Spotkanie przy grillu, tradycyjne, Polskie, bez kiełbasy ? Przecież to niemożliwe ? Cóż innego lepiej się sprawdzi na grillu, jak nie kiełbaska. Jeszcze jak się ją kupi w okazyjnej cenie. Grzech nie wrzucić na ruszt 😉
Nasze gusta, a może raczej, nasze przyzwyczajenia, doskonale znają producenci i jak zaczyna się sezon grillowy, sieci handlowe prześcigają się w ofertach na grillową kiełbasę. Kto zaoferuje tańszą, ten przyciągnie klienta.
Walka jest zacięta i tu główną rolę gra cena. Jakość odchodzi na dalszy plan, kto by się tym przejmował. Ma być tanio. Ceną mamy wygrać z konkurencją.
Nie miejmy złudzeń, że „kiełbasa” za 9 zł za kilogram (a spotkałam jeszcze tańszą) jest kiełbasą prezentującą jakąkolwiek jakość. Obok prawdziwej, polskiej kiełbasy to ona nawet nie miała szansy poleżeć. Do prawdziwej polskiej kiełbasy bardzo jej daleko.
Nie będę się rozpisywała co w takiej kiełbasie jest. Wystarczy sprawdzić ceny surowego mięsa, a przecież kiełbasa to nic innego jak odpowiednio przygotowane i przyprawione mięso.
Jeśli więc nie macie możliwości zakupienia prawdziwej, tradycyjnej, polskiej, dobrze przyprawionej kiełbaski, darujcie sobie sklepowe podróby i przygotujcie spotkanie przy grillu bez kiełbasy.
Na pierwszy plan mięsko:
kurczak, karkówka, kofty i ryba
(do wyboru, co kto lubi)
Marynata do kurczaka (ilość na 400-500 gramów fileta)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- dwa rozgniecione ząbki czosnku
- pół łyżeczki imbiru
- sól
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
- Fileta z kurczaka kroimy w kawałki.
- Oliwę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i imbirem.
- Mięso nacieramy solą, oliwą z przyprawami i posypujemy pieprzem cytrynowym.
- Odstawiamy na 2-3 godziny.
- Każdy kawałek fileta zawijamy w papier pergaminowy. Grillujemy w papierze, dzięki czemu mięso jest aromatyczne i soczyste, bo woda zawarta w mięsie nie odparowuje.
Tak przygotowane mięso nie będzie suche.
Kupując karkówkę na grilla, zwracajcie uwagę, aby była jasna, miała żywy kolor i aby była delikatnie poprzerastana tłuszczem.
Jeśli mięso jest ciemne, grubo poprzerastane tłuszczem, jakkolwiek nie przyprawicie będzie twarde, bo jest ze starego zwierzaka.
Marynata do karkówki (ilość na 500 gramów mięsa):
- cały słoik musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku , sól
- szklanka piwa
Musztardę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i piwem. Dokładnie nasolone mięso wkładamy do marynaty na minimum 24 godziny (najlepiej na 48) .
Kofty zwane inaczej mini kebabami na patyku to danie kuchni greckiej.
- 300 gram mięsa wołowego
- 200 gram mięsa z indyka
- 1 jajko
- mała cebula
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kminku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
- Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną na oliwie drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy na godzinę.
- Z mięsa lepimy kofty jak powyżej i odstawiamy na 1- 2 godziny do lodówki.
- Kofty grillujemy na aluminiowych tackach wysmarowanych oliwą.
Ryba z grilla to doskonały pomysł.
- Jeśli zdecydujecie się na doradę, lub inną rybę w całości, należy ją grillować dłużej niż fileta, zwłaszcza fileta z dorsza, który potrzebuje bardzo krótkiej obróbki cieplnej. Zbyt długo grillowany dorsz będzie suchy.
- Rybę grillujemy w folii. Oczyszczoną oprószamy solą. Dodajemy cytrynę, odrobinę masła czosnkowego i dużo koperku, lub natki pietruszki.
- Rybę w całości grillujmy ok. 30 minut (po 15 minut z każdej strony), aczkolwiek czas zależy od wielkości, więc przed zdjęciem rybki z grilla, należy sprawdzić czy jest dobra.
- Filetowi z dorsza wystarczy 15 minut.
Grillowanie ryb to w Polsce wciąż rzadkość, a szkoda bo to bardzo fajne, lekkie danie.
Warto to zmienić, wiec zachęcam, aby rybka pojawiała się na grillu coraz częściej.
Szaszłyki z dodatkiem fileta kurczaka
W przypadku szaszłyków ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo składników może być bez liku.
Składniki na marynatę (ilość na 400-500 gramów fileta)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól
- sok z połowy cytryny
1. Fileta z kurczaka kroimy na kawałki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i paprykami. Mięso oprószamy solą, nacieramy marynatą, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki .
Warzywa z grilla, także z serami
Najchętniej grilluję cukinię, bakłażana, paprykę, pieczarki, cebulkę i koktajlowe pomidorki.
Często grilluję je w towarzystwie serów. Wtedy zawijam je w folię aluminiową, dodaję świeże liście bazylii, czosnek i sól.
Rodzaj sera zależy od tego na który mam aktualnie ochotę. Może być mozzarella, blue, feta, czy pleśniowy.
W tym roku do warzyw z grilla obowiązkowo dodam łyżeczkę pesto.
Warzywa z grilla zawsze cieszą się największą popularnością.
- Wydrążone łódeczki należy oprószyć solą i grillować 10 -15 minut z każdej strony (do miękkości) .
- Następnie nałożyć farsz i zawinąć w folię aluminiową.
- Grillujemy 20 -25 minut.
- ćwiartka cebuli
- 50 gramów sera z niebieską pleśnią
- łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów, lub jeśli nie macie to oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego
- świeży imbir (może też być sypki w przyprawie)
- sól
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Jak się lekko podsmaży dodajemy posiekany miąższ cukinii.
- Delikatnie solimy, smażymy na małym ogniu często mieszając. Dodajemy łyżkę startego świeżego imbiru, lub pół łyżeczki suszonego ( w przyprawie). Ilość imbiru możecie sobie regulować wedle upodobań. Farszem napełniamy łódeczki cukinii. Na wierzch kładziemy ser blue.
- 1/4 drobno posiekanej cebulki
- 1/3 szklanki gotowej kaszki kuskus
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 kostki sera lazur z niebieską pleśnią
- sól
- Na oliwie podsmażamy cebulę i kawałki miąższu bakłażana. Jak cebula się zeszkli dodajemy kaszkę kuskus i smażymy na minimalnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Doprawiamy papryką, imbirem i solą.
- Farszem napełniamy łódeczki bakłażana.Na wierzch kładziemy ser blue.
Dodatki
Masełko czosnkowo – ziołowe
- 250 gram masła osełkowego
- 2 czubate łyżki drobniutko posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 czubate łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
Lekko miękkie masło ucieramy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami na jednolitą masę. Odstawiamy na 2 godziny.
Dip czosnkowo – ziołowy na bazie jogurtu (doskonały do mięs i warzyw z grilla)
- szklanka jogurtu greckiego
- 2 małe ząbki czosnku lub jeden duży
- garść bazylii
- kilka listków tymianku
- kilka listków mięty
- sól, pół łyżeczki cukru
Zioła bardzo drobno siekamy. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, ziołami i przyprawami.
Sos z pieczonej papryki i guacamole (doskonałe do warzyw z grilla, ryb i szaszłyków )
- 1 dojrzałe avocado
- 10 ml oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- kilka kropel soku z limonki
- sól do smaku
Miąższ avocado wydłubujemy ze środka, dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki.
Ucieramy na gładką masę.Doprawiamy do smaku.
- 3 duże czerwone papryki
- mała cebulka
- puszka pomidorów bez skórki
- świeża bazylia
- łyżka oliwy
- Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 st.
- Po wystudzeniu ściągamy skórę i kroimy w małą kosteczkę.
- Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory i dusimy do odparowania
wody. Jak woda odparuje z pomidorów, dodajemy paprykę i bazylię. Dusimy ok. 10 minut. - Blendujemy na gładką masę.
Na grillu nie może zabraknąć sałatek.
Oprócz wielu sałat na bazie mixu sałat, które znajdziecie TU (klik), koniecznie musi pojawić się wiosenna sałatka z kapusty, ogórka i rzodkiewki. Doskonale pobudza kubki smakowe.
- pół główki kapusty
- pół zielonego ogórka
- 5 rzodkiewek
- koperek
- sól
Wszystkie składniki drobno ścieramy. Solimy do smaku.
Przed wlaniem sosu jogurtowego odstawiamy na kilka minut.
- 125 ml jogurtu greckiego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły.
niebawem skorzystam ze wszystkich przepisów :)
pozdrawiam http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
A może w formie jakiegoś pliczku na maila? :)
Pozdr Marta
ale wstrzymaj się jeszcze bo pracuję nad książką :)
Czy mam rozumieć że wszystkie przepisy znajdą się w Twojej książce
dziś zaczęłam wszystkie przepisy do pdf*a wrzucać ale Twoich inspiracji jest całe mnóstwo :) i chyba nie dam rady
Pozdr Marta
Podaj przybliżony termin!
Pozdrawiam Patti
Z przyjemnością kupiłabym Twoją książkę.
pozdrawiam Mariola
pamiętaj o ćwiczeniach ,
Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
tak malo propozycji kanapek na twoim blogu:(a mnie brakuje juz pomysłów
Pozdrawiam:)
Ania
Pozdr Marta
namów mamę na ciemne pieczywo i staraj się jeść jak najwięcej warzyw, kasz, strączków - nie są drogie a można z nich zrobić fajne dania ;)
fajnie że młode dziewczyny chcą o siebie dbać ;)
jeśli będziesz tak jadła, pilnowała regularności posiłków i dużo się ruszała schudniesz ma pewno ;)
trochę się obawiam tego dania, bo smażony chleb nasiąka tłuszczem jak gąbka i to danie będzie tłuste,
jak już Cię przypili i masz na nie straszną ochotę zjedz 2 grzanki i duuużo sałatki z mixu sałat z warzywami do tego, żeby pomóc żołądkowi to strawić ;)
generalnie wybieraj dobre lody, mało słodkie, gałkowe z dobrej cukierni, najlepiej takiej która robi swoje lody
te paczkowane z reguły mają masę cukru i sztucznych dodatków
Pozdrawiam, Asia