Sezon na jagody właśnie się zaczyna. Wykorzystajcie go do oporu ponieważ te małe, ciemnofioletowe, pyszne kuleczki to prawdziwa bioaktywna petarda!
Jagody to połączenie silnych antyoksydantów – witaminy E, C, A, oraz należących do polifenoli (grupa flawonoidów) antocyjanów i kwasów fenolowych. Ich zdolność antyoksydacyjna jest czterokrotnie wyższa niż innych owoców i dziesięciokrotnie wyższa niż warzyw ‼️
Stres oksydacyjny i stany zapalne, powiązane z występowaniem i progresją cukrzycy, chorób metabolicznych, zwyrodnieniowych, neurologicznych, sercowo-naczyniowych, nowotworowych, oraz przyspieszeniem tempa starzenia się można łagodzić dietą przeciwzapalną, bogatą w antyoksydanty, w tym polifenole, witaminy A, E, C oraz minerały biorące udział w aktywacji enzymów antyoksydacyjnych.
Bioaktywne składniki jagód wykazują działanie:
✔️przeciwutleniające,
✔️przeciwzapalne,
✔️przeciwhiperlipidemiczne,
✔️przeciwnadciśnieniowe,
✔️przeciwbakteryjne,
✔️przeciwwirusowe,
✔️neuroprotekcyjne,
✔️prebiotyczne (odżywiają mikrobiotę jelitową).
Konkretnie antocyjany (polifenole):
📍”wymiatają” wolne rodniki,
📍łagodzą stres oksydacyjny,
📍hamują agregację płytek krwi,
📍łagodzą uszkodzenia komórek śródbłonka i płytki elastycznej oraz zmniejszają liczbę komórek piankowatych i proliferację ścian naczyń,
📍hamują utlenianie lipoprotein LDL,
📍poprawiają wrażliwość insulinową i tolerancję glukozy,
📍działają neuroprotekcyjnie przed uszkodzeniem neuronów wywołanym stresem oksydacyjnym.
Lubicie jagody? W jakiej formie najbardziej? Prosto z krzaka, czy może koktajl?
Te informacje okazały się dla Ciebie przydatne?
Daj mi znać zostawiając ❤️
To dla mnie informacja, że moja praca tu na Instagramie jest dla Ciebie ważna. Bardzo to doceniam.
#dietetyk #dietetykkliniczny #smacznieizdrowo #smacznieiprosto #polifenoles #insulinooporność #insulinoopornosc #cukrzycaciążowa #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdroweprzepisy #poradydietetyka #poradydietetyczne #przeciwzapalne ...