastąpiony w upały - chłodnik! Orzeźwia, chłodzi, rewitalizuje po ciężkim, gorącym dniu pracy. Na ogół przygotowujemy ten tradycyjny, litewski z Czytaj dalej

Chleb na zakwasie, orkiszowo – żytni, z ziarnami i nietypowym składnikiem
Chleb na zakwasie, orkiszowo - żytni, z ziarnami

Przepis na chleb pszenno-żytni na naturalnym zakwasie (klik) , cieszy się ogromną popularnością. Piecze go regularnie coraz więcej osób, co Czytaj dalej

Kotleciki z sandacza z pappardelle w sosie szpinakowym na białym winie, czyli smaczny obiad w 25 minut.
Kotleciki z sandacza z pappardelle w sosie szpinakowym na białym winie

Szybki obiad w 25 minut. Chrupiące kotleciki z sandacza ze świeżym makaronem pappardelle w sosie szpinakowym na białym winie. Danie Czytaj dalej

25 komentarzy

toPestka!Dodano:  5 czerwiec 2013 - 13:42
ale zgłodniałam przez Ciebie:)
Odpowiedz
agateqDodano:  5 czerwiec 2013 - 13:58
Bardzo często robię taką marynatę, ale nigdy aż tak długo, muszę to zmienić, pewnie leżąc tyle czasu w sosie nabiera wyrazistego smaku, a nie tylko 'posmaku'.

Nie znam zbyt wielu tych składników typowo 'chińskich', z wymienionych przez Ciebie tylko ten sos sojowy, chyba najbardziej znany u nas^^
Dodano:  5 czerwiec 2013 - 14:18
Tak, mięso przejdzie smakiem marynaty.
Odpowiedz
OpalankaDodano:  5 czerwiec 2013 - 14:56
Moja rodzina uwielbia takie klimaty, dziś u mnie podobna mieszanka:)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  6 czerwiec 2013 - 6:43
Super zdjęcia i pyszne danko. Takie kulinarne klimaty są mi bliskie ;-)
Odpowiedz
Ania WDodano:  6 czerwiec 2013 - 9:22
Z zainteresowaniem przeczytałam Twój wpis. Ja na kuchni chińskiej nie znam się zupełnie o owszem mrożone warzywa + kurczak+ ryż jak najbardziej, ale... zaczynam zbierać przyprawy i może coś wyczaruję zbliżonego do chińszczyzny?
Odpowiedz
martawkuchni.blog.plDodano:  6 czerwiec 2013 - 10:05
ale pięknie się prezentuje:) na pewno smakowało wyśmienicie:)
Odpowiedz
krystyna jensenDodano:  22 luty 2014 - 17:43
Super jedzonko i zdrowe :-))))) pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 10:58
Czy ocet ryżowy można czymś zastąpić lub pominąć? u mnie jest nie osiągalny
Dodano:  23 luty 2014 - 11:35
zastąp winnym np. z białego wina
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 21:34
a gdybym zamiast indyka użyła kaczki - mi zalega mi w zamrażalniku ?
Joanna
Dodano:  24 luty 2014 - 7:59
można,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 marzec 2014 - 21:28
dzięki Tobie odkrylam nowy smak chińszczyzny i na nowo polubiłam :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 14:34
A co to za makaron nudle? Przyznam szczerze że nie kojarzę go z półek sklepowych
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 wrzesień 2014 - 19:43
Właśnie,co to za makaron,bo nie mam pojęcia
Dodano:  18 wrzesień 2014 - 22:11
nudle
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 18:02
Nudle ;)
PaulieDodano:  11 kwiecień 2016 - 14:16
nudle w pudle ;) a makaron chow mein...
Odpowiedz
mm MammaDodano:  9 marzec 2015 - 14:40
Czy można mięso zamarynować wieczorem, a usmażyć dopiero następnego dnia po pracy? Rano nie zdążę tego zrobić :(
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:18
no pewnie, będzie jeszcze lepsze
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 październik 2015 - 11:51
Małgosiu gdzie kupujesz makaron nudle?
Dodano:  2 październik 2015 - 18:29
W sklepach na dziale z jedzeniem tajskim.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 luty 2016 - 20:15
Ten przepis jest po prostu genialny Pani Małgosiu :)
Odpowiedz
KasiaDodano:  20 luty 2019 - 18:01
Małgosiu, tofu zamiast indyka w tej samej marynacie też będzie ok?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  20 luty 2019 - 20:19
Tak ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  26 czerwiec 2024 - 15:43
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Nie brak Ci silnej woli.
Nie jesteś leniwa.
Po prostu Twój organizm nie ma zasobów, żeby działać na pełnych obrotach i realizować Twoje cele.

Jeśli Twoja ferrytyna szura po dnie, dieta jest zbyt restrykcyjna i niedoborowa, a do tego śpisz za mało i funkcjonujesz w chronicznym stresie to Twoje ciało wchodzi w tryb przetrwania.

Dlatego skuteczna redukcja nie zaczyna się od kolejnej diety, tylko od zrozumienia organizmu i zaplanowania procesu mądrze! Z uwzględnieniem regeneracji, gospodarki żelazem, hormonów, stresu i realnych możliwości.

Redukcja masy ciała to nie kara i nie test silnej woli. To strategia, która ma działać w zgodzie z Tobą, a nie przeciwko Tobie.
Jeśli chcesz nauczyć się, jak zaplanować ją mądrze i skutecznie, dobrze wszystko policzyć, wiedzieć co może Cię po drodze spotkać i jak to okiełznać zapraszam Cię na moje szkolenie „Dlaczego nie chudnę” o  redukcji z głową i bez głodu.

Skomentuj 𝐔𝐤ł𝐚𝐝𝐚𝐧𝐤𝐚 i dowiedz się więcej. 

• niska ferrytyna • odchudzanie • redukcja masy ciała #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

299 80
Wysuszone gardło w trakcie lub tuż po infekcji?Drapanie, chrypka albo uczucie podrażnienia po długim mówieniu?
To znak, że Twoje śluzówki potrzebują wsparcia, nawilżenia i regeneracji.

Ten prosty koktajl z siemienia lnianego to naturalna mikstura na nawilżenie i tonizację śluzówek gardła. Zawarte w siemieniu śluzowe polisacharydy tworzą delikatny film ochronny, który łagodzi, osłania i wspiera odbudowę śluzówek.

Świetnie sprawdzi się:
📍jeśli pracujesz głosem,
📍w trakcie lub po infekcji,
📍przy suchości gardła od klimatyzacji czy ogrzewania.

Składniki:
📍2 łyżki ziaren siemienia lnianego (świeżo zmielonych),
📍200 ml wody o temperaturze ok. 80°C,
📍1 łyżeczka miodu,
📍3 -4 truskawki i kilka jeżyn (mrożonych, po rozmrożeniu), 

Przygotowanie:
1. Zmiel na świeżo siemię lniane. Zalej 200 ml gorącej (ok. 80°C) wody i dokładnie wymieszaj.
2. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej z powrotem do blendera. Dodaj rozmrożone owoce i miód. Zblenduj na gładki koktajl.

Pij powoli, małymi łykami najlepiej wtedy, gdy czujesz suchość, podrażnienie lub pracujesz głosem. To naturalne wsparcie, które nawilża, tonizuje i regeneruje śluzówki od środka.

* infekcja • naturalne metody na ból gardła

...

612 17
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

739 74
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

139 30

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej