Wegańskie curry z cieciorką w bajecznej marynacie i jeszcze lepszym sosie. Do tego ryż a’la methi pulao.
Pyszne, aromatyczne, w sam raz na obiad, kolację lub posiłek po treningu.
Zawiera 12 gramów białka na porcję! Bogate w potas, wapń, cynk, żelazo, jod, witaminy z grupy B oraz błonnik.
Jestem pewna że skradnie Wasze kubki smakowe 😉
Polecam 😉
Składniki na curry dla 4 osób :
- 400 gramów ugotowanej cieciorki (z zalewy lub 200 g suchej),
- 3 ząbki czosnku,
- czubata łyżka mieszanki przypraw garam masala,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżka oliwy,
Sposób przygotowania:
Oliwę rozcieramy z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Powstałą pastą nacieramy cieciorkę. Odstawiamy na noc do lodówki.
Składniki na sos:
- łyżka oliwy,
- duża cebula,
- 500 gramów pomidorów bez skóry,
- 100 ml mleka kokosowego (min. 80 % kokosa),
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka imbiru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- sól,
- świeża kolendra,
Sposób przygotowania:
- Zamarynowaną cieciorkę wrzucamy na patelnię. Przesmażamy 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni.
- Na tę samą patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy aż zmięknie.
- Dodajemy wszystkie przyprawy. Przesmażamy. Dodajemy pomidory. Gotujemy 5-7 minut. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy. Łączymy z cieciorką. Posypujemy świeżą kolendrą.
Ryż a’la methi pulao:
- 200 gramów ryżu basmati,
- 100 gramów orzechów nerkowca,
- świeża kolendra,
- sól,
- łyżka oliwy,
Sposób przygotowania:
Ryż zalewamy zimną wodą. Płuczemy, odlewamy wodę. Czynność powtarzamy tak często tak aż woda po zalaniu i przemieszaniu ryżu będzie zupełnie czysta. Odsączony ryż przesmażamy na oliwie lekko soląc. Gotujemy al dente. Mieszamy z rozdrobnionymi orzechami i świeżą kolendrą.