Lekka a zarazem sycąca sałatka, która z dodatkiem razowego chleba świetnie się sprawdzi jako pełnowartościowy lunch do pracy.
Skład: * dwie garście roszponki * jeden pomidor * jedno jajko ugotowane na twardo ale z półmiękkim żółtkiem * pół kalarepki * kilka czarnych oliwek * sos winegret |
Składniki na sos vinegret: * łyżka soku z cytryny * 4 łyżki oliwy *szczypta soli * czarny pieprz * łyżeczka musztardy |
Do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę. Zakręcamy i potrząsamy do momentu,aż sól się rozpuści, a musztarda połączy z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę, potrząsamy aż składniki się połączą. Doprawiamy pieprzem. |
Miłego dnia,
Agata
moja jedna kromka chleb wazy 45
chcialabym dodac olej lniany ile mam go dac na porcje 20ml?
i 2 jajka? czy jedno cale + bialko z drugiego a moze 1 jajko i wedlina (ile wedliny)
chcialabym zeby bylo wiecej bialka w tej kolacj :)pozdrawiam!!!!
(jestem na diecie odzywczej, celem odzyskania okresu)
Zrobiłam dzisiaj - trochę zmodyfikowałam - nie dałam kalarepy i oliwek(nie lubię) ale dałam jednego suszonego pomidora zamiast nich. Wyszła cudowna!
I najfajniejsze jest to że nie jest pracochłonna! :-))
Super przepis! W ogóle cały blog motywuje do działania!!