Doskonała na przystawkę, a w towarzystwie sałatki również na obiad. Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej. Danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe.
Połączenie orzechów i cukinii chodziło za mną od dawna. Delikatna w smaku cukinia i wyraziste orzechy włoskie miały szansę na udany związek. Nuta czosnku nadaje daniu charakteru i na pierwszy rzut oka można by się zastanowić czy aby orzechy i czosnek to dobre połączenie, ale ja nie mam już wątpliwości. Oczywiście nuta to nuta i nie może być tu mowy o żadnej dominacji, a jak wiemy czosnek to towarzysz który pozbawiony kontroli nie dopuści nikogo do głosu. Nie wolno na to pozwolić !
- średnia cukinia
- 70 g orzechów włoskich
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- pół małego ząbka czosnku(ma być nuta czosnku, czosnek nie może zdominować smaku)
- sól,
- łyżka oliwy z oliwek
- Piekarnik nastawiamy na 200 st.
- Z cukinii wydążamy łódeczki, solimy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut.
- Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż kaszy).
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pokruszone orzechy. Smażymy ok. minuty, zdejmujemy na talerzyk.
- Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz wydrążone środki cukinii. Podsmażamy 1-2 minuty. Przekładamy do miseczki, dodajemy kaszę i orzechy. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dosalamy do smaku.
- Z piekarnika wyjmujemy łódeczki cukinii, napełniamy je farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
próbowałaś robić bez masła ?
Fanka bloga uczulona silnie na orzechy wloskie ;)
a witaminę D polecam w kropelkach, tę dla dzieci
Pozdrawiam
taka która mi się nasuwa to problemy z krążeniem, nie masz czasem zimnych rąk i nóg albo widocznych żyłek koło nosa
Magda
Btw. myślę, że dobrym pomysłem byłoby ustawienie na tytule karty tytułu notki zamiast nazwy bloga, bo jak się naotwiera Twoich przepisów, to nie można się w nich szybko połapać. :)