Roladki z grillowanej cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską sprawdzą się zarówno na kolacji ze znajomymi, rodzinnym spotkaniu, jak i kolacji we dwoje. Kremowy serek mascarpone doskonale komponuje się z awokado i świeżą miętą. Smak całości wyostrza i podkreśla bardzo delikatna nuta czosnku.
Roladki możecie zrobić bez szynki parmeńskiej, jednak jej lekko wędzony smak bardzo mi tu pasuje 😉
Przekąska jest bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu.
Kaloryczność jednej roladki to ok. 70 kcal
- jedna średnia cukinia
- 7 plasterków szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, lub innej surowej
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki serka mascarpone
- pół ząbka czosnku
- sól
- świeża mięta
- Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry i delikatnie solimy. Grillujemy z każdej strony na delikatnie posmarowanej oliwą (przy użyciu pędzelka silikonowego) patelni grillowej (może być zwykła teflonowa).
- W miseczce ucieramy miąższ awokado, mascarpone, wyciśnięty czosnek i posiekane liście mięty na gładką masę.
- Wystudzone plastry cukinii smarujemy pastą z awokado i przykrywamy plasterkiem szynki. Zwijamy w rulonik.
- Roladki dekorujmy listkami świeżej mięty.
Pozdrawiam
Kasia D.
Byłabym wdzięczna za odpowiedź :-)
Anna
zakwas trzymaj ten jeden dzień poza lodówką,
Z wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
Super wykorzystam na urodzinowe przyjęcie mojego synka Wikusia, który jest wielkim fanem cukinii.
Pozdrawiam JK
Nie wiem czy to dobre miejsce ale chciała bym Ci podziękować za zmianę sposobu myślenia o jedzeniu. Od zawsze słyszałam : musisz iść na DIETA! DIETA! i jeszcze raz DIETA!. Pielęgniarka szkolna czy lekarz mówili ciągle o jakiś dietach. Miałam duży uraz do wszelkiego rodzaju jedzenia i jadłam to co było. Dzięki Tobie wiem, że jedzenie jest dla nas a nie na odwrót. I za to DZIĘKUJĘ ;*
Stała Czytelniczka
GRATULUJĘ UTRATY WAGI !!!
robię sama, muszę wrzucić przepis ;)
Kiedy jakiś przepis ze szparagami?