Przepis który podczas przenoszenia bloga z blogspot.com na moją własną domenę w dziwny sposób zniknął.
Do dziś nie potrafię wyjaśnić jak to się stało, że po kliknięciu w link który do niego odsyła, wyskakuje komunikat, że strona nie istnieje.
Od czasu jak jestem na własnej domenie nie ma dnia aby ktoś o niego nie zapytał ponieważ jest wpisany w dostępne na stronie bezpłatne jadłospisy z których mnóstwo osób korzysta.
Wiem że obiecałam już dawno. Wybaczcie, ale aby ponownie dodać ten przepis musiałam od nowa zrobić zdjęcia.
Ale jak to mówią, co się odwlecze ……… Jest i przepis. Odrobinę go zmodyfikowałam, podkręciłam, podrasowałam. Wyszło lepiej 😉
Uwielbiam te roladki i polecam je Wam na najbliższą niedzielę. Jestem przekonana, że zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Mój synek jak zobaczył wczoraj jak wybieram zdjęcia powiedział „mama zrób koniecznie”.
Roladki są kruche, soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne.
Roladki podałam z gotowaną na parze marchewką, brukselką i babką ziemniaczaną (przepis TU).
Kaloryczność:
Jedna roladka ma ok. 120 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal
Składniki :
- 500 gram fileta z kurczaka
- 100 gram szynki parmeńskiej
- pesto z pietruszki (przepis poniżej )
- płaska łyżka masła klarowanego do smażenia
- świeżo zmielony pieprz
- 300 ml bulionu z kurczaka
Składniki do przygotowania sosu :
- łyżka masła
- 2 żółtka
- łyżka musztardy francuskiej
- czubata łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Składniki na pesto z pietruszki:
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki płatków migdałowych
- sól
- dwie łyżki startego parmezanu
- kilka kropel soku z limonki lub cytryny
Sposób przygotowania pesto:
- Pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, oliwę, płatki migdałów i starty parmezan. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny. - Pesto z pietruszki możemy bez obawy przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.
Mając gotowe pesto z pietruszki przygotowujemy danie główne.
Sposób przygotowania roladek:
- Fileta za kurczaka kroimy w pasy i bardzo cienko rozbijamy. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Rozbitego fileta smarujemy pietruszkowym pesto.
- Zwijamy w rulonik. Wierzch owijamy w szynkę parmeńską.
- Roladki podsmażymy na maśle 1-2 minuty z każdej strony. Mięso ma się zamknąć, a szynka skleić.
- Podsmażone roladki podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Przygotowanie sosu:
- Roladki wyjmujemy z bulionu.
- Żółtka ubijamy na pianę z sokiem z cytryny i pieprzem.
- Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i dodajemy do bulionu energicznie mieszając trzepaczką.
- Żółtka hartujemy dodając łyżkę gorącego sosu po czym wlewamy masę „żółtkową” do całego sosu. Energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Śmietanę mieszamy z musztardą i dwiema łyżkami gorącego sosu. Łączymy z pozostałym sosem.