Pieczony burak. Słodziutki, delikatny, soczysty. Cudowny. Jeśli nigdy w życiu nie jedliście pieczonego buraka, koniecznie musicie to nadrobić. My go uwielbiamy. I ja, i mąż i dzieci.
Jak zawsze piekę większą ilość, od razu na 3 dni. Upieczone trzymam w lodówce i używam do sałatek w różnych konfiguracjach. W piątek na moim Instagramie opublikowałam zdjęcie innej sałatki z pieczonym burakiem, w towarzystwie rzodkiewki, sera feta, prażonych migdałów i klasycznego winegretu. Jest równie pyszna!
Do dzisiejszej sałatki zrobiłam miodowo – musztardowy dresing z dodatkiem ananasa. Smak miło mnie zaskoczył i wykorzystuję go do wielu innych sałatek. Robię więcej i trzymam w lodówce do 4 dni.
Jeśli pominę dodatek ananasa, trzymam do 7 dni.
Cierpki grillowany świeży ananas, słodki pieczony burak, lekko ostra rukola, parmezan i miodowo – musztardowy wyrazisty dressing. Polecam 😉
- garść rukoli
- jeden burak
- 5 plastry ananasa
- łyżka tartego parmezanu
- 40 ml dressingu miodowo – musztardowego
- Buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 80 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy. Do sałatki używamy całkowicie zimnego, obranego ze skóry.
- Plastry ananasa kroimy na kawałki, grillujemy na patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony.
- Na talerzu układamy rukolę, pokrojonego w kostkę buraka i grillowanego ananasa. Polewamy dressingiem i posypujemy parmezanem.
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka płynnego miodu
- łyżeczka musztardy
- plaster ananasa
- łyżeczka octu winnego z białego wina
- 4 łyżki wody
- 4 listki bazylii
- odrobina suszonej papryczki chili – opcjonalnie
Pozdrawiam, Małgosia
Pieczemy ze skórą i obieramy po upieczeniu, tak ja napisałam w przepisie.
Mi mrożona borówka nie smakuje.
ANIA
Mąka migdałowa tak ale na zimno.
Gosia
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Małgosiu co sądzisz na temat picia w ciągu dnia wody z imbirem, szczyptą pieprzu cayenne i cytryną (czasem ew. listki mięty) zarówno ciepłej jak i zimnej? Nie mogę pić czystej wody nie daję rady wypijać, a z tymi dodatkami mogłabym nawet 4l wypić :D Czy to dobry pomysł na taką mieszankę?
I lepiej pic rano czy na wieczór?
Ta Valdinox jest w kwadracie i grzeje dobrze na całej powierzchni.
1 - smakowa
2 - odzywcza z uwagi na skrobię oporną
Ale też zależy czy burak jest gotowany ze skórką w małej ilości wody czy nie.
1.Burak pieczony jest lepszy niż gotowany dla IO ze względu na skrobię oporną?
2.W praktyce jak IO chce zjeść sałatkę w buraczków to lepiej je upiec lub ugotować na parze a później np.zetrzeć na tarce?
3.Czy IO może jeść barszcz czerwony zrobiony tak,że upieczone buraki zetrzeć na tarce i dopiero wrzucić na wodę z innymi warzywami?
2- tak
3 - dodać na końcu, nie gotować,