fbpx
Faszerowany filet z kurczaka na parze. Delikatne i soczyste mięso, wyrazisty i aromatyczny środek. Doskonały jako dodatek do obiadu lub posiłek potreningowy.
Img

Tradycyjnie faszerowane mięso, tzw. roladki, lekko podsmażamy i serwujemy z sosem. To klasyczny sposób podania. U mnie macie np. roladki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami w białym sosie (klik) lub roladki w sosie curry (klik) lub roladki z pietruszkowym pesto w aromatycznym sosie klik.
 

Co w sytuacji jeśli ktoś zaczyna się odchudzać, ma duży balast do zrzucenia i jest na początku swojej drogi? Jak ognia unika sosów, ponieważ przypominają mu czasy, kiedy to właśnie miłość do sosów doprowadziła go do obecnej wagi. Skrycie marzy mu się coś faszerowanego, jakiś może zrazić albo roladka.
Czy na diecie takie dania są zakazane ?
Absolutnie nie pod warunkiem, że zostaną właściwie przygotowane. Tu z pomocą przychodzi parowar lub zwyczajny garnek z nakładką do gotowania na parze.
Wiele osób, zamawiając u mnie dietę indywidualną, prosi o to, aby dań na parze było bardzo mało.
Dlaczego tak jest? Czego się obawiają ?
Jeśli ktoś kiedykolwiek był na jakiejś diecie, z pewnością dobrze pamięta jałową, bez smaku, suchą pierś z kurczaka z warzywami. Bardzo często, dzień w dzień, co sprawia, że po zakończeniu takiej diety parowar ląduje w piwnicy i staje się persona non grata.
A wcale tak być nie musi i wszystko zależy od doprawienia i dodatków.
Dziś chcę Wam zaprezentować faszerowanego fileta z kurczaka. Filet faszerowany jest na bogato, suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. Przyrządzamy go na parze, ale zawiniętego w folię aluminiową, co sprawia, że wilgoć zawarta zarówno w mięsie jak i serze nie ucieka na zewnątrz, a fantastycznie nawilża mięso.
Mięso, które wcześniej zostało dobrze doprawione, staje się bardzo aromatyczne. Wyrazisty smak suszonych pomidorów i bazylii nadaje mu charakteru.

Taki filet jest doskonałym posiłkiem potreningowym. Porcja zawiera 23 gramy białka, 10 gramów tłuszczu i 16 gramów węglowodanów.

Polecam przygotować przed wyjściem na trening. Niech czeka zawinięta w folię, aby po przyjściu wrzucić ją na parę, a samemu pójść pod prysznic. Pamiętajcie tylko, aby zaraz po treningu, jeszcze w szatni zjeść coś węglowodanowego, np. banana.

Jako danie obiadowe polecam zestawić z sałatką z winegretem lub mizerią z jogurtem. Można dodać coś węglowodanowego, np. ziemniaczki gotowane na parze (patrz skrobia oporna klik) lub podać z ryżem z warzywami.

Kaloryczność:
Cały faszerowany filet ma ok. 240 kcal  

Składniki na jedną porcję:
  • 80 g fileta z kurczaka
  • 40 g suszonych pomidorów (ok. 2-3 sztuki)
  • liście bazylii
  • dwa plastry sera mozzarella (ok. 30 g)
  • pieprz cytrynowy
  • sól
Przygotowanie: 
  1. Fileta nacinamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Całego nacieramy solą, a od wewnątrz (w kieszonce) nacieramy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na pół godziny.
  2. Do kieszonki wkładamy suszone pomidory, bazylię i mozzarellę. Zwijamy w folię aluminiową i wstawiamy do naczynia do gotowania na parze. Dusimy 25 minut. 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Pstrąg w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego
Pstrąg w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego

Pstrąg tęczowy w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego to moje ostatnie kulinarne odkrycie inspirowane mintajem w sosie orzechowym, którego Czytaj dalej

Melon, mango i borówka skąpane w Baileys Irish Cream. Deser wart grzechu !
mango i irish cream

Termometr pokazał wczoraj 38 st. w cieniu. Przy takich temperaturach najchętniej sięgam po owoce. Najbardziej orzeźwia mnie koktajl malinowy z Czytaj dalej

Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Czy gołąbki zawsze muszą być z mięsem i ryżem ? I w sosie pomidorowym ? Dziś pokażę, że wcale tak Czytaj dalej

106 komentarzy

AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 9:39
Super ten kurczak:)) Szczególnie po treningu.....Tylko jak go zrobić jeśli nie mam parowaru ani takiej nakładki? Można w piekarniku? Jeśli tak to ile minut trzymać i jaka temperatura by nie przesadzić?
Dodano:  4 maj 2015 - 10:01
Można w piekarniku. 30 minut w temperaturze 200 st. Ale szczelnie musi być zawinięta folia.
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 10:41
co do braku parowaru- do garnka nalewasz wody-nakładasz na niego sitko, przykrywasz pokrywką i gotowe:)
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 11:13
Serio? Sitko takie plastikowe zda egzamin??? I wody nalać tak żeby to sitko nie było zanurzone prawda? i przykryć?
Dodano:  4 maj 2015 - 12:03
Tak. Sitko nie może być zaburzone. I trzeba przykryć pokrywką.
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 17:10
Jesli już to użyłabym metalowego sitka, nie plastikowego.
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 11:40
A swoją drogą rozejrzyj się za taką nakładka. Ja swoją kupiłam za 5-8 zł, dokładnie nie pamiętam, ale jest bardzo fajna, rozkładana jak wachlarz, wiec pasuje do każdego garnka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 9:41
Dzięki za przepis. Pyszności.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 9:50
oooohhh.... przepis spadł jak z nieba! Na myśl o dzisiejszej wysuszonej kurze z patelni grillowej, ogarniało mnie lekkie przerażenie ;) A do takiej piersi ile byś polecała zjeść surówki (Twojej z białej kapusty z rzodkiewką i ogórkiem)? Jakaś konkretna gramatura czy "do woli"?
Dodano:  4 maj 2015 - 10:01
do woli
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 10:11
80gram to surowego kurczaka?
Dodano:  4 maj 2015 - 10:27
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 10:28
Gosiu, co sądzisz o smalcu? dostałam od mamy słoik i tak się zastanawiam co z nim zrobic
Dodano:  4 maj 2015 - 10:39
Ja nie używam smalcu.
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 15:02
A kiedyś ludzie smażyli na smalcu i nie było tyle chorób a teraz wszystko dietetycznie a na rak umiera coraz więcej.....
Ludzie nie przesadzajcie, nie jemy go codziennie a niektóre mięsa powinny być smażone na smalcu bo smalec nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach.
Dodano:  4 maj 2015 - 18:42
Ci co jedzą dietetycznie raczej na raka nie umierają. Tym bardziej że wraz ze zmianą odżywiania idzie ruch. "Pod nosem" mam klinikę leczącą nowotwory. Ludzie przyjeżdżają z całej Polski. Połowa pacjentów to osoby cierpiące na nowotwory jelita grubego a to się bierze z żywienia. Mam stały kontakt z lekarzami stamtąd. Byłam tam też w ubiegłym tygodniu.
Pokolenie "smalcowe" to pokolenie moich rodziców. To ludzie którzy teraz mają lat 60-siąt i wysiadują miejsca w przychodniach NFZ. To ludzie z cukrzycą, nadciśnieniem, chorobami serca etc. Nie mówię że wszyscy, ale z pewnością duża część.
Natomiast smalcowe pokolenie naszych dziadków to pokolenie ludzi którzy pracowali fizycznie, a jak pracujesz to spalasz.
Smalec + praca za biurkiem = kiepska perspektywa.
Słowikowy ArtDodano:  5 maj 2015 - 16:27
Jak miło poczytać mądrych rzeczy. Zgadzam się z tobą
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 10:42
Czy może być suszona bazylia Kamisa?
Dodano:  4 maj 2015 - 10:53
Ujdzie ;) ale smak zmieni.
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 10:54
szkoda, kupię w takim razie w doniczce:))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 10:45
Czy podasz Małgosiu inne propozycje posiłków potreningowych wieczornych?
Mam problem co mogę jeść wieczorem jak wracam z fitnesu ok 21. Jogurt/twaróg już mi sie znudził........;p
Dodano:  4 maj 2015 - 10:54
Tak. Będę podawała.
MadziaDodano:  17 czerwiec 2015 - 14:57
Ja również podbijam temat posiłków potreningowych na noc:) A czy jeśli jestem na redukcji- to jeść czy nie jeść po fizycznej rzezi niewiniątek?!:):)
Uwielbiam wszystkie Twoje przepisy Małgosiu!! A wartość merytoryczna postów zamieszczanych- sprawia, że strona ta stała się moją ulubioną:):):):) Nawet niektóre Twoje rady zapisuję sobie w moim dietetycznym "kapowniku":) Jesteś świetna w tym co robisz!Szacun!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 10:47
A ja mam taką sprawę. W wolne dni jem kolację ok. 20 najczęściej jakąs sałatkę, albo kanapkę. Siedzimy i oglądamy zaległości filmowe i znowu jestem głodna ok 23,00 a kladę sie po północy. I mam dylemat? zjeść coś o 23(ok. pół godziny przed snem) czy położyć sie głodna?
Dodano:  4 maj 2015 - 10:55
Ostatni posiłek powinno się zjeść 3 godziny przed snem. Jeśli o 23-ciej jesteś głodna przesuń kolację na 20:30 abyś położyła się spać zanim poczujesz głód.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 10:49
Czy jak dodam do tego bakłażana z serem blue na potreningową kolację to już będzie zbyt kaloryczne? Jakoś chcę ożywić smakowo bakłażana........
Dodano:  4 maj 2015 - 10:55
Możesz. Jeśli chodzi o kaloryczność będzie ok.
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 10:59
Ślicznie Ci dziekuję:))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 11:45
Małgosiu, czy napiszesz posta o piciu? Kiedy i co należy pić? Czy wybierać mineralną czy źródlaną wodę? Czy pić do posiłku czy między? Czy czarna herbata szkodzi-wysusza i odwadnia?
Czy czerwona herbata jest ok? Słyszałam też takie opinie ze nie powinno sie pić soków, bo oszukuje sie mózg i ten nie rozpoznaje przyjętych kalorii?-------lepiej zjeść pomarańczę niż wypić sok, bo sie gryzie i żuje, a sok tylko "wlatuje"
Ile w końcu powinno sie pić i jak i kiedy?
szklankę czy łyczkami co rusz?
Dodano:  4 maj 2015 - 12:05
Tak
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 0:06
Ooo! Dokładnie to jest mi potrzebne! Małgosiu, pomóż nam odpowiadając na te pytania :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 11:51
Gosiu, a jeśli po treningu zjem coś węglowodanowego, np. tego banana, suszone owoce itp. to nie zmarnuje to efektów całego treningu? Nie uzupełnię tych straconych kalorii, o które tak walczyłam na treningu?
Dodano:  4 maj 2015 - 12:06
Trzeba odbudować glikogen. Nie zmarnujesz utraconych kcal ;)
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 16:25
To super :)
A ile kcal powinna mieć taka przekąska po treningu, ale przed obiadem?
I jakie masz Gosiu propozycje?
Dodano:  4 maj 2015 - 18:34
To zależy przy jakiej kaloryczności dziennej.
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 11:33
podbijam pytanie, glikogen to czy moge podpijać Carbo - suplement diety przy wysilku fizycznym, idealny do regeneracji po wysilku - zawiera glukoze mozna ?????
Dodano:  5 maj 2015 - 12:58
można
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 11:56
Czy polędwiczka z indyka może być?
Dodano:  4 maj 2015 - 12:00
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 12:25
Bardzo polecam wszystkim upieczenie takiego kurczaka w rękawie do pieczenia, jest dużo smaczniejszy niż na parze :) Szczególnie jak wcześniej zamknie się pory mięsa (dzięki temu nie będzie suche) na patelni na dosłownie odrobince oliwy. Robię taki obiad od kilku lat co najmniej raz w tygodniu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 13:07
Ach, aż ślinka cieknie :) Od razu przypominają mi się roladki mojej babci. U niej zdrowe, naturalne składniki to podstawa - barbarzyństwem jest dodanie do rosołu kostki :)
Mam jeszcze pytanie, czy płatki o takim składzie: ryż naturalny brązowy, oligofruktoza (spotkałam się też z inuliną, zależy od partii), sól to dobry pomysł? Zastanawiam się, czy podobnie jak kukurydziane są bardzo przetworzone i czy mają wysoki indeks glikemiczny, co o tym sądzisz, Małgosiu?
Wyglądają tak: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://otreby.eu/121-thickbox_default/platki-z-ryzu-brazowego.jpg&imgrefurl=http://otreby.eu/platki-i-otreby/115-platki-z-ryzu-brazowego.html&h=600&w=600&tbnid=tgQUrSkrKeajZM:&zoom=1&docid=MZTGT6evXsUPsMei=lVJHVbH0JMHpatf0gNgP&tbm=isch&ved=0CCIQMygDMAM
Dodano:  4 maj 2015 - 18:50
Owszem przetworzone są. Jak raz na jakiś czas zjesz to nic wielkiego się nie stanie. Jako częsty dodatek raczej nie bardzo.
AnonimowyDodano:  6 maj 2015 - 21:06
Dziękuję :) ponawiam pytanie lecz tym razem chodzi o chrupiacą grykę firmy Dobra Kaloria. Ma dosc sporo blonnika, ale jej prezentacja przypomina ryz preparowany. Czy jej ig jest wysokie?
Dodano:  7 maj 2015 - 8:53
Nie wiem jakie jest IG tego produktu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 13:21
Małgosiu, czy umiesz wytłumaczyć takie zjawisko? Mój kolega zjada ok. pół bochenka chleba białego na śniadanie, obiad z furą ziemniaków i mięsem wątpliwej jakości-tłuste, w sosach itp. mało warzyw i owoców. Kolacja to cztery bułki z wędliną lub serem bez warzyw. Pije colę, piwo i jest szczupły. Trochę jeździ na rowerze i pływa. Jak to jest ze jedni mogą zachować sylwetkę szczupła przy takim jedzeniu a inni od razu tyją w brzuch?
Dodano:  4 maj 2015 - 18:52
To zależy od metabolizmu i stosunku wapnia do fosforu.
Są osoby które są suche jak patyki a jedzą jak słonie. Znam dwie takie.
Niestety jedna z nich mimo chudości ma cukrzycę i nadciśnienie. Druga zdrowa.
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 9:12
Tylko to ciekawe ze ma taki dobry metabolizm przy takim jedzeniu............skąd czerpie błonnik, ten wapń i fosfor........bo nepewno nie z bułek z parówkami;p ani z kebabów;ppp
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 14:00
Gosiu, moje pytanie dotyczy skrobi opornej, a ściślej mówiąc ziemniaków. Czy ta skrobia oporna jest też w ziemniakach pieczonych w piekarniku i we frytkach? Czy jest w ziemniakach gotowanych na parze?
Dodano:  4 maj 2015 - 18:48
I w pieczonych i we frytkach też. Z tym że frytki oprócz skrobi opornej mają jeszcze solidną dawkę tłuszczy nasyconych ;) Polecam te z piekarnika.
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 9:37
No wiadomo ze domowe z piekarnika tylko muśniete tłuszczem:))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 14:15
Małgosiu może zadam dziwne pytanie, ale zaryzykuję ;) Córka najprawdopodobniej ma alergię na orzechy(po ich spożyciu ma czerwone krostki na policzkach- jednak nie swędzą ją one). Czy mimo tego, może je jeść, czy może to prowadzić do jakiś stanów zapalnych w organizmie? Chciałabym, żeby je jadła, bo ma niedowagę, a jak wiadomo, orzechy to źródło dobrych tłuszczów i kalorii.
Dodano:  4 maj 2015 - 18:45
Nie wolno jej jeść orzechów jeśli organizm daje wyraźny sygnał że ich nie toleruje.
Źródłem dobrych tłuszczów i kalorii są także pestki słonecznika, dyni, migdały, awokado (jeśli smak nie będzie odpowiadał to warto dodawać do koktajli).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 14:35
Rewelacja! Zrobiłam, zjadłam- było przepyszne. Zrobiłam więcej roladek, zeby było na jutro:) czy mogę je jutro równiez odgrzać na parze?
Dodano:  4 maj 2015 - 18:43
Pewnie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 14:53
Mam pytanko, zawsze po zjedzeniu obiadu mam ogromną ochotę na coś słodkiego. Wstrzymuję się i ewentualnie ratuję się kawą z mlekiem słodzoną ksylitolem. Czy dobrze robię? Czy widzisz jakieś inne rozwiązanie?
Dodano:  4 maj 2015 - 18:47
Pytanie czy to przyzwyczajenie, nawyk, skłonność czy rzeczywiście spadek poziomu cukru ?
Obstawiałabym raczej skłonność. Kawy po posiłku nie radziłabym pić ponieważ utrudnisz wchłanianie składników odżywczych.
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 22:45
W takim razie czym tę kawę zastąpić? Od 4 dni unikam słodyczy, ale po obiedzie aż mnie skręca, żeby zjeść coś słodkiego:-( do tej pory po obiedzie nie jadłam słodkości, ale w ciągu dnia pochłaniałam dużo czekolady...
Dodano:  5 maj 2015 - 9:31
Kup chrom w aptece i morwę białą. Pomogą w napadach słodyczowych. Kawę zastąp inką z mlekiem. Smak będzie ciut inny ale konsystencja zbliżona.
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 11:48
Ja wieczorne napady ochoty na słodycze gasilam suszonymi owocami. Starannie odważoną porcja, bo to też dużo kalorii, ale ostatecznie i tak mniej niż czekolada :) Czasem jeszcze do rzucała orzechy. Tak wiem kalorii sporo, ale pomogło oduczyc sie wieczornych slodyczy całkowicie.
Odpowiedz
Miss MDodano:  4 maj 2015 - 15:51
super bo juz sie martwilam ze nie bedzie nowych pomysłów :)
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  4 maj 2015 - 15:55
Pyszności :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 16:19
Zrobilam zgidnie z przepisem i filet bym PRZEPYSZNY ,kupilam duzoo papryki i chcailam ja wykorzystac i dodalam do fileta z salata i do tego ziemniaki ;) niestety chyba mi cos zaszkodzilo ;(
Mam goraczke ,wymioty , biegunke i bole brzucha ;(
Czy skorka od papryki mogla mi zaszkodzic ??
Czy stanela mi na zoladku ??
Mysle ,ze to nie jest grypa , bo mam gwaltowne wymioty , czyli wymiotuje pare razy pod rzad obiadem ;(
Staram sie pic herbate imbirowa ;)
Dodano:  4 maj 2015 - 18:35
To papryka. Mogła być czymś zsypana :( Współczuję. Przerabiałam kiedyś po truskawkach tych wczesnych więc wiem co przezywasz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 18:23
Mmm, przepis wygląda wspaniale, zrobię w najbliższym czasie na pewno :) do tego pieczona cukinia i jakaś pyszna lekka surówka i tak mało kalorii :)

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 19:56
Małgosiu, jak to jest z terminem ważności? Czy jogurt naturalny po terminie można zjeść? Jesli tak, ile dni maksymalnie?
Dodano:  4 maj 2015 - 21:46
To zależy czy jest napisane "należy spożyć do" czy "należy spożyć przed". Jeśli to pierwsze to można jeszcze 2-3 dni po, pod warunkiem że wieczko nie jest wybrzuszone. Jeśli opcja druga to nie jemy po terminie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 20:41
Te pomidory mają być suszone ze słoika czy po prostu suszone (w woreczku)? Ostatnio kupiłam te drugie i jakoś nie przypadły mi smakowo. Zastanawiam się czy w tym daniu będą dla mnie zjadliwe ;)
Dodano:  4 maj 2015 - 21:47
Ze słoika. Te z woreczka dla mnie są niejadalne ;)
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 6:06
Dziękuję. Dla mnie też są niejadalne. Ciesze się że nie jestem sama. Tylko do czego zużyć to paskudztwo ?;)
Dodano:  5 maj 2015 - 9:23
Zmiel i dodaj do zupy pomidorowej lub sosu. Albo robiąc pulpety zmiel i połącz z mięsem.
Baś...Dodano:  10 maj 2015 - 12:12
Ja takie suszone z woreczka ułożyłam w słoiczku, zasypałam bazylią, oregano i chyba czymś jeszcze (tylko nie pamiętam czym), po czym zalałam podgrzanym olejem i odstawiłam aż zmiękły i ładnie naciągnęły smak. Pyszne wyszły.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 20:51
Małgosiu, jak często można jeść miód, orzechy, słonecznik, migdały, banana, ser żółty, ser kozi, ser pleśniowy?
I czy miód można spożywać codziennie patrząc na to ile ma kalorii?
Dodano:  4 maj 2015 - 21:45
Wszystko musi być dobrze zbilansowane dziennie.
Odpowiedz
AlexandraDodano:  4 maj 2015 - 22:35
Dokładnie tak mi się kojarzy kurczak na parze jak opisałaś. Bardzo dawno nie jadłam i z chęcią wypróbuję twój przepis! I to chyba już jutro :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2015 - 22:59
Małgosiu co sądzisz o pokrzywie indyjskiej. Dziś w sklepie zielarskim wzięłam ulotkę. Bardzo dobre ma chyba właściwości. Dziś pierwszy raz o niej usłyszałam.
Dodano:  5 maj 2015 - 9:25
Tak. Świetna jest dla osób mających kłopoty z krążeniem, obrzękami.
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 9:50
Czyli np. podkrążone oczy , problem z żylakami? A czy na odchudzanie też jest dobra?
Dodano:  5 maj 2015 - 10:23
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 0:14
Małgosiu, a czy można pić codziennie herbatę z miodem i nie przytyć? Od prawie miesiąca zmagam się uporczywym bólem gardła i żadne leki przepisane przez lekarza mi nie pomagają, a pomaga mi właśnie picie takiej herbaty. Dodaję ok 80g miodu do dużego kubka z herbatą, minimum jeden kubek dziennie. Chcę schudnąć i ta ilość kalorii jest dla mnie przerażająca, ale nie znam innego naturalnego sposobu na przeziębienia :(
Dodano:  5 maj 2015 - 9:32
Nie powinnaś przytyć jeśli nie jesz słodyczy.
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 11:53
A dodatkowo zmień lekarza. Miesiąc bólu bez żadnej poprawy to niepokojące.
Dodano:  5 maj 2015 - 12:55
Dokładnie. Idź zrób wymaz z gardła, nawet prywatnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 7:42
Gosiu, mam od Ciebie dietę. Chciałam dopytać odnośnie granoli- czy mogę ją zastąpić mixem śniadaniowym. Czy ewentualnie mogę ją zastąpić czymś innym? Mix bardzo lubię natomiast granoli jakoś nie.I jeszcze jedno- czy i czym można się ratować w przypadku napadu głodu i chęci na coś?Dziękuję, Malwina
Dodano:  5 maj 2015 - 9:24
Tak. Może być mix śniadaniowy.
W przypadku napadów głodu ratuj się warzywami.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 8:55
Gosiu, poradź proszę. Co może być przyczyną krwi w kale? przepraszam że poruszam ten temat ale dla mnie to bardzo ważne....
Dodano:  5 maj 2015 - 9:21
Oj przyczyn może być bardzo dużo. Od błahych do bardzo poważnych. Straszyć nie będę. Idź koniecznie do gastrologa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 9:13
Małgosiu, a co sądzisz o jedzeniu rybek z puszki? np. sardynki, makrela w sosie pomidorowym.....
Dodano:  5 maj 2015 - 9:33
Jak najbardziej jestem na tak. Oczywiście trzeba czytać skład. Polecam firmę BMC.
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 9:39
No wiadomo ze będę czytać skład:)) Dziekuję:))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 maj 2015 - 9:24
jakiś czas temu byłam, gastroskopia nic nie wykazała, ostatnio znowu TO nawróciło, dodam że kilka dni przed TYm pojawiły mi się owsiki...
Dodano:  5 maj 2015 - 9:36
Powinnaś się odrobaczyć. Lekarz przepisuje tabletki. Są na receptę.
AnonimowyDodano:  6 maj 2015 - 21:18
Co za dziwne sformułowanie :) - "odrobaczyć" - to jak do psa he he. Uważaj Małgosiu na słowa. Wystarczyło napisać: "idź do lekarza po diagnozę, powinien zapisać Ci lekarstwa na pozbycie się owsików...etc...". A co do BMC - poczytaj w necie co dają do konserw i czy płacą pracownikom.
Dodano:  8 maj 2015 - 10:30
Ok. Niedyplomatycznie ;) ale najważniejsze że wiadomo o co chodzi ;)
Odpowiedz
FitHealthyLifeDodano:  5 maj 2015 - 10:11
Mniam, uwielbiam kurczaka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 20:11
Dzisiaj zrobiłam w piekarniku. Do tego surówkę z młodej kapusty wg Twojego przepisu. Pyszotka .
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 21:59
Gosiu, na obiadokolację poniosło mnie i zjadłam trochę za dużo kurczaka, był naprawdę pyszny
pyszny. Do tego kuskus i Twoja sałatka z kapusty. Niestety przejadłam się, źle się czułam i miałam nieprzyjemnie napchany brzuch. Co można zrobić w takiej sytuacji? :((
Dodano:  8 maj 2015 - 10:31
Nic ;))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 22:07
80 g fileta z kurczaka to bardzo mało,jak udalo Ci się tam tyle naładować,czy to nie jest pomyłka?

Dodano:  8 maj 2015 - 10:29
Nie jest ;)
Odpowiedz
jaDodano:  22 maj 2015 - 16:57
czy mozna przy Candidzie ta potrawe ?
Dodano:  22 maj 2015 - 18:07
Tak ale w drugim etapie jak już mozzarellę będzie można.
AnonimowyDodano:  25 maj 2015 - 9:57
a od kiedy drugi etap?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 czerwiec 2015 - 12:17
Tak patrzę na tego Twojego kurczaka i jest ogrooomna różnica między Twoim ekologicznym, a tym z supermarketu :) Twoje mięsko ma przynajmniej porządny kolor :)
Odpowiedz
ariettaDodano:  12 sierpień 2015 - 18:06
Pychotka - też często "produkuję" pierś gotowaną na parze, tylko u mnie ma przeważnie postać gołego, piegowatego devolaya ;-) (te piegi, to zioła, których dużo używam). Rozbijam fileta, faszeruję tym, na co mam ochotę w danym momencie; czasem są to podsmażone pieczarki z cebulką, czasem Camembert pleśniowy ze szpinakiem, czasem śliwki z żółtym serem. Zawijam w rulon, obtaczam ziołami i do garnuszka parowego. Folia aluminiowa trzyma zawijańca w kupie, więc nie trzeba go dodatkowo spinać. Podczas parowania kilka razy turlam tego "cukierasa" po garnku ;)))
Przyznam, że czasem brakuje mi chrupkiej skorupki, ale zamiennik też nie gorszy, a mniej kaloryczny :-) Do tego kasza bulgur, którą nazywam najsłodszą z kasz (i dlatego ma u mnie pierwszeństwo ;-) oraz suróweczka. Pozdrawiam Małgosiu
Odpowiedz
dorotaDodano:  8 luty 2018 - 18:08
ostatnio bardzo narzekają na folię aluminiową - że uwalnia niezdrowe pierwiastki do jedzenia. Nie wiem co o tym myśleć.... Czy w przepisie można ją czymś zastąpić albo nie u zywać po prostu?
Odpowiedz
zemilkaDodano:  26 luty 2018 - 20:52
Czy można to danie zrobić w multicocer?
Odpowiedz
DorotaDodano:  9 luty 2024 - 23:04
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds