Niby banalnie proste ale nie każdy potrafi zrobić. Cena gotowych niewspółmierna do kosztów składników. Ogórki małosolne. Letni, kulinarny must have !
Wróciliśmy z mazur. Dwa tygodnie pięknej pogody aż do wczoraj. Wczoraj od rana lało jak z cebra. Cały dzień, bez przerwy, jak z prysznica. Dziś z TV dowiedziałam się o podtopieniach w Ostródzie.
To w naszych okolicach, bo byliśmy w Kretowinach. Podobno ma lać aż do poniedziałku. Dobrze, że już nas tam nie ma 🙂 Mazury są piękne, uwielbiam mazury, w ogóle Polska jest piękna pod warunkiem, że trafi się ładna pogoda. Nam się trafiła ! Aż do wczoraj.
W dodatku w czwartek gdzieś mnie przewiało i jestem chora. Tak. W środku lipca, w samym środku lata, jestem chora. Mam zawalone zatoki, bolące gardło i meeeeega katar. Dobrze że już w domu !
W lodówce echo, więc pierwsze kroki trzeba było skierować do sklepu. Ktoś kto kiedyś miał chore zatoki wie jak to jest. Człowiek czuje się jakby dostał dechą wyrwaną z płota i latają mu kanarki nad głową. Na zakupy wysłałam więc męża i dzieci z długą listą a sama usiłowałam złapać świadomość na kanapie w salonie . Nie obyło się bez wpadek ale udało się. Kupili wszystko.
Po garści leków i małej sieście poczułam się lepiej. Na tyle lepiej że od razu poleciałam do kuchni.
No bo jak to tak bez małosolnych w domu. Nie będzie co podjadać ?
Małosolne muszą być!
Ogórki do małosolnych powinny być w miarę zgrabne i małe. Kupujemy możliwie jak najtwardsze. Nigdy przywiędłe.
Zanim zabierzemy się do przygotowania małosolnych ogórki trzeba zalać zimną wodą i odstawić na 3-4 godziny. Uwierzcie mi, będą lepsze.
Na targach i bazarkach dostępne są zestawy do małosolnych zawierające koper, czosnek, kawałek chrzanu lub/i liście chrzanu. Ja liści nigdy nie daję. Jeśli trafią Wam się obsikane przez kota lub psa to cały słój ogórków szlag trafi. Mnie się trafiło i to nie raz więc już od jakiegoś czasu nie daję liści chrzanowych i problemu nie ma. Liście chrzanowe z zestawu zawsze wyrzucam.
- 1 kg ogórków gruntowych
- litr ciepłej przegotowanej wody
- 2 łyżki soli
- 5 łodyg kopru
- 4-5 ząbków czosnku
- kawałek chrzanu
Koper i chrzan z zestawu do małosolnych dokładnie myjemy pod wodą. Trzy łodygi kopru kładziemy na dnie słoja. | |
Przykrywamy warstwą ogórków. Dodajemy kawałek chrzanu i czosnek (nie obieramy). | |
Ogórki przykrywany 2 łodygami kopru i zalewamy wodą |
Kretowiny odwiedziłam w zeszłym roku... super miejsce :)
W tym wybieramy się do Zakopca :P
Bez małosolnych życia sobie nie wyobrażamy;-)
Też soliłam 2 łyżki, ale Marzena z Zacisza
Kuchennego przekonała mnie do jednej... I teraz
daję czubatą na litr.
Szybkiego powrotu do zdrowia życzę !
Zdrówka przesyłam moc!
i dzięki za to info o liściach chrzanowych :)
Pozdrawiam, Julia
Dzisiaj według Twojej receptury.
Pozdrawiam.
Nie wiedziałam dlaczego, ale nie raz wychodziły kapcie ale ja zawsze dodawałam liście chrzanu i tak jak napisałaś osikane zepsują ogórki.
Zniknęły w momencie, już włożyłam następne!!!
Pozdrawiam :)
pozdrawiam magda
To baaaardzo duzo. Naprawde. Ja daje 1 i to niezbyt czubata i ogorki wychodza dobre.
Kiedys sypalam wiecej soli [okolo1,5 lyzki] i wyszly bardzo slone... dla mnie byly niezjadiwe.