Spring rollsy. Genialne na imprezę, na kolację, do lunchboxa lub na piknik.
Uwielbiam to danie ponieważ daje wiele możliwości. My w domu lubimy także z kurczakiem, awokado i samymi warzywami.
Te dzisiejsze są z mango i łososiem. Jedne z moich ulubionych.
Lekka, sycąca i bardzo zdrowa przekąska.
Polecam 😉
Składniki na 8 spring rollsów:
- 200 gramów łososia
- jedno dojrzałe mango (ok. 300 g)
- jeden długi ogórek
- jedna duża marchewka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- liście sałaty lodowej
- olej ryżowy
Sos:
- sok wyciśnięty z małej pomarańczy
- sok wyciśnięty z limonki
- pół łyżeczki płatków chili
- 1/4 łyżeczki imbiru
- łyżka octu ryżowego
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Łososia nacieramy sosem sojowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Studzimy, kroimy w kawałki.
- Wszystkie składniki sosu łączymy i ucieramy na gładką masę.
- Mango kroimy w paski. Marchew i ogórka ścieramy na drobnej tarce (ja używam malaksera). Skrapiamy połową sosu. Uciskamy i odstawiamy na 20 minut.
- Płat papieru ryżowego moczymy w wodzie. Układamy dodatki. Sałatę, łososia, mango i ogórka z marchewką. Zawijamy jak krokieta. Brzegi delikatnie smarujemy olejem ryżowym aby spring rollsy nie kleiły się do siebie.
- Każdą rolkę kroimy na pół. Do każdej połówki wkrapiamy trochę sosu.