Szybki, banalnie prosty w przygotowaniu, lekki, aromatyczny obiad w sam raz na piątek. Pieczony cytrynowy dorsz na maślanych warzywach z prostym risotto. Gotowy w 30 minut.
Danie bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne (klarowane masło nie zawiera białek mleka krowiego – to czysty tłuszcz). Idealne dla osób na diecie redukcyjnej.
Zachęcam do wypróbowania 😉
Składniki na obiad dla 4 osób
Dorsz:
- 600 gramów fileta z dorsza
- 4 łyżeczki klarowanego masła
- sól
- pieprz cytrynowy
- pół łyżeczki curry
- sok z połowy limonki
Maślane warzywa:
- 2 sałaty rzymskie
- łyżka klarowanego masła
- 20 pieczarek
- mała cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
- sok z połowy limonki
Ryż:
- 200 gramów ryżu arborio
- bulion jarzynowy (przepis TU)
- 50 ml białego wina
- łyżeczka klarowanego masła
Sposób przygotowania:
- Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia. Oprószamy przyprawami. Skrapiamy sokiem z limonki. Na każdym kawałku kładziemy porcję klarowanego masła.
- Papier szczelnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
- Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę i pokrojone w półtalarki pieczark. Jak pieczarki się przyrumienią dodajemy czosnek i posiekaną sałatę. Przesmażamy aż sałata zmięknie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Na maśle przesmażamy ryż. Zalewamy winem. Smażymy aż wino całkowicie odparuje. Dodajemy bulion 1 cm powyżej poziomu ryżu. Gotujemy ryż do miękkości. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
- Ryż doprawiamy w zależności od stopnia doprawienia bulionu.
- Na talerzu układamy porcję ryżu i warzyw. Dodajemy upieczonego dorsza. Całość posypujemy drobno posiekana kolendrą.