W ciągu ostatniego miesiąca otrzymałam sporo maili z prośbą o więcej przepisów na dania fit, oraz lunch boxy, czyli do zabrania do pracy lub na uczelnię.
Część z Was ma w pracy możliwość podgrzania i prosi o dania na ciepło (ja odchudzając się jadłam o 13-tej właśnie na ciepło), część nie ma np. studentki na uczelni i początkowo zastanawiałam się jak Was pogodzić i zdecydowałam, że będą dania i na ciepło i na zimno 🙂
Zgodnie z prośbami będę również podawała wagę dania 🙂
W związku z tym zapraszam na pierwszy przepis w nowym cyklu Przepisy FIT: Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce.
Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. Marynata nadaje mu głębokiego i wyrazistego smaku. No i najważniejsze ! Jest soczysty, a to w kurczaku najważniejsze.
Zielona sałatka to kaszka kuskus z grillowanymi zielonymi warzywami. Bardzo lekka, świeża i aromatyczna.
Do przygotowania tej sałatki używałam pełnoziarnistej kaszki kuskus ze sklepu ze zdrową żywnością.
To danie świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, jeśli macie gdzie go podgrzać, lub jako lekka obiadokolacja jak już z pracy wrócicie.
Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.
Cały posiłek ma tylko ok. 400 kcal, ale gwarantuję Wam, że na długo zapewni uczucie sytości.
Pamiętacie układ posiłków? Jak układać posiłki, aby metabolizm był na właściwym poziomie. Dla nowych osób podaję link do cyklu Jak zgubiłam 13 kilo w 6 miesięcy.
Kaloryczność:
- 180 gram fileta z kurczaka
- 2 łyżki oliwy aromatyzowanej suszonymi pomidorami (ja używam z pomidorów Smak)
- sól
- szczypta kurkumy
- 1 ząbek rozgniecionego czosnku
- pół łyżeczki imbiru
- pieprz cytrynowy
- Do oliwy dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, kurkumę i imbir. Mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy fileta z kurczaka.
- Na koniec oprószamy pieprzem cytrynowym i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie kurczaka wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową (suchą, kurczak ma na sobie oliwę z marynaty!) i grillujemy z każdej strony.
Jak sprawdzić czy już jest dobry?
Jeżeli po bokach nie widać surowego mięsa (różowego) kurczak jest gotowy.
- jedna mała cukinia
- 2 łodygi selera naciowego
- szklanka pełnoziarnistej kaszki kuskus
- bulion drobiowo-warzywny
- łyżeczka oliwy aromatyzowanej suszonymi pomidorami
- sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Kaszkę kuskus zalewamy bulionem (jeden centymetr powyżej poziomu kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
- Cukinię i selera naciowego kropimy w kostkę lub kawałki i grillujemy na patelni grillowej posmarowanej oliwą. Polecam użyć kuchennego pędzla silikonowego. Solimy.
- Grillowane warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do kaszki kuskus. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Pozdrawiam,
robie się głodna...
KATEGORIE PRZEPISÓW / OBIAD
To danie też gościło już na talerzach.
OGOLNIE TO JESTEM ZACHWYCONA TWOIMI PRZEPISAMI, DZIEKUJE!! Karola
wszystko zgrillowałam na grillu elektrycznym. super przepis. dziękuję.
jutro w planie Twój dorsz w sosie szpinakowym. coś mi się wydaje że na dłużej się z tą stroną zaprzyjaźnię :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Ale danie super! Proste ale smaczne.
I dodałam marchewkę z bulionu, który gotowałam na szybko, ale czasu nie było na cackanie się z takim super hiper wypasionym ;) Nawet przekonałam się chyba do cukinii :) Mniam.
mam taki problem, nigdzie nie moge dostac pieprzu cytrynowego, czym go zastapic?
podobny problem mam z papierem pergminowym...
bulion zrobisz w pół godziny, wrzuć do garnka jakiekolwiek warzywa jakie masz +przyprawy i gotuj pół godziny (czas od zagotowania) na małym ogniu
kuskus Halina jest ok ;)
żeby był bardziej intensywny dużo mniej wody, np. pęczek włoszczyzny na 2 l wody
a teraz właśnie się dusi gulasz z indyka, pięknie pachnie mam nadzieję że zasmakuje mojej 2 latce. pozdrawiam :)
w ten sposób będzie soczysty
mi z pęczakiem też smakuje
Pozdrawiam serdecznie,
Kaśka.