Jak dwa dni temu publikowałam na facebooku zdjęcie tej zupy z pytaniem czy lubicie fit zupy na wywarze z warzyw nie spodziewałam się takiego odzewu. Myślę sobie, jak to ? Taka zupa? Taka zwyczajna? Chcą przepis na taką zupę?
No dobrze. Jak chcą to będzie 😉
Aby była jasność, nie mam nic przeciwko zupom na wywarze mięsnym. Ale latem, jak jest ciepło, wolę lekkie zupy na wywarach z warzyw. Sycą i są niskokaloryczne.
500 g mojej zupy czyli taka solidna porcja ma tylko 150 kcal !
Ta dzisiejsza na pierwszy rzut oka przypomina barszcz ukraiński. Nie jest barszczem ukraińskim, ale bardzo jej do niego blisko.
O co chodzi z zielonym wywarem ?
To wywar na zielonych częściach młodej włoszczyzny. Kupując włoszczyznę latem połowę objętości stanowi zielenina. Aż serce boli ją wyrzucić. Pachnące liście selera, natka pietruszki, por. Ja robię z tego wywar na zupę. Pachnie genialnie i ma zielony kolor.
Dalej do wywaru dorzucam starte na grubej tarce młode warzywka i buraczki.
Aby przyswoiły się nam witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zupa potrzebuje tłuszczu. Jamie Oliver mówi że podduszone na maśle warzywa zyskują na smaku. Podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema rekami i starte buraczki do mojej zupki są podduszone na maśle.
Zupę zaklepuję łyżką 12 % śmietany. Nie można jej zastąpić jogurtem 😉
Wiem że wiele osób jak ognia boi się śmietany, ale popatrzmy logicznie. Od łyżki śmietany na 3 litry zupy jeszcze nikt nie utył.
Łyżka śmietany 12 % to 24 kcal. Mamy trzy litry zupy. Łatwo policzyć ile kalorii więcej będzie miała porcja zupy zaklepanej śmietaną od tej niezaklepanej.
Solidna porcja 500 g zupy ma ok. 150 kcal
* dzieciom,
* osobom na redukcji,
* osobom pracującym w nocy ponieważ porcja zupy rozgrzewa, syci i jest niskokaloryczna.
- 4 gałązki selera (liście od jednego selera korzeniowego)
- zielona część pora
- natka pietruszki (od dwóch pietruszek)
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 litry wody
- sól
Zieleninę wyjmujemy i wyrzucamy.
- jedna duża marchewka
- mały seler (z młodej włoszczyzny)
- 3 średnie ziemniaki
- dwie małe pietruszki (z młodej włoszczyzny)
- 2 podłużne buraki
- łyżeczka klarowanego masła
- łyżka śmietany 12 %
- garść świeżego kopru
- Marchew, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do wywaru.
- Jak wywar zacznie się ponownie gotować dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy starte na grubej tarce buraki. Smażymy 1-2 minuty.
- Jak ziemniaki będą miękkie dodajemy buraki. Gotujemy do miękkości. Zaklepujemy śmietaną, dodajemy koper.
Marta
Są takie preparaty ?
Ale taka lekka zupa też kusi :)
Z kolei jak ja jestem u rodziców to dla mnie wszystko jest za słone ;)
"wygląda pysznie, zapraszam do mnie www.kkkkkkk....."
albo
"świetny artykuł, u mnie dziś ......, zapraszam na www. ......."
Takie komentarze po pierwsze zaśmieciłyby bloga, po drugie blog stałby się tablicą ogłoszeniową.
Muszę odsiać takie "ogłoszenia" stąd moderacja komentarzy.
W takich sytuacjach polecam verdin fix, czystek i duuużo wody.
Gosia
Jak mam otwartą to robię np. pastę ze szpinakiem i mieszam jogurt z czubatą łyżką śmietany, albo do innej zupy czy sosu.
Jedna łyżka śmietany do zabielenia na danie dla 4 osób jest prawie niezauważalna kalorycznie.
Lekka zupa nie powinna zatrzymać wody.
Pozdrawiam Monika