Pyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach indyk po Bałkańsku. Do tego tętniąca smakiem zielona sałatka z ogórków z natką pietruszki i sokiem z limonki.
Plusem tej potrawy jest fakt, iż odgrzana następnego dnia, smakuje jeszcze lepiej niż przygotowana na świeżo.
Można przygotować ją na obiad i podać z ryżem jaśminowym, lub kolację i wówczas zjeść tylko z sałatką. Można zabrać na piknik i zjeść maczając w sosie pełnoziarnistą bagietkę.
Możliwości jest mnóstwo 😉
Polecam i życzę smacznego;)
Składniki dla 2 osób:
- 300 gramów udźca z indyka
- suszona cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 200 ml białego półwytrawnego wina
- mąka ryżowa
- czubata łyżka klarowanego masła
- 400 gramów pomidorów pokrojonych w kosteczkę bez skóry i gniazd nasiennych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy marynatę. Przeciśnięty przez praskę czosnek ucieramy w moździerzu z oliwą, papryką słodką, wędzoną, suszoną cebulą, solą i pieprzem. Marynatą nacieramy pokrojone w kawałki mięso. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- Zamarynowane mięso obtaczamy w mące ryżowej. Na wysokiej patelni przesmażamy na klarowanym maśle i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię w której smażyliśmy mięso wkładamy pokrojone w kostkę pomidory. Przesmażamy 2-3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy wodę, zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie zagotowujemy.
- Mięso wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy winem. Gotujemy bez przykrycia 10 minut. Wlewamy pomidory z patelni. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut (na indukcji dusimy na 5).
Gotowe danie posypujemy świeżą kolendrą.
Zielona sałatka z ogórków dla jednej osoby:
- dwa ogórki gruntowe
- dwa ogórki małosolne
- płaska łyżka pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli
- płaska łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojoną w kosteczkę cebulę solimy. Dodajemy do ogórków razem z natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem i sokiem z limonki.