fbpx
12 propozycji na dania na spotkanie przy grillu. Bez kiełbasy :)
Img

Spotkanie przy grillu, tradycyjne, Polskie, bez kiełbasy ? Przecież to niemożliwe ? Cóż innego lepiej się sprawdzi na grillu, jak nie kiełbaska. Jeszcze jak się ją kupi w okazyjnej cenie. Grzech nie wrzucić na ruszt 😉
Nasze gusta, a może raczej, nasze przyzwyczajenia, doskonale znają producenci i jak zaczyna się sezon grillowy, sieci handlowe prześcigają się w ofertach na grillową kiełbasę. Kto zaoferuje tańszą, ten przyciągnie klienta.
Walka jest zacięta i tu główną rolę gra cena. Jakość odchodzi na dalszy plan, kto by się tym przejmował. Ma być tanio. Ceną mamy wygrać z konkurencją.
Nie miejmy złudzeń, że „kiełbasa” za 9 zł za kilogram (a spotkałam jeszcze tańszą) jest kiełbasą prezentującą jakąkolwiek jakość. Obok prawdziwej, polskiej kiełbasy to ona nawet nie miała szansy poleżeć. Do prawdziwej polskiej kiełbasy bardzo jej daleko.
Nie będę się rozpisywała co w takiej kiełbasie jest. Wystarczy sprawdzić ceny surowego mięsa, a przecież kiełbasa to nic innego jak odpowiednio przygotowane i przyprawione mięso.
Jeśli więc nie macie możliwości zakupienia prawdziwej, tradycyjnej, polskiej, dobrze przyprawionej kiełbaski, darujcie sobie sklepowe podróby i przygotujcie spotkanie przy grillu bez kiełbasy.

Na pierwszy plan mięsko: 
kurczak, karkówka, kofty i ryba
(do wyboru, co kto lubi)

Marynata do kurczaka (ilość na 400-500 gramów fileta)

  •  pół szklanki oliwy z oliwek
  • dwa rozgniecione ząbki czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Fileta z kurczaka kroimy w kawałki.
  2. Oliwę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i imbirem.
  3. Mięso nacieramy solą, oliwą z przyprawami i posypujemy pieprzem cytrynowym.
  4. Odstawiamy na 2-3 godziny.
  5. Każdy kawałek fileta zawijamy w papier pergaminowy. Grillujemy w papierze, dzięki czemu mięso jest aromatyczne i soczyste, bo woda zawarta w mięsie nie odparowuje.
    Tak przygotowane mięso nie będzie suche.

Kupując karkówkę na grilla, zwracajcie uwagę, aby była jasna, miała żywy kolor i aby była delikatnie poprzerastana tłuszczem.
Jeśli mięso jest ciemne, grubo poprzerastane tłuszczem, jakkolwiek nie przyprawicie będzie twarde, bo jest ze starego zwierzaka.

Marynata do karkówki (ilość na 500 gramów mięsa):

  • cały słoik musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku , sól
  • szklanka piwa

Musztardę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i piwem. Dokładnie nasolone mięso wkładamy do marynaty na minimum 24 godziny (najlepiej na 48) .


Kofty zwane inaczej mini kebabami na patyku to danie kuchni greckiej.

Składniki na kofty: 
  • 300 gram mięsa wołowego
  • 200 gram mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  1. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną na oliwie drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i  odstawiamy na godzinę.
  2. Z mięsa lepimy kofty jak powyżej i odstawiamy na 1- 2 godziny do lodówki.
  3. Kofty grillujemy na aluminiowych tackach wysmarowanych oliwą.

 

Ryba z grilla to doskonały pomysł.

  1. Jeśli zdecydujecie się na doradę, lub inną rybę w całości, należy ją grillować dłużej niż fileta, zwłaszcza fileta z dorsza, który potrzebuje bardzo krótkiej obróbki cieplnej. Zbyt długo grillowany dorsz będzie suchy.
  2. Rybę grillujemy w folii. Oczyszczoną oprószamy solą. Dodajemy cytrynę, odrobinę masła czosnkowego i dużo koperku, lub natki pietruszki.
  3. Rybę w całości grillujmy ok. 30 minut (po 15 minut z każdej strony), aczkolwiek czas zależy od wielkości, więc przed zdjęciem rybki z grilla, należy sprawdzić czy jest dobra.
  4. Filetowi z dorsza wystarczy 15 minut.

Grillowanie ryb to w Polsce wciąż rzadkość, a szkoda bo to bardzo fajne, lekkie danie.

Warto to zmienić, wiec zachęcam, aby rybka pojawiała się na grillu coraz częściej. 

 

Szaszłyki z dodatkiem fileta kurczaka

W przypadku szaszłyków ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo składników może być bez liku. 

Składniki na marynatę (ilość na 400-500 gramów fileta) 

  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki 
  • sól 
  • sok z połowy cytryny 

1. Fileta z kurczaka kroimy na kawałki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i paprykami. Mięso oprószamy solą, nacieramy marynatą, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki . 

 

Warzywa z grilla, także z serami 

Najchętniej grilluję cukinię, bakłażana, paprykę, pieczarki, cebulkę i koktajlowe pomidorki.
Często grilluję je w towarzystwie serów. Wtedy zawijam je w folię aluminiową, dodaję świeże liście bazylii, czosnek i sól.
Rodzaj sera zależy od tego na który mam aktualnie ochotę. Może być mozzarella, blue, feta, czy pleśniowy.

W tym roku do warzyw z grilla obowiązkowo dodam łyżeczkę pesto.
Warzywa z grilla zawsze cieszą się największą popularnością.

Grillować możemy także faszerowane warzywa, bakłażana czy cukinię, korzystając z moich przepisów.
Faszerowana cukinia i faszerowany bakłażan, są Wam bardzo dobrze znane. Te dania cieszą się na blogu ogromną popularnością. Jeśli chcecie przyrządzić je na grillu, nie ma najmniejszego problemu. Jedynie farsz musicie przyrządzić wcześniej. 
  1. Wydrążone łódeczki należy oprószyć solą i grillować 10 -15 minut z każdej strony (do miękkości) . 
  2. Następnie nałożyć farsz i zawinąć w folię aluminiową. 
  3. Grillujemy 20 -25  minut.  
Farsz do cukinii: 
  • ćwiartka cebuli
  • 50 gramów sera z niebieską pleśnią
  • łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów, lub jeśli nie macie to oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego
  • świeży imbir (może też być sypki w przyprawie)
  • sól
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Jak się lekko podsmaży dodajemy posiekany miąższ cukinii.
  2. Delikatnie solimy, smażymy na małym ogniu często mieszając.  Dodajemy łyżkę startego świeżego imbiru, lub pół łyżeczki suszonego ( w przyprawie). Ilość imbiru możecie sobie regulować wedle upodobań. Farszem napełniamy łódeczki cukinii. Na wierzch kładziemy ser blue.
Farsz do bakłażana: 
  • 1/4 drobno posiekanej cebulki
  • 1/3 szklanki gotowej kaszki kuskus
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 kostki sera lazur z niebieską pleśnią
  • sól
  1. Na oliwie podsmażamy cebulę i kawałki miąższu bakłażana. Jak cebula się zeszkli dodajemy kaszkę kuskus i smażymy na minimalnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Doprawiamy papryką, imbirem i solą.
  2. Farszem napełniamy łódeczki bakłażana.Na wierzch kładziemy ser blue.

 

Dodatki

Masełko czosnkowo – ziołowe 

Składniki:
  • 250 gram masła osełkowego
  • 2 czubate łyżki drobniutko posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 czubate łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku

Lekko miękkie masło ucieramy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami na jednolitą masę. Odstawiamy na 2 godziny.

 

Dip czosnkowo – ziołowy na bazie jogurtu (doskonały do mięs i warzyw z grilla)

Składniki na dip czosnkowo – ziołowy:
  • szklanka jogurtu greckiego
  • 2 małe ząbki czosnku lub jeden duży
  • garść bazylii
  • kilka listków tymianku
  • kilka listków mięty
  • sól, pół łyżeczki cukru

Zioła bardzo drobno siekamy. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, ziołami i przyprawami. 

Sos z pieczonej papryki i guacamole (doskonałe do warzyw z grilla, ryb i szaszłyków )

Składniki i przygotowanie Guacamole:
  • 1 dojrzałe avocado
  • 10 ml oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • kilka kropel soku z limonki
  • sól do smaku

Miąższ avocado wydłubujemy ze środka, dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki.
Ucieramy na gładką masę.Doprawiamy do smaku.

Składniki i przygotowanie sosu z pieczonej papryki:
  • 3 duże czerwone papryki
  • mała cebulka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • świeża bazylia
  • łyżka oliwy
  1. Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 st.
  2. Po wystudzeniu ściągamy skórę  i kroimy w małą kosteczkę.
  3. Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory i dusimy do odparowania
    wody. Jak woda odparuje z pomidorów, dodajemy paprykę i bazylię. Dusimy ok. 10 minut.
  4. Blendujemy na gładką masę.

Na grillu nie może zabraknąć sałatek. 

Oprócz wielu sałat na bazie mixu sałat, które znajdziecie TU (klik), koniecznie musi pojawić się wiosenna sałatka z kapusty, ogórka i rzodkiewki. Doskonale pobudza kubki smakowe.

Składniki dla 4 osób:
  • pół główki kapusty
  • pół zielonego ogórka
  • 5 rzodkiewek
  • koperek
  • sól

Wszystkie składniki drobno ścieramy. Solimy do smaku.
Przed wlaniem sosu jogurtowego odstawiamy na kilka minut.

Składniki na sos:
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Roladki z grillowanej cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską
Roladki z grillowanej cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską

Prognozy pogody na nadchodzący weekend, są delikatnie mówiąc mało optymistyczne. Warto więc już teraz zaplanować sobie ten czas i spędzić Czytaj dalej

Klasyka gatunku w nowoczesnym wydaniu czyli grillowany kurczak w miodowo- musztardowej glazurze podany z marchewkowym tagliatelle.
grillowany kurczak w miodowo- musztardowej glazurze podany z marchewkowym tagliatelle

Moi drodzy dziś danie wykwintne. Na specjalne okazje! Takim obiadem nie powstydzicie się ani przed teściową, ani przed znajomymi, ani Czytaj dalej

Conchiglioni zapiekane z warzywami pod beszamelem
Conchiglioni zapiekane z warzywami pod beszamelem

Danie które przygotujesz kilka godzin wcześniej, aby w decydującym momencie włożyć je do piekarnika i upiec. Idealne na kolację ze Czytaj dalej

94 komentarze

AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 12:33
Na coś takiego czekałam! ;) Dziękuję ;)
Odpowiedz
Beata FSDodano:  28 kwiecień 2014 - 12:35
oj te kofty do mnie przemawiają ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  28 kwiecień 2014 - 12:46
cudowne !! sosy , surówki mam zamiar stosować nie tylko na grillu :)
Odpowiedz
Born BOSSDodano:  28 kwiecień 2014 - 12:53
Najbardziej podoba mi się... masełko :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 12:55
Pyyyycha!! Uwielbiam grilla! Dobrze, że nie lubię kiełbasy. Uwielbiam szaszłyki mniam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 12:58
Witaj Małgosiu- od dawna śledzę Twojego bloga i jestem pełna podziwu ale i wdzięczności. Dzisiejszy post też jest super- czegóż chcieć więcej na grila:-) Super, że podajesz kaloryczność potraw. Może podałabyś kiedyś jak to się liczy. Pozdrawiam serdecznie- Anna
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:03
Małgosiu, goszczę na blogu dopiero od kilku tygodni, z trudem jednak odrywając się od Twoich ciekawych artykułów i smakowitych przepisów. Po poważnych problemach zdrowotnych – spowodowanych w równym stopniu celiakią (nietolerancja glutenu), co niekończącymi się dietami – od kilku miesięcy na poważnie mierzę się ze zdrowym sposobem odżywiania. Dotarło bowiem do mnie, że „tak trzeba”, by zachować na długo zdrowie i sprawność. Jednak dopiero Ty, Małgosiu, zmotywowałaś i zainspirowałaś mnie do tego naprawdę, za co ogromnie Ci dziękuję! Dzięki Twojemu blogowi zrozumiałam, jak proste i przyjemne, a przy tym pełne kolorów i nowych smaków, może być właściwe odżywianie (szczególnie, gdy połączy się je z aktywnością fizyczną). Zarzuciłam więc wszystkie diety odchudzające i po prostu zaczęłam zdrowo się odżywiać – nawet jeśli nie będę miała talii osy, to na pewno zdrowe i uśmiechnięte życie! Dziękuję… :)
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 13:16
bardzo się cieszę :) wszystko zaczyna się w głowie, co widać u Ciebie :)
Odpowiedz
Aneczka KeyDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:10
no no Małgosiu kawał dobrej roboty:) post jak zwykle najwyższej jakości:) dziękuję:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:11
świetną alternatywą dla ryby grillowanej w foli są specjalne packi do grillowania ryby - małe ruszty w kształcie ryby składane z dwóch części między które wkładamy rybkę i ją grillujemy. Ryba wtedy nie jest uduszona w foli tylko usmażona bezpośrednio na ruszcie i wtedy naprawdę świetnie smakuje. http://www.leroymerlin.pl/relaks-w-ogrodzie/grille-i-akcesoria/akcesoria-do-grillowania/ruszt-do-pieczenia-ryb-vega,p207028,l198.html
Odpowiedz
mostuniaDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:13
Wow! Super ?. Wyobraźmia już pracuje....
Odpowiedz
mostuniaDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:13
Wow! Super ?. Wyobraźmia już pracuje....
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:17
Kochana strzał w 10 z tym wpisem!!!
niebawem skorzystam ze wszystkich przepisów :)

pozdrawiam http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:30
Hej Małgosiu a co myślisz o pieczonych bananach z czekolada gorzka z grila ? Ja często serwuję są pycha:-)
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 13:39
są cudowne, oj smaku mi narobiłaś :)
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:49
:-)
Justyna ŚwistekDodano:  4 maj 2015 - 7:15
ciekawy przepis, jeszcze tak nie jadałam ;))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:48
Ja na majówkę już się szykuję dziękuję za dodatkowe inspiracje :-) a i Twoje łódeczki zapiekane z cukini są mega :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 14:01
Małgosiu czy na twoim blogu jest gdzieś opcja wydrukowania wszystkich przepisów naraz? Troszkę tego juz sie tu znalazło i wolałabym mieć wszystkie wydrukowane
A może w formie jakiegoś pliczku na maila? :)

Pozdr Marta
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 14:06
pod każdym przepisem jest opcja Print
ale wstrzymaj się jeszcze bo pracuję nad książką :)
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 14:12
Oki to pracuj pracuj:) a przewidujesz jakiś konkretny termin wydania jej?
Czy mam rozumieć że wszystkie przepisy znajdą się w Twojej książce
dziś zaczęłam wszystkie przepisy do pdf*a wrzucać ale Twoich inspiracji jest całe mnóstwo :) i chyba nie dam rady
Pozdr Marta
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 15:15
suuuuper :)
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 16:41
Wspaniała wiadomość! Jestem chętna na zakup książki!!!
Podaj przybliżony termin!
Pozdrawiam Patti
AnonimowyDodano:  29 kwiecień 2014 - 14:03
Małgosiu jak to zrobić bym miała informację o nowych postach umieszczonych na blogu?Komentarze się pojawiają pod każdym z Twoich postów i już tego nie ogarniam:). Nie mam profilu na facebooku i uciekają mi ciekawe wiadomości od innych :) Jest jakaś opcja zalogowania się na profilu niemając fb?
Dodano:  29 kwiecień 2014 - 14:51
możesz założyć konto na google, dodać bloga do obserwowanych i będziesz miała informację o każdym nowym poście
AnonimowyDodano:  29 kwiecień 2014 - 16:37
Dziekuje
Odpowiedz
Marzena SzkodzińskaDodano:  28 kwiecień 2014 - 14:01
Super :-) dania jakie lubię. Ja robię jeszcze sałatke z grilowanymi warzywami z kus-kus. Pycha :-):-):-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 14:21
Rewelacja! Nareszcie jakas alternatywa dla tłustej ale jakze kuszącej kiełbasy:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 14:44
A jak dziewczyny robicie te banany brzmią bosko :)
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 15:36
ja rozcinam banana, wkładam do środka wiórki gorzkiej czekolady (nie za dużo bo banan jest słodki) , zawijam w folię aluminiową i na grilla
AnonimowyDodano:  30 kwiecień 2014 - 10:33
Tak ja dokladnie tak samo :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 14:49
No to ja wyciągam grilla w weekend i robię dania wg Twoich przepisów Małgosiu :)
Z przyjemnością kupiłabym Twoją książkę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 14:57
Małgosiu jesteś wielka:) Dzięki za super post:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 15:24
Dzięki Małgosiu, to będą hity tego rocznego grilowania! Robisz kawał dobrej roboty.
pozdrawiam Mariola
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 15:26
Bylam na diecie 1500 kcal i cwicze już od 3 miesięcy ale nie chce już chudnac, moge podwyższyć sobie do 1800 kcal czy to za duzo będzie ?
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 15:33
spokojnie możesz zwiększyć do 1800,
pamiętaj o ćwiczeniach ,
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 17:22
Musze codziennie czy wystarczy 3-4 razy w tygodniu?
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 18:41
wystarczy 3-4 razy czyli co drugi dzień
AnonimowyDodano:  29 kwiecień 2014 - 11:38
A ja mam pytanie czy można podwyższyć kaloryczność tylko w te dni w które się ćwiczy ? czy trzeba zrobić to na stałe codziennie ?
Dodano:  29 kwiecień 2014 - 13:18
na stałe :)
Odpowiedz
Natalia ciszaaaaaDodano:  28 kwiecień 2014 - 15:46
a ja wczoraj pierwszy raz na grilla dałam banany w skórce i powiem jedno pychotka!!!!!! opiekałam z obu stron az skorka sie zrobiła całkiem brązowa sciągłam z grila otworzyłam i posypałąm cynamonem i płatkami migdałowymi mmmmmm......... palce luizać:)
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  28 kwiecień 2014 - 16:03
PO prostu świetne!!! Dzięki Małgosiu za przepisy na marynaty, bo obiecałam sobie,że nigdy więcej nie kupię gotowego mięsa na grila. Co prawda więcej zachodu przy przygotowaniu ale smak nieporównywalny, no i co najważniejsze jest pewność, że mięsko świeże!
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  28 kwiecień 2014 - 16:57
Bardzo podoba mi się twój blog! :)

Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Odpowiedz
Marcepanowa PanienkaDodano:  28 kwiecień 2014 - 17:55
Jestem niesamowicie zadowolona z tego wpisu bo znalazłam sporo inspiracji, choćby rybę której nigdy nie próbowałam grillować. Przyznam się, że za kiełbasą z grilla nie przepadam, okazyjnie, ale to faktycznie taką z najwyższej półki. Za to kocham faszerowane papryki i pieczony w całości ser pleśniowy np z żurawiną...
Odpowiedz
magjasienDodano:  28 kwiecień 2014 - 21:19
Małgosiu, jak długo się powinno grillować mięso wołowe? Kofty wyglądają mega smakowicie i korci mnie aby wypróbować ten przepis ale zastanawiam się czy mięso nie będzie w środku zbyt twarde???
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 21:30
jeśli chcesz zrobić je z samego mięsa wołowego dodaj do mięsa pół szklanki rosołu lub bulionu z warzyw
magjasienDodano:  28 kwiecień 2014 - 22:45
Chce zrobić kofty wg Twojego przepisu, ale jeszcze nigdy nie grillowałam wołowiny i się zastanawiam ile czasu potrzeba aby dobrze upiec na grillu to mięso...
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 22:58
jakieś 30 minut, musisz często przewracać
Odpowiedz
feeyolkaaDodano:  28 kwiecień 2014 - 21:37
Dzieki za fajne pomysly. Nie mozna jednak nie wspomniec o obowiazkowych aluminiowych tackach na ktorych powinno sie grilowac. Kapiacy tluszcz na rozgrzany wegiel powoduje uwalnianie zwiazkow rakotworczych. No i doprawianie dan powinno sie odbywac pod koniec grilowania, poniewaz wczesniej polozony przypala sie. A wiadomo, ze spalenizna zdrowa nie jest. Udanego grillowania!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 22:52
Może prozaiczne pytanie ale papier pergaminowy tp taki zwykły papier śniadaniowy?
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 22:55
to papier do pieczenia , taki do ciast
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 kwiecień 2014 - 18:26
Małgosiu czy jest szansa że kiedys pojawi sie post o propozycjach zdrowych kanapek do pracy?:)
tak malo propozycji kanapek na twoim blogu:(a mnie brakuje juz pomysłów


Pozdrawiam:)
Ania
Dodano:  29 kwiecień 2014 - 19:33
pomyślę o tym ; ) póki co zerknij w jadłospisy,
Odpowiedz
moni.kaDodano:  29 kwiecień 2014 - 19:33
U mnie na stole podczas grila, nigdy nie może zabraknąć masełka czosnkowego!;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 kwiecień 2014 - 19:50
Gosia, a czytałaś książki dr Anny Lewit "jedzenie to leczenie " oraz "dieta garstkowa"?Jeżeli tak to jakie masz zdanie na ich temat? BO dla mnie chyba troszkę za ciężkie i zamawiam te pozycje które podałaś
Pozdr Marta
Dodano:  29 kwiecień 2014 - 21:18
nie czytałam tych książek
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 kwiecień 2014 - 21:43
Dziękuję.jutro wszystkie wydrukuje i w weekend działam ;)

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 kwiecień 2014 - 16:18
mam do pani takie pytanie bo mam 15 lat i chcialabym schudnac straam sie zdrowo odzywiac ale niestety niestac mnie na takie jedzenie i te wsystkie produkty ktore pani daje u mnie takich w domu nie ma : i chcialam sie zapytac czy moge jesc tak codziennie na sniadanie godzina 6:40platki owsiane z mlekiem 2 sniadanie jestem w szkole 9:40 jablko pozniej nie mam jak zjesc obiadu wiec jem 2 przekaske w szkole i jem o 12:30 jablko pozniej prychodze ze szkoly ide prosto cwizcyc i potem jem obiad i jem najczesciej makaron brazowy z jablkiem lub makaron broowy z serem bialym lub ziemniaki do tego mieso gotowane i buraczki i potem jem kolacje to tak o 19:30 i jem 2 kanapki z synka i pomidorem i ogirkiem lub 2 kanapki z jajkiem lub serem bialym i jak pani sadzi moge miec takie jadlospis codzioennie bo na inne jedzenie mnie niestac bo mam dopiero 15 lat i tylko takie mam zdrowe jedzenie w domu i moge tak ejsc codziennie czy jest w tym jadlospisie cos nie tak ? bardzo bym prosila zeby pani mi odpowiedziala i pomoglaa :))
Dodano:  30 kwiecień 2014 - 17:27
jadłospis jest bardzo dobry, jest i nabiał i brązowy makaron, i owsianka i warzywa :)
namów mamę na ciemne pieczywo i staraj się jeść jak najwięcej warzyw, kasz, strączków - nie są drogie a można z nich zrobić fajne dania ;)
fajnie że młode dziewczyny chcą o siebie dbać ;)
jeśli będziesz tak jadła, pilnowała regularności posiłków i dużo się ruszała schudniesz ma pewno ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 kwiecień 2014 - 16:23
jak pani sadzi moglabym sobie zjesc na obiad chleb z jajkiem tak mocze chleb w jajku i daje na patelnie i smazee ?? ile takich kromek by pasowalo zjesc na obiad oczywiscie z chlebem razowym :) P.S mam 16 lat :)
Dodano:  30 kwiecień 2014 - 17:22
czyli to jest coś na kształt grzanki francuskiej,
trochę się obawiam tego dania, bo smażony chleb nasiąka tłuszczem jak gąbka i to danie będzie tłuste,
jak już Cię przypili i masz na nie straszną ochotę zjedz 2 grzanki i duuużo sałatki z mixu sałat z warzywami do tego, żeby pomóc żołądkowi to strawić ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 kwiecień 2014 - 16:39
a co pani sadzi o lodach ? juz nie dlugoo lato codziennie sie je bedzie jadlo :( moze pani dala by jakis przepis na zdrowe lody hmm ? nwm niech mi pani jakos pomoze :(
Dodano:  30 kwiecień 2014 - 17:17
ja nie jem lodów codziennie :) 2 razy w tygodniu max,
generalnie wybieraj dobre lody, mało słodkie, gałkowe z dobrej cukierni, najlepiej takiej która robi swoje lody
te paczkowane z reguły mają masę cukru i sztucznych dodatków
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 maj 2014 - 13:30
Czy te sosy: guacamole i z pieczonej papryki można przechowywać w lodówce? Jeśli tak to jak długo?
Dodano:  1 maj 2014 - 14:48
guacamole musisz zjeść tego samego dnia, sos z pieczonej papryki może postać 2 dni
Odpowiedz
Katarzyna LeśniakDodano:  1 maj 2014 - 18:55
Ślinka leci :)
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  3 maj 2014 - 16:55
Dziękuję za smakowite przepisy. Wypróbowałam kilka i bardzo mi smakują. Dzisiaj były szaszłyki z piersi kurczaka z przepisu z tego postu. Pycha! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 maj 2014 - 21:44
rewelacja!
Odpowiedz
Moniaa BakkalDodano:  8 maj 2014 - 12:44
Rewelacyjne pomysły :) Z Bakłażana grillowanego robię również sałatkę : opiekam na grillu bakłażana, musi mieć mocno spieczoną skórkę, wyciągam miąż rozdrabiam, dodaje starty czosnek, sok z limonki, sól i koperek lub pietruszkę. Można również dodać pieczona paprykę (należy obrać ją ze skórki).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2014 - 13:11
REWELACJAAAAA !!!!!!! Przepysznie i zdrowo, jestem pod wrażeniem :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2014 - 13:12
ile kalorii mniej wiecej ma lyzeczka maselka czosnkowego?
Dodano:  1 czerwiec 2014 - 22:02
ok. 30 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2014 - 14:07
Szukałam tyle czasu dań na grilla, nie wiem jak ten post mi umknął....... Małgosiu JESTEŚ WIELKA!!!!!!!! Słów mi zabrakłoby, żeby to wyrazić.....
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 lipiec 2014 - 13:58
Gosiu warzywa grillowane tylko solisz i zawijasz z serem w folie aluminiowa? Z jakim serem które warzywa są najlepsze? I ile je grilujesz?
Dodano:  30 lipiec 2014 - 17:27
tak solę i zawijam, najbardziej smakuje mi z serem niebieskim lub jakimś pleśniowym innym
Odpowiedz
Anna BlondDodano:  15 sierpień 2014 - 20:39
Ciekawe te Twoje przepisy ;) Ja przepisy na grilla znajduję na stronie grillujgotuj.pl. Mają tam masę świetnych przepisów. Ostatnio zaserwowałam swojej rodzince szaszłyki z łososia. Były pyszne. Nawet nie wiedziałam, że potrafię takie zrobić. Bardzo proste są tam przepisy i takie lubię. ;)
Odpowiedz
MyggaDodano:  24 sierpień 2014 - 20:03
Ile kalorii ma jeden koft? :)
Dodano:  24 sierpień 2014 - 20:26
50 kcal
MyggaDodano:  27 sierpień 2014 - 22:35
Dziękuję!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 październik 2014 - 23:21
Wzglda smakowicie. Wađnie kupiam grill dancook i chyba wiem co w przyszłym sezonie bedzie się na nim pichcić. Bardzo podoba mi się opcja ryby z grilla. Bardzo lubię smażone ryby tak jak kurczaka. :) Dzięki za inspirację!
Odpowiedz
DYNAMIC Centrum GrillaDodano:  11 kwiecień 2015 - 14:30
Dzięki takim wpisom aż chce się już teraz iść i odpalać grilla :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2015 - 15:29
Pani Małgosiu, mam pytanie. Jestem studentką i niestety mam problem z regularnością posiłków. Tzn. staram się jesc co 3 godziny, ale nie są to codziennie stałe pory. Czy ma to jakieś znaczenie? Cwiczę od prawie 3 miesięcy po 3-4razy w tyg i staram sie zdrowo odżywiać(poza tym, że mam słabość do słodyczy), a mimo to nie ma zbytnich efektów. Czy może to być spowodowane różnymi porami, czy winowajcą są słodycze?
Pozdrawiam, Asia
Dodano:  28 kwiecień 2015 - 20:53
Nie muszą to być stałe pory. Jeść trzeba regularnie co 3-4 h i liczysz zawsze od śniadania.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds