Dziś mam dla Was coś specjalnego!
Dressing miodowo – ziołowy na bazie oleju rzepakowego do doskonały dodatek do sałatek, oraz marynata do mięs.
Osoby, których dieta bogata jest we wszelkiego rodzaju sałatki doskonale wiedzą, że dobry dressing to podstawa. Wystarczy stworzyć sałatkę z tego co lubimy najbardziej, a mój dressing podkreśli jej smak i nada charakteru.
Olej rzepakowy jest naturalnym konserwantem dzięki czemu niezużytą ilość dressingu możecie przelać do słoika i bezpiecznie przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Przypuszczam, że większość z Was jako bazę większości dressingów i sosów winegret stosuje oliwę z oliwek. Ja proponuję to zmienić na nasz polski olej rzepakowy.
Dlaczego ?
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy jak najczęściej stosować go w naszej kuchni do przygotowania potraw. Nie wiem czy wiecie, ale olej rzepakowy zawiera prawie trzy razy więcej kwasów Omega-3 niż oliwa z oliwek.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie.
Macie jeszcze jakieś wątpliwości ? 🙂
Dressingu możecie użyć także jako marynaty do mięs. Doskonale pasuje do drobiu.
Filet kurczaka zanurzony w moim dressingu na 4-5 godzin i wrzucony na grilla jest po prostu bajeczny.
- 20 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek soku z cytryny
- 5 łyżek płynnego miodu
- pół łyżeczki soli morskiej
- szczypta ostrej papryki lub odrobina drobniutko posiekanej papryczki chili
- 2 listki świeżej bazylii (drobniutko posiekane)
- 4 listki świeżego oregano (drobniutko posiekane)
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wszystkie składniki wkładamy do słoika i potrząsamy intensywnie, aż dokładnie się połączą.
1 łyżka stołowa dressingu do ok. 80 kcal
Pozdrawiam, Wesołych Świąt :)