
Danie mięsne, w którym absolutnie zakochałam się będąc w Albanii – aromatyczne pulpety z jagnięciny z warzywami. Nie udało mi się uzyskać dokładnej receptury od kucharza, ale ponieważ potrafię wyczuć w potrawie dodane przyprawy, odtworzenie smaku nie stanowiło problemu.
Obawiałam się jedynie czy uda mi się kupić jagnięcinę w moim mieście, ale ku mojemu zaskoczeniu i to okazało się proste.
Wszystkie użyte przyprawy bez problemu dostaniecie w każdym większym sklepie. Jeśli nie uda Wam się kupić jagnięciny, do czego namawiam bo tylko ona w 100% odda smak który zapamiętałam, możecie zastąpić ją pół na pół wołowiną i udźcem z indyka.
Danie jest doskonałe, aromatyczne, tętniące smakiem. Jestem pewna, że je pokochacie.
Postarajcie się o jagnięcinę. Wówczas będzie tip top.
Danie jest bez glutenu, jaj i białek mleka krowiego.
Kaloryczność
Jeden pulpecik ma ok. 30 kcal
Cały sos ma ok. 280 kcal
Składniki:
- 500 gramów jagnięciny
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- jedna żółta papryka
- 5 pieczarek
- 400 gramów pomidorów krojonych bez skory i gniazd nasiennych (ok. 2 szklanki)
- garść świeżych liści kolendry
- płaska łyżka musztardy sarepskiej
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki pieprzu
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 3/4 łyżeczki kuminu
- łyżka masła klarowanego
- mąka ryżowa do obtoczenia pulpetów
- 150 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
- W miseczce mieszamy cynamon, kumin, obydwie papryki, pieprz i sól.
- Do zmielonego mięsa dodajemy rozgniecione w prasce ząbki czosnku, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy na gładką masę, formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące ryżowej.
- Na klarowanym maśle przesmażamy pulpeciki, przekładamy do wysokiego garnka.
- Cebulę i paprykę kroimy w piórka, pieczarki w talarki. Przesmażamy na patelni na której smażyliśmy mięso. Przesmażone układamy w garnku na pulpecikach. Zalewamy bulionem i pomidorami pokrojonymi w kosteczkę bez skóry, gniazd nasiennych i wody (należy odsączyć na sitku). Sos delikatnie solimy.
- Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
- Całe danie posypujemy świeżą kolendrą.