Trochę zdrowia – jogurt ! Dla tych co na diecie czy jednak nie ?
Img

Różnorodność może przyprawić o zawrót głowy. Półki w sklepach uginają się od przeróżnej maści jogurtów, głownie owocowych, kuszących nas ekstra dużymi kawałkami owoców i kolorowym kubeczkiem. Spece od reklamy i marketingu usiłują (i raporty sprzedaży dowodzą, że osiągają swój cel) wzbudzić w nas przekonanie, że jeśli chcemy być zdrowi i szczupli, to nie może ich zabraknąć w naszej diecie.
Słodkie, owocowe, z dodatkami w postaci słodkich ryżowych kuleczek lub innych dziwacznych wynalazków, z toną cukru w składzie bliżej mają do deseru niż do klasycznego jogurtu.

A cóż tam siedzi w środku ?

Syrop glukozowo – fruktozowy, najtańsza substancja słodząca, powszechnie stosowana w jogurtach owocowych ponosi winę za falę otyłości w krajach rozwiniętych.
Jogurt „o smaku truskawkowym” to nie to samo co „jogurt truskawkowy”. Nie zdziwcie się, że w składzie zamiast truskawek napotkacie sok z buraka lub czarnej marchwi.
Różnej maści „E” wszak, dopuszczone do spożycia przez europejski Komitet Naukowy ds. Żywności badane są tylko pod kątem szkodliwości tego jednego, jedynego „E” na nasz organizm. Jaki wpływ będzie miało jedno „E” w połączeniu z innym „E” dla szacownego komitetu nie ma już większego znaczenia. A pojedynczych  „E” w jednym produkcie jest często kilka.
Często też nie zdajemy sobie sprawy co oznaczają konkretne „E”.
Na przykład E120 substancja odpowiedzialna za piękny kolor jogurtów smakowych to kwas karminowy, barwnik pozyskiwany z odwłoków jednego z meksykańskich gatunków pluskwiaków.

Jeśli mam ochotę na jogurt truskawkowy wyciągam z zamrażarki zamrożone w lecie truskawki, rozmrażam i mieszam z jogurtem naturalnym. To samo z malinami. Jogurt naturalny z laską wanilii i odrobiną cukru trzcinowego ma o niebo lepszy smak  niż jego wanilinowy kolega z supermarketu.

Spożywanie jogurtu ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i naszej sylwetki, ale jogurtu w jego klasycznej formie, czyli jogurtu naturalnego mającego w swoim składzie tylko mleko i bakterie jogurtowe. Innych kolegów do towarzystwa mu nie potrzeba.

Szukając informacji o jogurcie naturalnym trzeba cofnąć się wstecz o 10-15 tysięcy lat, do Babilonii, Azji i na Bałkany. Tam z fermentowanego mleka powstał napój przypominający dzisiejszy jogurt.
W jednym kubeczku znajdziemy wysokowartościowe białko, witaminy ( A i B) , minerały (fosfor, jod, potas, cynk) oraz łatwo przyswajalny wapń.
Bakterie jogurtowe z rodziny Lactobacillus odnawiają florę bakteryjną jelit , pomagają redukować wydzielanie gazu, a zatem zmniejszają wzdęcia. Pobudzają system obronny organizmu, tworząc naturalną barierę przed szkodliwymi bakteriami. Osobiście codziennie rano lub na wieczór zjadam kubek naturalnego jogurtu z łyżeczką siemienia lnianego i otrąb. Zapomniałam co to wzdęty brzuch czy inne kłopoty trawienne.
To się może wydawać nieprawdopodobne, ale ziarnko do ziarnka i utrzymamy właściwą wagę bez drastycznych diet.Wystarczy dobrze, zdrowo i racjonalnie się odżywiać.

Stosujmy jogurty jak najczęściej,  zamiast śmietany lub do przygotowywania lekkich dipów zamiast majonezu.

Inne zalety jogurtu naturalnego, bardzo istotne dla zdrowia:

  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
  • stymuluje system obronny organizmu, stając się skutecznym preparatem przeciwko przeziębieniu i innym infekcjom wirusowym,
  • bakterie mlekowe zawarte w jogurcie  wspomagają jelito grube, obniżając ryzyko zachorowania na raka. Również wapń, którego w jogurcie naturalnym mamy ogromne ilości zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego hamując produkcję kwasów żółciowych przez co nie drażnią one jego ścian,
  • łagodzi objawy PMS u kobiet, zmniejsza obrzęk i dyskomfort w jamie brzusznej w tym okresie,
  • nałożony w formie maski na twarz przywraca jej wilgotność i gładkość a zawarty w składzie potas i cynk wygładza i redukuje niedoskonałości,

Zatem dla tych co na diecie i dla tych co chcą zdrowo się odżywiać jogurt tak, ale tylko naturalny.

Trochę zdrowia – jogurt ! Dla tych co na diecie czy jednak nie ?
5 (100%) 1 vote[s]

53 komentarze

toPestka!Dodano:  13 Kwiecień 2013 - 11:07
jestem fanką jogurtowych śniadań, też robię sobie owocowy sama z naturalnego.
Odpowiedz
Kulinarnie-NiebanalnieDodano:  13 Kwiecień 2013 - 12:10
Jogurty, kefiry, maślanki - SAMO ZDROWIE! konieczne by cieszyć się ładną cerą, dobrą odpornością i zdrowiem. Także polecam!
Odpowiedz
better-choiceDodano:  13 Kwiecień 2013 - 13:46
uwielbiam naturalne jogurty ;)
Odpowiedz
cook and lookDodano:  13 Kwiecień 2013 - 19:09
Za samym jogurtem naturalnym nie przepadam, ale w połączeniu z owocami, ciastkami owsianymi itd. bardzo lubię :)
Dodano:  13 Kwiecień 2013 - 22:12
oj tak !! z ciasteczkami owsianymi smakuje doskonale :)
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  13 Kwiecień 2013 - 20:02
uwielbiam jogurty, już dawno zastąpiłam nimi śmietane! nie próbowałam jeszcze sama zrobić jogurtu z owocami ale wszystko przede mną
Dodano:  13 Kwiecień 2013 - 22:12
Moja teściowa robi sama. Jest bardzo dobry. Ja sama jeszcze nie próbowałam zrobić :)
Odpowiedz
Izabella EmDodano:  13 Kwiecień 2013 - 22:03
uwielbiam jogurt.
Naturalny ze startym ogórkiem :)
Odpowiedz
MartaDodano:  13 Kwiecień 2013 - 22:03
Codziennie jadam naturalny! Najlepszy, najzdrowszy, a dosypując różne bakalie czy owoce sama komponuję sobie jego smak :)
Odpowiedz
agateqDodano:  14 Kwiecień 2013 - 12:46
Ja również codziennie jem jogurt. Nie zawsze naturalny, czasami kupuję te owocowe, ale zawsze czytając uprzednio skład. Nie chcę popaść w żadne skrajności:)
Odpowiedz
KaśDodano:  14 Kwiecień 2013 - 17:58
przyznam, że nie stronię od cudacznych, mlecznych słodkości sklepowych, to jogurt naturalny w lodówce zawsze musi być. jedzony sam lub z powidłami, skrojonymi owocami czy miodem - pycha!
Odpowiedz
Olimpia DaviesDodano:  15 Kwiecień 2013 - 0:08
Uwielbiam jogurt ale tylko domowy z mleka które gotuję na bardzo małym ogniu przez 2 godziny by woda wyparowała i by zostało jak najwięcej suchej masy mlecznej. Jogurt z takiego mleka jest bardzo kremowy, gęsty i mega mleczny. Nie potrzebne mu żadne inne dodatki tak jak piszesz. Moja córka wręcz zajada się takim jogurtem. I w dodatku zrobienie go w domu jest tak proste, że szkoda czasu na szukanie po pułkach sklepowych!
Dodano:  15 Kwiecień 2013 - 8:24
Ja się muszę w końcu odważyć i zrobić :)
AnonimowyDodano:  6 Luty 2014 - 4:24
Olimpia, ma pytanie do Ciebie- czy mleko homogenizowane nadaje sie do takiego jogurtu czy nie???? Z jakiego mleka robisz ten swoj pyszny jogurt???:-)
Odpowiedz
polaDodano:  15 Kwiecień 2013 - 16:14
Syrop glukozowo-fruktozowy... Brrr! Mój brzuch dosłownie alergicznie reaguję na jego obecność ;) podobnie glutaminian sodu - wielkie zło!
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  15 Kwiecień 2013 - 19:00
No ją właśnie mieszam jogurt z rozmrozonymi truskawkami , albo zajadam same truskaweczki ;) a chyba najbardziej lubie ryż polany takimi truskawkami ;) mniam
Odpowiedz
aluchaDodano:  22 Kwiecień 2013 - 10:33
Od dłuższego już czasu nie jem tych owocowych - w zasadzie nigdy nie byłam ich fanką, są za słodkie!
Teraz kupuję tylko naturalny i tak jak Ty jem z dodatkami - albo owoce albo choćby pomuidory.
Jednak śmietany też uzywam - do sosów, do sałatek. Smietana jest zupełnie naturalna w naszym klimacie - tak jak kefir i maslanka. A jogurt już nie... :)
Odpowiedz
Iwona SzczepańskaDodano:  16 Luty 2014 - 17:56
Czym można zastąpic jogurt naturalny ponieważ szczerze nie znoszę go wręcz nie mogę przełknąć. Dodam też że to samo z jogurtem greckim :(
Dodano:  16 Luty 2014 - 18:00
kefirem, również ma bakterie probiotyczne
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Luty 2014 - 21:00
Lepszy jest kefir czy jogurt ? ostatnio słyszałam,że kefir ze względu na inny proces fermentacji,ma więcej probiotyków niż jogurt..... Co Ty na to? :-)
Dodano:  28 Luty 2014 - 21:07
to prawda ;)
ale ja jem i jogurty (do ziaren) i kefir (do koktajli)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Kwiecień 2014 - 23:05
Mam pytanie dotyczące mleka które występuje w jogurcie. Jeśli jest to mleko w proszku to dobrze czy źle?
Dodano:  11 Kwiecień 2014 - 23:51
nie kupuj jogurtów z mlekiem w proszku w składzie,
taki jogurt jest zawsze bardziej kaloryczny,
AnonimowyDodano:  14 Kwiecień 2014 - 15:09
Przeczytałam skład trzech jogurtów które miałam w domu, każdy z innej firmy i niestety każdy zawierał mleko w proszku jak nie na pierwszym miejscu to na drugim. Jeśli mogłabyś polecić jakąś firmę dobrego jogurtu to byłabym wdzięczna, pozdrawiam:)
Odpowiedz
ania notujeDodano:  4 Październik 2014 - 13:38
Kiedyś bardzo rzadko po nie sięgałam. Od blisko roku wybieram tylko naturalne. na "owocowe" ze sklepu nie mam nawet ochoty. A z domowym dżemem jest pyszny! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2014 - 15:20
a jogurt grecki?
Dodano:  14 Październik 2014 - 15:34
również
AnonimowyDodano:  8 Listopad 2015 - 20:30
Ja też nie przepadam za naturalnym jogurtem taki za kwaskowaty dla mnie jest, ale grecki ( np. typu greckiego Tolonis z Biedronki) jest delikatniejszy i mi smakuje i na słono i na słodko i do dipów, czy jest tak samo wartościowy i mogę go zawsze zastępować w miejscu gdzie w Twoich przepisach jest naturalny?
Czym najlepiejnajzdrowiejnajmniej kalorYcznie -oprócz owoców - dosładzać (jogurt, owsiankę, jaglankę,ryż, twarożek domowy) zamiast cukru? Miodem, syropem klonowym czy zainwestować w drogą stewięksylitolsok z agawy czy brzozowy? EWA
Odpowiedz
Joanna Czapska-RikabiDodano:  15 Styczeń 2015 - 0:15
Ja uwielbiam jogurt grecki a gdy mam ochotę go dosłodzić to czasami dodaje syrop z daktyli może i trochę kaloryczny ale na pewno zdrowy
Polecam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Marzec 2015 - 18:21
Małgosiu, jestem ze wsi i mam pytanie odnosnie mleka prosto od krowy. Wiem ze jest tlusciutkie ale za to bardzo zdrowe(na pewno zdrowsze od sklepowego pasteryzowanego). A ty co o nim sadzisz?

A i mam jeszcze pytanie odnosnie swojskiej kiełbasy (uwielbiam zagotowaną ze słoika) od swojej świnki:) raczej nie jadam sklepowych szynek, kielbas,bo wiem ze jest tam duzo chemii. Czy taka kielbasa moze byc skladnikiem zdrowej zbilansowanej diety jesli jest ze sprawdzonego zrodla?
Dodano:  18 Marzec 2015 - 21:33
Mleko od krowy jak najbardziej. Rób swoje twarożki, jogurty. Zazdroszczę dostępu do takiego mleka.
Co do kiełbaski to jesli nie jest tłusta to na kanapkę tak, ale też rozsądnie z ilością.
AnonimowyDodano:  21 Marzec 2015 - 1:38
Kielbasa jest w miare chuda i sobie pozwalam od czasu do czasu. tez sama sobie zazdroszcze dostepu do takiego mleka bo nie wyobrazam sobie pic tylko sklepowego:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2015 - 12:14
Małgosiu czy możesz podać jakiej firmy jogurt jest najlepszy?
I dlaczego nie może być mleka w proszku w skladzie?

Tak naprawdę to niespotkałam jogurtu bez mleka w proszku...........

B.
Dodano:  7 Kwiecień 2015 - 17:00
Najlepszy jest Kranystaw mały z wapniem i Tola mała z Biedronki. Mają wyszczególnione konkretne szczepy bakterii.
Mleka w proszku być nie powinno,ale niestety jest :(
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 21:18
Mleka w proszku nie ma w jogurcie Bacomy, występuje w formie gęstej i rzadkiej i również jest dostępny w Biedronce. Polecam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2015 - 20:16
jem wlasnie tola. ciesze sie ze pochwalasz wybor:))

B
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Maj 2015 - 0:26
Znalazłam jogurt bez mleka w proszku naturalnych z Bakomy, niestety nie ma wyszczególnionych szczepów bakterii...
Zastanawiam się też co kryje się pod nazwą"białka mleka" w składzie?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Lipiec 2015 - 14:42
Witam.
Choruję na Hashimoto, insulinooporność i refluks żołądkowy (w zeszłym roku przechodziłam też zapalenie błony śluzowej żołądka). Uwielbiam jogurty naturalne, a od niedawna robię je też samodzielnie. Jem je w zasadzie codziennie: z owocami, płatkami, zastępuję nimi majonez i śmietanę. Ale cały czas się zastanawiam czy powinnam je jeść czy też należałoby je wyeliminować?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Dodano:  22 Lipiec 2015 - 19:41
Jeśli nie czujesz się pi nich źle, nie ma co rezygnować.
Odpowiedz
TereniaDodano:  22 Lipiec 2015 - 22:31
Nadal po przebytej chorobie miewam od czasu do czasu problemy żołądkowe i czasami strasznie trudno jest mi jednoznacznie stwierdzić po czym. Jeśli po zjedzeniu jakiejś potrawy każdorazowo mam dolegliwości, to ją eliminuję. Ale w przypadku jogurtów nie zaobserwowałam takiej prawidłowości. Czasami po posiłku zawierającym jogurt odczuwam "ciężkość" na żołądku a czasami czuję się świetnie :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 17:51
Jogurt Klimeko jest bez mleka w proszku :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Sierpień 2015 - 17:41
Pani Małgosiu! Do tej pory kupowałam Tolę z wapniem, ale ostatnio ktoś zwrócił mi uwagę, że jogurt naturalny gęsty firmy Bakoma ma w składzie żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis za to nie zawiera mleka w proszku..Czy więc lepiej kupować Bakomę? Pozdrawiam
Dodano:  31 Sierpień 2015 - 8:05
Obydwa mają dobry skład. Nie ma więc znaczenia który kupisz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Sierpień 2015 - 9:20
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Odpowiedz
DariaDodano:  8 Grudzień 2015 - 19:20
Czesc Malgosiu,
dowiedzialam sie o Tobie z komentarza na moim ulubionym blogu; a ze ten komentarz doczekal sie entuzjastycznych "podkomentarzy", postanowilam i ja Cie odwiedzic.
I tak czytam Cie juz od tygodnia. Jestem zachwycona! I troche przerazona iloscia danych do przetworzenia ;-)
Od pewnego czasu zastanawiam sie, co by tu zrobic, zeby moja rodzina zyla dlugo i zdrowo, a gdybym ja przy tym schudla kilka kilogramow, bylby to super bonus. Twoj blog to gotowa recepta! Ogladalam juz jadlospisy, widzialam listy zakupow (ilez pracy juz za mnie zalatwilas), teraz musze tylko jakos niepostrzezenie przemycic te zdrowe posilki do mojej kuchni. Latwo nie bedzie, ale podjelam juz decyzje :-)
Mialabym kilka konkretnych pytan; czy zadawac je pod odpowiednimi postami? Wracasz do nich? Ten tez nie jest najnowszy (mam nadzieje, ze jednak zauwazysz nowa czytelniczke...), ale to wlasnie kwestia jogurtu naturalnego w tej chwili jest dla mnie palaca - wrocilam ze sklepu bez niego, bo kazdy, ktory wzielam do reki, mial w swoim skladzie cukier. Wczesniej nie zwracalam na to uwagi, ale tym razem postanowilam wybrac produkt naprawde naturalny. Okazuje sie, ze w moim dyskoncie takiego nie ma! Mieszkam w niewielkim miasteczku, mamy tu tylko jeden sklep :-( Czy mam sie przejechac po jogurt do wiekszego miasta, czy jednak sie nie czepiac i brac, jaki jest?
Obiecuje, ze jeszcze zasypie Cie roznymi pytaniami.
Tymczasem pozdrawiam serdecznie i gratuluje dobrej (i potrzebnej) roboty.
Daria
Dodano:  8 Grudzień 2015 - 19:49
Witam. Bardzo mi miło ;)
Pytania zadawaj pod konkretnymi postami bo ja tam odpowiadam i Twoje pytanie może okazać się ważne także dla kogoś innego czytającego dany post.

Myślę że w temacie jogurtu możesz przymknąć oko ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 16:55
Mała Tola z biedronki ma odtłuszczone mleko w proszku...takie może być?
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  16 Sierpień 2016 - 11:28
Mam pytanie, odstawiłam jogurt naturalny gdyż powodował u mnie "rewolucje żołądkowe". Jadłam go z musli i owocami co rano i niestety źle się po nim czułam, po odstawieniu problemy ustały. Niestety wróciłam do jogurtów owocowych, czy jest coś czym mogłabym je zastąpić?
Dodano:  16 Sierpień 2016 - 17:30
Jogurtów 1:1 nie da się zastąpić. Możesz oczywiście kupować sojowe ale zawsze bio (nigdy z masowej produkcji GMO) no i pod warunkiem że nie masz niedoczynności tarczycy i zaburzeń hormonalnych.
Odpowiedz
Malgosia5Dodano:  23 Wrzesień 2016 - 14:36
Małgosiu! Od pewnego czasu nie podobam się sobie i szukam sposobu na poprawę sylwetki. Podoba mi się Twój blog, ale zanim go odkryłam, wpadłam na kilka innych. W jednym z nich autorka,propagatorka zdrowego odżywiania zaleca zrezygnowanie z kilku produktów. Pszenica, cukier, wszelka chemia jest dla mnie zrozumiała i chętnie z tego rezygnuję. Ale mam pytanie co do mleka i jego przetworów. Jak to jest Twoim zdaniem? Pić czy nie?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Grudzień 2016 - 14:48
Małgosiu, a ile dajesz do jogurtu siemienia lnianego i otrąb? siemię lniane w ziarenkach czy przemielone?
Odpowiedz
Małgosia Dodano:  12 Marzec 2018 - 20:23
ja jem jogurty ze strzalkowa. extra są. A skład?? mleko, śmietanka, kultury jogurtowe: lactobacillus, delbrurcki, subs. bulgaricus,steptoccocus thermophilus. żadnego mleka w proszku czy innych udziwnien. do tego kubek 220 gram idealny.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Marzec 2018 - 10:21
Ze Strzałkowa wszystko jest najlepsze. A jaki twarożek pycha ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Sobota. Człowiek by pospał to wstaje jak do pracy 🤦‍♀️ W lodówce jagody na koktajl i drożdże na planowaną w przyszłym tygodniu domową pizzę. Szybka decyzja- robię jagodzianki 💙 Zapach drożdżowego ciasta w domu, o poranku to zapach radości i szczęścia. To była dobra decyzja 💙 ... Zobacz więcejZobacz mniej

Sobota. Człowiek by pospał to wstaje jak do pracy 🤦‍♀️ W lodówce jagody na koktajl i drożdże na planowaną w przyszłym tygodniu domową pizzę. Szybka decyzja- robię jagodzianki 💙 Zapach drożdżowego ciasta w domu, o poranku to zapach radości i szczęścia. To była dobra decyzja 💙Image attachmentImage attachment

Skomentuj na Facebooku

To najpiękniejszy zapach w domu 😋 a jagodzianki to moje ulubione bułeczki 😍

Piękne buleczki😊

Jesteś gigant 😍💪💪💪Pachnie aż tutaj mmmmm😊

Można przepis na te cudne jagodzianki ? 😊

Wspaniale!!!! Mniam!

Wygladają apetycznie☺️

Wow wyglądają obłędnie 😊

Gosiu będzie przepis? 🙂 podrzuć proszę 😁

Mniam😋

Też dziś robię jagodzianki. Czekam aż ciasto wyrośnie.

Mogę prosić o przepis? Wyglądają obłędnie?

Zrobię jak wrócę do domu!

Czy z braku jagod mozna uzyc konfitur znanej polskiej marki? Smakuja jak domowe a jagody nie sa rozciapane.

Tak też mam podobnie. Chyba wrócę po jagody na targ 💕🌻

Znam ten zapach 😊😊

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej