Obiadek który zasmakuje każdemu dziecku. Wyraziste w smaku pulpeciki z indyka z delikatnym sosem pomidorowym podane z karmelizowanymi warzywami i pomarańczowymi kopytkami które są doskonałym sposobem na przemycenie dziecku warzyw. Moje są z marchewką, która nie dominuje, nie jest mocno wyczuwalna, ale jest. Dodatkowo pomarańczowy kolor kopytek jest dla dzieci niezwykle intrygujący. Warzywa użyte do kopytek są gotowane na parze dzięki czemu zachowują swoje wartości i mają niższy indeks glikemiczny.
Dzieci jedzą oczami, dlatego na talerzu musi być kolorowo. Do tego jedzenie musi być doprawione. Nie ma nic gorszego niż mdły obiad. Nie bójmy się przyprawiać dzieciom dań. Zwróćcie uwagę co dodałam do pulpetów.Myślę że taki obiad zjedzą i dzieci i dorośli 😉
Polecam 😉
Składniki na pulpeciki i sos:
- 500 gramów mięsa z udźca indyka
- czubata łyżka pasty pomidorowej (przecieru) – do mięsa
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół małej cebuli
- łyżeczka suszonego oregano
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- klarowane masło do smażenia
- mąka orkiszowa do obtoczenia pulpecików
- 300 ml wody
- 2 łyżki pasty pomidorowej (przecieru) – do sosu
Sposób przygotowania:
- Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Wkładamy do blendera razem z przyprawami, oliwą i przecierem pomidorowym. Blendujemy na gładką pastę.
- Mięso mielimy w maszynce. Dokładnie mieszamy z pastą pomidorową. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na klarowanym maśle.
- Obsmażone pulpeciki wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Do wywaru wkładamy pastę pomidorową, mieszamy. Gotujemy 5 minut.
PS: dzięki użyciu pasty pomidorowej sosu nie trzeba niczym zagęszczać.
Składniki na kopytka:
- 500 gramów ziemniaków
- 200 gramów marchewki
- jedno jajko
- mąka orkiszowa
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchew gotujemy na parze. Przeciskamy przez praskę. W misce dzielimy produkty na cztery części w taki sposób, aby jedna z części była pusta. Pustą część zapełniamy mąką. Dodajemy jajko, mieszamy.
- Z ciasta formujemy ruloniki i wycinamy kopytka. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmujemy jak wypłyną.
UWAGA! Dlaczego nie podaję dokładnej ilości mąki? Celowo.
W przypadku kopytek zasada proporcji jest bardzo prosta. Po podzieleniu masy na cztery części, jedną część powinna zawsze stanowić mąka. Jeśli podczas formowania kopytek okaże się że mąki jest za mało (ciasto za bardzo się klei) zawsze łatwiej jest jej dosypać niż ująć jeśli ciasto okaże się za twarde.
Kopytka aby były smaczne, muszą być miękkie, delikatne, sprężyste.
Składniki na karmelizowane warzywa:
- 300 gramów marchewki
- 100 gramów brokułów
- łyżka masła
- łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Marchew kroimy w talarki. Burokuły w kawałki. Gotujemy na parze.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy miód i mieszamy aż połączą się w jednolitą masę.
- Na patelnię wrzucamy warzywa. Mieszamy, lekko solimy.
Takie warzywa zje każde dziecko 😉