Pudding jaglany z wanilią i musem truskawkowym! Na śniadanie, deser, przekąskę do zabrania do pracy lub szkoły!
Img

Pudding jaglany. Słodki, waniliowo – kokosowy. Z chia i musem truskawkowym. Przepyszny. Idealny na śniadanie, deser oraz jako przekąska do zabrania do pracy. Ja użyłam mleka kokosowego, ale oczywiście można użyć zwykłego krowiego, lub innego roślinnego. Tak jak lubicie.
Teraz mamy sezon na truskawki więc mus truskawkowy będzie tu doskonale pasował, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać borówek amerykańskich oraz już niedługo, malin.
Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy taka wersja budyniu Wam smakuje.
Moje dzieci były zachwycone 🙂

 
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 300 kcal 

Składniki na dwie porcje:
  • 600 ml mleka kokosowego lub krowiego
  • łyżeczka wanilii w proszku
  • 6 łyżek kaszy jaglanej (ok. 70 g)
  • 3 łyżki nasion chia
  • łyżka ksylitolu
 
Mus owocowy:
  • 150 gramów truskawek
  • płaska łyżka ksylitolu 
Przygotowanie:
  1. Kaszę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na minutę. Po tym czasie obficie przelewamy zimną wodą, wkładamy do garnka i gotujemy w mleku. Ugotowaną kaszę mieszamy z wanilią i ksylitolem. Blendujemy na gładką masę, mieszamy z nasionami chia. Gotowy pudding przekładamy do miseczki lub słoika z pokrywką w którym można zabrać jedzenie do pracy.
  2. Truskawki razem z ksylitolem blendujemy na gładką masę. Można dodać 2 gramy agaru i zrobić galaretkę. Mus truskawkowy wylewamy na pudding. Gotowe.

118 komentarzy

AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 8:46
Świetny przepis a czy nasiona chia może jeść 6 latek?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 9:02
Tak.
Jagoda ZajdelDodano:  30 Maj 2016 - 10:00
chia nawet moja dwulatka je ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 8:47
Gosiu gdzie kupujesz wanilie w proszku z goty dziekuje za odpowiedz Zrobie dzis po pracy bo wyglada pysznie :-) dziekuje za kolejny super przepis Ania
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 9:02
na ekozakupy.pl
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 8:56
Dotąd jadłam zwykły pudding chia, pora wypróbować ten :) Myślę, że dobrze by się komponował też z bananem
Słyszałam, że w przypadku nasion chia, nie powinno się przekraczać pewnej dawki dziennie / tygodniowo - wiesz może coś na ten temat ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 8:58
Bardzo podobny robiłam wczoraj i przedwczoraj :) z dodatkiem mleka kokosowego super!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 9:09
Malgosiu czy osoba na redukcji z tsh na poziomie 3 moze kasze i platki jaglane czy raczej nie jest to wskazane?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 9:15
Do 100 gramów dwa razy w tygodniu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 9:14
Gosiu,a nada się dla osoby z insulinoopornością ?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 10:10
Niestety nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 9:43
Witam, mam dwa pytania co sądzisz o srebrze koloidalnym, a drugie to poradź jakie badania powinnam zrobić mam biały nalot na języku (tylnia część) i bardzo śmierdzi z ust? staram sie go szorować ale to jest doraźna pomoc, lekarz rodzinny powiedział że jest to normalne... (dodam ze nie jem cukru białego już 6 lat). Pomocy!
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 10:17
Wymaz z gardła na obecność drożdżaków.
Jeśli chodzi o srebro to nie będę się rozpisywać tylko powiem w skrócie - w wielu schorzeniach warto.
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 11:06
Bardzo dziękuję - planujesz post o nim tzn o srebrze?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:23
Tak.
Odpowiedz
MilkiDodano:  30 Maj 2016 - 9:45
Gosiu, czy osoba wychodząca z anoreksji może jeść produkty "ciężkie" tzn. kotlety panierowane w bułce tartej, smażone na tłuszczu, grzyby (np. marynowane), bigos, kapustę, gulasze mięsne z wieprzowiną, pieczywo żytnie, ziarniste? czy raczej unikać?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 10:11
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. To zależy od osoby.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 9:56
Malgosiu ja nie w temacie Ostatnio walcze z tradzikiem rozowatym Jest to dla mnie straszne Twarz swedzi piecze Masci za bardzo nie pomagaja Jeszcze jestem w ciąży Moze Ty bys cos poradzila Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 10:10
Pomoże dieta bezmleczna.
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 10:29
Dziękuję a warto włączyć olej z czarnuszki Jesli tak to pic czy smarowac twarz?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:24
Lepiej pić.
Odpowiedz
KasiaDodano:  30 Maj 2016 - 9:58
Dwa, trzy razy w tygodniu robię podobne śniadanie. Wariacji nt musu jest wiele, kaszę często blenduję z mlekiem migdałowym i ksylitolem. Teraz koniecznie wypróbuję z nasionami chia. Pychotka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 10:05
Super przepis! Ja robiłam niedawno podobny pudding z dodatkiem startego jabłka i cynamonu- smakowało jak szarlotka...też polecam!
Odpowiedz
Joanna BachtiakDodano:  30 Maj 2016 - 10:26
Małgosiu, a czy wanilię w proszku można zastąpić np. ekstraktem z wanilii lub ziarenkami z laski wanilii?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 11:48
Ziarenkami. Ekstraktem nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 10:54
Witaj Małgosiu,
Już od dawna jestem czytelniczką Twojego bloga. Jestem na prawdę pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy. Pisałaś, że czytasz wszystko co wpadnie Ci w ręce. Czy możesz polecić jakieś konkretne książki/czasopisma/portale, z których można wynieść dużo wiedzy odnośnie zdrowego odżywiania? Takich źródeł jest mnóstwo i nie wiadomo, które są warte polecenia.
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:26
Pod niektórymi postami tematycznymi podaję tytuły. Jest tego mnóstwo. Jeśli zaczynasz polecam Odżywianie dla Zdrowia p.Pitchworda. Potem co podleci w dziale zdrowie w księgarni. ja tak zaczynałam.
Odpowiedz
XeniaDodano:  30 Maj 2016 - 11:30
nigdy nie jadlam chia :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 13:55
A mleko takie gęste i tłuste z puszki czy z kartonu taki ,,napój roślinny"?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:27
Napój. Napój roślinny jest mlekiem roślinnym. To taka nazwa zwyczajowa. Rośliny mleka przecież nie dają.
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 17:47
Małgosiu a do czego używać mleka kokosowego w puszce? Zrobilam raz jaglanke na tym mleku z puszki wieczorem aby rano wziąć do pracy. Tam podgrzalam jaglanke w mikrofali zeby nie była taka zimna z lodówki. I po podgrzaniu az plywalo tłuszczu nie moglam tego przełknąć? Cos zrobilam nie tak?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 19:04
Tego z puszki, gęstego, używamy do dań.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 13:55
Małgosiu przepraszam pytanie nie na temat, mam wiorki kolosowe niestety z dwutlenkiem siarki nie znalalazlam na szybko bede musiala kupic na ekozakupy Tylko doradz Gosiu czy moge te co mam choc w czesci pozbawic tej siarki , moze wymoczyc w wodzie ? Czy nie ma sensu ?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:23
Wymocz w wodzie. Nie ma innej rady.
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 17:37
Dziekuje, jak zawsze na Tobie mozna polegac Gosiu kiedy bedzie ksiazka ? Mam nadzieje ze nic nie przegapilam Pozdrawiam i dziekuje
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 19:05
Mam nadzieję że w październiku już będzie gotowa na 100%.
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 10:26
Czekamy :)
Odpowiedz
KasiaDodano:  30 Maj 2016 - 14:19
Gosiu czy można nasiona chia zastąpić siemieniem lnianym?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:22
Oczywiście.
Odpowiedz
Ada JDodano:  30 Maj 2016 - 15:17
W tym słoiczku deser wygląda jeszcze lepiej :) Nigdzie nie widziałam jeszcze wanilii w proszku, muszę ją znaleźć, bo na pewno wzbogaca aromat dań.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 15:43
Małgosiu, nie chcę się czepiać i z mojej strony nie ma żadnej złośliwości, jednak osobiście troszkę mnie drażnią Twoje "krzyczące" tytuły, niemal w każdym tytule posta są wykrzykniki.
Ale to tak na marginesie. Pozdrawiam :)
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 17:21
Ale masz problem. Kobieta pomaga ludziom polepszyć zdrowie, a ty się czepiasz :)
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 12:16
Nie mam problemu. Nauczycielce języka polskiego też tak odpowiadałaś jak zwracała Ci uwagę na zasady interpunkcji?
Pozdrawiam.
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 18:12
Ja to nawet nie zauwazylam tych wykrzyknikow. Moze dlatego ze bardziej interesuje mnie tresc niz forma. Gosia pozdrawiam i dzieki za kolejne inspiracje!
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 11:52
dokładnie! Ludzie czepiajcie się siebie!
AnonimowyDodano:  2 Czerwiec 2016 - 14:05
A wg mnie to nie czepianie się tylko konstruktywna uwaga :) Do zastosowania lub nie :)
Olga
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 15:43
A czym można zastąpić nasiona chia?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:21
Możesz je pominąć albo zastąpić siemieniem lnianym.
Odpowiedz
Katarzyna KaczorDodano:  30 Maj 2016 - 16:00
Gosiu, można użyć ekstrakt waniliowy w płynie? niestety nie posiadam takiego w proszku:(
jeśli tak to robie deser dziś na jutro do pracy ☺
pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:28
Raczej skłaniałabym się ku wanilii w lasce.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 16:24
Gosiu jeśli robię trening pod wieczór to mogę do kolacji potreningowej dodać trochę dżemu? Ile maksymalnie?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:28
Jako źródło węglowodanów prostych tak. 2 łyżeczki spokojnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 16:28
Gosia czy można się dowiedzieć coś na temat odrobaczenia? a druga sprawa z tak ogromną niecierpliwością oczekuje na Twoja książkę , że sobie chyba nawet z tego sama sprawy nie zdajesz:D
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 16:29
Wiem, w tym roku będzie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 17:48
Gosiu czy ilość konsultacji jeśli zamówi się u ciebie dietę jest ograniczona ?:)
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 19:03
Nie jest ograniczona.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 18:18
Ja ugotowaną kaszę blenduję z bananem i kawałkiem jabłka lub samym bananem - również przepyszny pudding wychodzi, polecam :)
Aczkolwiek wersję z dzisiejszego przepisu na blogu z wielką chęcią wypróbuję, jak tylko dorwę sproszkowaną wanilię lub laskę ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 21:29
Pani Gosiu! Proszę mi wybaczyć, bo to ni z gruchy ni z pietruchy (dosłownie);)
Przepraszam, że Panią męczę moimi beznadziejnymi dylematami i to w dodatku w sprawie kandydozy - czyli oddaliłam się na miliard mil od puddingu jaglanego;)
Czy mogłaby Pani rozwiać moje wątpliwości na temat gotowanej na parze marchewki i pietruszki??? Czy są dozwolone przy candidzie???
Cay jednak mam się z nimi pożegnać i nie tęsknić (a to będzie trudne)...?? ;)

Z góry dziękuję za odpowiedź:)
~ Candidatka;)
PS. Pani blog to niesamowita skarbnica wiedzy i inspiracji:) :D
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Maj 2016 - 10:11
Na parze jest dozwolona z uwagi na skrobię oporną powstającą podczas gotowania bez użycia wody.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2016 - 21:43
Pytanie z innej beczki kiedy można spodziewać się pani książki??
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Maj 2016 - 10:10
W tym roku.
Odpowiedz
KingaDodano:  31 Maj 2016 - 6:31
Wygląda bardzo apetycznie! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 8:25
Małgosiu słyszałam,że na kolacje powinno unikać się węglowodanów,ale ja jak nie zjem np serka z pieczywem żytnim to nie czuję się najedzona,słabiej się czuję a jak zjem dwie kromki pieczywa do tego czuje się świetnie. Dlaczego tak się dzieje? Za mało jem węglowodanów w ciągu dnia? Z węglowodanów na śniadanie pół szklanki płatków górskich,na II śniadanie jakaś sałatka warzywna na przekąskę jakiś koktajl np na obiad jem zawsze jeden woreczek ryzu,kaszy ( oczywiscie nie liczac dodatkow do teych weglowodanow ) no i kolacja te dwie kromki chlebka. Czy to za duzo ? tak mniej wiecej?
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Maj 2016 - 10:11
Spokojnie. Jak jesz 3 godziny przed snem to nie masz się czego obawiać.
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 10:37
Dziękuje za odp ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 8:52
Gosiu, a ja tak inaczej jaką dobrą jakościowo zieloną herbatę polecasz?
Odpowiedz
Susanna szyjeDodano:  31 Maj 2016 - 9:02
Bomba! Mam wszystko prócz truskawek, muszę dziś kupić i zrobić :)

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 9:27
Pani Małgosiu, chciałam zasięgnąć Pni opinii (nie w temacie), a mianowicie zapewne zna Pani postać Pani Bożeny Przyjemskiej i jej zalecenia dietetyczne dot. wyłączenia wszystkich możliwych zbóż w tym nawet kaszy jaglanej i ryżu jakoby zawierały gluten oraz nabiału jak i strączkowych również nie zalecanych.
Czy mogłaby Pani odnieść się do tego podejścia żywieniowego, czy rzeczywiście spożywanie tego rodzaju pokarmu niesie dla organizmu tyle niebezpieczeństw i możliwości chorób?
Będę wdzięczna za opinie.
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Maj 2016 - 10:09
Powiem to co zawsze mówię w takich sytuacjach i co pisałam już wielokrotnie - gdyby było tak jak ta Pani mówi to nie żylibyśmy w 2016 roku. Ludzie od pokoleń jedli wszystko ALE z umiarem.
Szkodliwy jest tylko nadmiar czyli jedzenie ponad zapotrzebowanie.
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 12:52

Zgadzam się z Panią i przepraszam że ciągnę ten temat ale bardzo zależy mi na zdrowiu swoim i moich najbliższych.
Pani Bożena Przyjemska przytacza liczne naukowe badania i opinie lekarzy profesorów oraz wyzdrowienia osób stosujących dietę Pani Bożeny. Zdaniem Pani Bożeny dotarliśmy jakoś do 2016r ale z jakimi chorobami!
Chciałabym ustrzec się od chorób cywilizacyjnyc/przewlekłych których medycyna akademicka nie jest wstanie wyleczyć, więc proszę doradź co robić, co jeść a czego nie (nie mówię tu o jedzeniu przetworzonej żywności lecz jedynie tej niby zdrowej).
Czy kasza jaglana i ryż zawierają gluten?
Czy strączkowe są szkodliwe ze względu na Kwas fitynowy?
Czy Kwas fitynowy jest szkodliwy?
Czy kazeina jest niebezpieczna i czy wyroby mleczarskie prowadzą do osteoperozy?
Dziękuję za pomoc i cierpliwość.
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:44
Jeśli ktoś źle się odżywia i nagle przejdzie na dietę owocowo - warzywną plus odrobina węglowodanów to nie ma siły aby nie ozdrowiał. Ozdrowieje nawet jak będzie jeść mięso, jaja, nabiał i wszystkie kasze oczywiście z umiarem i właściwe ilości, dlatego ja do takich badań ozdrowieńczych podchodzę z dużą dozą luzu.
"Jakoś dotrwaliśmy ale z jakimi chorobami" - choroby wynikają ze złego odżywiania. Odżywiania się fast foodami, żywnością przetworzoną i jedzeniem ponad zapotrzebowanie. Osoba która je z umiarem, tyle ile rzeczywiście potrzebuje nie będzie chorowała.
Mój dziadek żył 84 lata. Jadł wszystko. Ale dużo się ruszał i nie jadł w nadmiarze. Współpracując z lekarzami z różnych przychodni często spotykam się ze stwierdzeniem że pokolenie 70+ jest pokoleniem najzdrowszym. Natomiast pokolenie 40+ i 50+ wychowane na paczkowanych daniach to plaga cukrzyków i nadciśnieniowców. Wejdź do jakiegokolwiek dużego sklepu i poobserwuj co ludzie mają w koszykach. Paczkowane krokiety, naleśniki, kluski, gotowe sosy w słoikach. Takie jedzenie nie ma biologicznej wartości. Pisałam o tym kiedyś post.
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 9:56
Odnośnie zaglądania ludziom do koszyków, ja mam już takie skrzywienie, że stoję przy kasie i patrzę co ludzie wyjmują na taśmę:) I jestem przerażona jak ludzie nie są świadomi. A kiedy widzę mamusię z dzieckiem i mnóstwo jogurcików, monte, białe bułki "prosto z pieca", słodycze , chipsy , słodkie napoje to myślę co ona robi tym dzieciom. I chętnie bym ją pokierowała na Twojego bloga Małgosiu. Bo dziś już dużo się mówi o zdrowym żywieniu, więc jak ktoś chce to wystarczy internet i wszystko mamy jak na dłoni. A te dzieci niczemu nie są winne, że ich mamie się nie chce.
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 11:04

Pani Małgosiu;
Mój tata zmarł w wieku 44 lat na nowotwór nerki, pochodził ze wsi więc od dzieciństwa odżywiał się zdrowo (Babia miała swój ogród oraz kury, króliki, gołębie), moja mama od 10 lat choruje na reumatoidalne zapalenie stawów oraz leczy się na nadciśnienie. Papierosów nigdy nie paliła, alkoholu nie pije, odżywia się zdrowo (je wszystko ale umiarkowanie, mięso najwyżej 2 razy w tygodniu, czasem ryba, je nabiał, jajka, pieczywo, makarony, kasze, kiszonki a z tłuszczy głównie masło – nigdy margaryny w moim rodzinnym domu na stole nie było, olej lniany i rzepakowy) i nie korzysta z żywności przetworzonej. Chodzi na pilatess, jeździ rowerem a w domu ma orbitek i dba o dobry sen. Więc skąd te choroby mojej mamy jak i nowotwór taty jeżeli odżywianie i tryb życia dobry? Jak się ustrzec przed chorobami zagrażającymi życiu jeżeli odżywia się poprawnie? Ja natomiast zmagam się z wtórnym brakiem miesiączki (Niski poziom estrogenów)i nic mi nie pomaga jedynie leki hormonalne. Jak sobie pomóc, jak pomóc mamie, skąd to nadciśnienie, skąd choroba autoimmunologiczna? Właśnie dlatego zaczęłam szukać pomocy w tych różnych dietach.
Proszę o komentarz, wskazówki.
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 11:07
Pani Małgosiu, czy mogę liczyć na odpowiedź, jest to dla mnie bardzo ważne.
Czy kasza jaglana i ryż zawierają gluten?
Czy strączkowe są szkodliwe ze względu na Kwas fitynowy?
Czy Kwas fitynowy jest szkodliwy?
Czy kazeina jest niebezpieczna i czy wyroby mleczarskie prowadzą do osteoperozy?
Dziękuję
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 12:59
1 - nie
2 - nie
3 - w dużych ilościach. Musiałabyś miskami zjadać produkty bogate w fityniany. Organizm świetnie sobie radzi z małymi ilościami. Tak samo jak ze szczawianami.
4 - nie. Bilans kwasowo - zasadowy polega na właściwych proporcjach pomiędzy produktami zakwaszającymi a odkwaszającymi stąd zalecenia dotyczące spożycia warzyw i owoców.
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 13:22
W odpowiedzi na komentarz dotyczący taty:
Są rodziny obciążone genetycznie chorobami. Są geny odpowiedzialne za konkretne schorzenia i w takich sytuacjach odpowiednie odżywianie jest dużą pomocą terapeutyczną. Cóż innego pozostaje. Owszem są osoby, i ja mam kilku takich pacjentów którzy mają np. wysoki cholesterol mimo zdrowej diety. I nawet lekarze rozkładają ręce.
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 13:53
Skąd Pani zdaniem biorą się choroby autoimmunologiczne, to też geny czy inne czynniki środowiskowe (stres, dieta)czy też nie ma logicznego wytłumaczenia pojawienia się choroby?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 21:51
Geny w pewnym stopniu tak, ale czynniki środowiskowe też są decydujące.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 10:00
PANI MAŁGOSIU,
Suszone figi zawierają dość dużo wapnia, a czy dżemy figowe dostępne w ogólnej sprzedaży również są bogatym źródłem wapnia? Jestem weganką stąd też moje poszukiwania źródeł wapnia z produktów roślinnych.
Dziękuję za odpowiedź, a może jakieś zalecenia z Pani strony?
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Maj 2016 - 10:06
Jeśli chodzi o produkty przetworzone, a takim jest gotowy dżem to wartości odżywcze mogą być niższe. Trzeba się z tym liczyć.
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 20:43
Moja 7 letnia córka często skarży się na ból brzucha i ma intensywny zapach z ust, Małgosiu, czy może powinnam jej zrobić badania w kierunku candidy, jeżeli tak to jakie?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:26
Tak. Albo z żywej kropli krwi albo IgE,IgA, IgG z krwi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 11:11
A co jeść na odporność?(Częste zimna i jęczmienie)
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:32
Zerknij do posta "Odporność last minute" w zakładce Trochę Zdrowa. Tam znajdziesz cenne informacje ;)
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 10:48
Dziękuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 11:36
Małgosiu chciałabym Cię zapytać jak Ty organizujesz rozkład posiłków swojej rodziny? Jak to robiłaś jak dzieci były małe? Masz dzieci, męża dlatego jesteś tu dla mnie najlepszym autorytetem. Moja rodzina to dwoje dzieci, synek 1,5 roku jest ze mną w domu, starszy chodzi do przedszkola, wraca do domu o 15, mąż o 16.30 i ja jestem non stop prawie w kuchni, bo każdy o innej porze by jadł. Młodszy budzi się z drzemki np. o 13 to już dla niego pora na obiad, starszy zje w przedszkolu o 14 zupę , to w domu po 15 już czegoś szuka:) mąż przyjdzie o 16.30 to wtedy czas na obiad dla niego .I jeszcze ja pomiędzy tym wszystkim. Potem przesuwają się pory kolacji. Po prostu nie ogarniam tego. Podpowiesz coś?:) Wiem, że sporo mam ma taki problem i albo olewają zdrowe żywienie i każdy je co popadnie i kiedy chce, albo , tak jak ja, starają się ile mogą, a na koniec popadają we frustrację, że nie dają rady.
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:35
My jemy śniadanie rano razem. Potem dzieci idą do szkoły i dostają jedzenie w lunchboxie. Jedzą też w szkole obiad.
Obiad rodzinny jest u nas około 17-tej. W czasie kiedy ja pracuję zjadam dwie przekąski. Mąż dostaje takie same do pracy z tym że więcej.
Kolację my z mężem jemy inną a dzieci inną. Bywa że taką samą ale częściej inną.
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 9:45
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i życzę miłego dnia:) Kamila
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 12:02
Pani Małgosiu ja nie w temacie ale mam nadzieję że Pani odpowie. Kupiłam sobie ostatnio olej lniany firmy Oleofarm i bardzo mało na etykiecie jest danych na jego temat. Pisze tyle:
Olej lniany powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu metodą tłoczenia na zimno.
Składniki: olej z nasion lnu tłoczony na zimno, mieszanina tokoferoli (przeciwutleniacz.
Czy taki olej jest ok i mogę go pić wieczorem w celu poprawy kondycji włosów, cery i paznokci?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:30
Tak, jak najbardziej. Oleofarm to naprawdę dobra firma.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 12:21
Małgosiu, co sądzisz o diecie Campbella?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:29
Jedząc produkty odzwierzęce wiadomo co sądzę ;)
Szanuję badania profesora Campbella ale ja wyznaję zasadę "wszystko ale z umiarem" i zdrowo.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 13:05
Gosiu a co myślisz o wypiekach z piekarni Kapka? taka mam ochote na drozdzowke z tej piekarni,renome maja dobra ale jak z jakoscia wiesz moze?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:00
Nie znam tej piekarni. Z jakiego miasta jesteś?
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:16
z Jarosławia na Podkarpaciu :)
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:20
Gosiu, czy możesz polecić dobrą piekarnię w Warszawie?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 9:00
Grzybki w Warszawie.
AniaDodano:  1 Czerwiec 2016 - 12:14
Dziękuję:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 16:15
Pani Małgosiu mam do Pani pytanie nie na temat ale bardzo ważne dla mnie.
Nie miesiączkuje od roku, zawsze myślałam że spozywam wystarczającą ilość tłuszczu lecz jak to sprawdziłam to okazało się ze spozywalam go o jakieś 20 gramów za mało. Teraz kiedy już to wiem zwiekszylam ilość tłuszczu w diecie ale zastanawiam się nad tym czy mogę nadal biegać raz lub dwa razy w tygodniu, chciałabym przygotować się do zawodów. Dodam że mam 16 lat 174 cm wzrostu i ważę 62 kg. Schudłam w ciągu roku około 9 kg zdrowo się ożywiając,rezygnując ze słodyczy itp.
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:27
Zwiększ ilość tłuszczy do 40% dziennego zapotrzebowania i jedz tam minimum 2 miesiące. Jeśli miesiączka nie wróci zrób poziom leptyny, estrogenu, progesteronu i testosterony w 16 dniu cyklu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 20:17
Witaj Małgosiu waśnie przeczytałam post o zakwaszeniu moja córka lat 4,5 ma podwyższony poziom wapnia a reszta wyników jest w normie pediatra kazała ograniczyć spożycie wapnia i nie podawać wit.D czy ten wapń może wynikać z zakwaszenia?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 7:59
Nie sądzę. Nie wiązałabym tego.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 20:46
Może to głupie pytanie, ale 1 kg zjedzonych truskawek w ciągu całego dnia to zbyt dużo? Pytam bo kocham te owoce jest sezon i zastanawiam sie czy trzeba się ograniczać...
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 7:49
Bez obaw. Ja w sezonie truskawkowym nie ograniczam się.
Truskawki mają mnóstwo przeciwutleniaczy i witaminy C.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2016 - 21:00
Wszedzie pisza i wiadomo,ze zdrowe odzywianie ruch swietnie wplywa na wyglad,zdrowie. Moja kolezanka je praktycznie sama przetworzona zywnosc. Chrupki,chipsy,slodycze i to praktycznie codziennie! zero aktywnosci fizycznej a ma figure ok moze nie idealna,ale jest szczupla,cere ma swietna,wlosy wiec gdzie to sie wszystko ma do zdrowej zywnosci i swietnego wygladu dzieki zdrowemu odzywianiu? Czasami Malgosiu to niesprawiedliwe..Pozdrawiam Iza
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 7:52
Tak bywa. Chodzi o gospodarkę wapniowo - fosforową. Są osoby które mogłyby się chipsami i pączkami żywić i nie utyją. Co nie oznacza że są zdrowe bo organizm składa się z tego co jemy.
Koleżanka będzie szczupła ale szybko się zestarzeje bo taka żywność sprzyja wolnym rodnikom i za parę lat zdrowie zacznie szwankować. Niestety.
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:21
No to może takim argumentem namowie jaą żeby rzuciła to świństwo i zaczęła bardziej zwracać uwagę na to co je,dzięki Gosiu ;-)
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 14:03
Jaka powinna być prawidłowa gospodarka wapniowo-fosforowa?
Czy gospodarką wapniowo-fosforową można jakoś regulować, jeżeli tak to w jaki sposób?
W jakim wieku organizm zaczyna się starzeć, jest jakiś wyznacznik?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:32
A czy taki posiłek nadaje się na 2gie śniadanie? po klasycznych kanapkach na dzień dobry?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Czerwiec 2016 - 8:59
Pewnie.
Odpowiedz
MarlenaDodano:  2 Czerwiec 2016 - 10:20
Z innej beczki. Gdzie mogę zakupić "słoiczek" ze zdjęcia ?:)
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Czerwiec 2016 - 14:28
W IKEA ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Czerwiec 2016 - 16:17
Gosiu a na śniadanie taki pudding 300 kcal to nie za mało? Dodać cos do niego czy zostawić tak jak jest?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Czerwiec 2016 - 17:41
Powiem Ci że ja się tym najadam. Potem za 3 godziny i tak zjadam następny posiłek.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Czerwiec 2016 - 22:45
Dziękuję Ci za ten przepis, zrobiłam dziś pudding, mistrzostwo! Nawet mojemu mężowi smakował, który raczej sceptycznie podchodzi do takich fit deserów :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Czerwiec 2016 - 22:23
A czym można zastąpić ksylitol i w jakiej ilości? "Do smaku" ? ;-)
Odpowiedz
RossieDodano:  28 Czerwiec 2016 - 7:37
Jak długo powinno się gotować ten pudding? Aż całe mleko się wchłonie? Robiłam wczoraj i długo gotowałam, myślałam że konsystencja będzie jak budyń jednak po wystygnięciu bardzo zgęstniał (własciwie można by go kroić) i zastanawiam się czy tak powinno być :)
Dlaczego nie polecasz ekstraktu waniliowego w płynie?
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Czerwiec 2016 - 7:56
Gotujemy aż kasza będzie miękka.
Ekstrakt waniliowy w płynie oczywiście możesz użyć. Ja wolę ziarenka.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ