Świąteczny fit makowiec bez ciasta i grama mąki. Mój ulubiony! Bezglutenowy!

Miłośnicy maku do których i ja się zaliczam, będą dziś zachwyceni. Wszyscy na diecie bezglutenowej i redukcyjnej także.
W dzieciństwie jedząc makowiec wyjadałam sam mak zostawiając ciasto drożdżowe. Uwielbiałam i uwielbiam nadal makową kutię. Za seromak czyli sernik z masą makową jestem w stanie zrobić prawie wszystko 😉 Tak. Jestem makowym freekiem.
Dla wszystkich lubiących masę makową mam dziś nie lada gratkę. Makowiec bez ciasta i uwaga, bez grama mąki. Tak, to możliwe 😉

Moje ulubione świąteczne ciasto było pierwszym produktem mającym okazję przetestować mój nowy piekarnik od Amiki, model EB622BA+ IN.  Jest w nim kilka funkcji o których chcę Wam powiedzieć bo bez wątpienia zasługują na uwagę.
Pierwszą z nich, którą będą zainteresowani wszyscy rodzice, jest blokada rodzicielska.
Świecący się na czerwono uchwyt piekarnika podczas pracy bez wątpienia przyciąga uwagę, zwłaszcza małych kucharzy. Dlaczego by tak nie pomóc mamie i nie pokręcić gałką do przodu i do tłu? Raz jedną stronę, raz drugą? Przerabialiście to kiedyś?
Blokada rodzicielska uniemożliwia ten rodzaj „pomocy”. Maluch może kręcić gałkami, ale nie zmieni to ani ustawień grzania, ani temperatury. Dodatkowo zabezpieczenie Zimny Front ochroni małe rączki przed poparzeniem.

Kolejna funkcja, to funkcja ECO pozwalająca na wyłączenie grzania 5 minut przed zakończeniem pracy piekarnika. Wówczas potrawa dopiecze się ciepłem zgromadzonym w piekarniku tzw. ciepłem resztkowym. To wpływa na znaczne oszczędności energii np. jak pieczemy mięso czy wszelkiego rodzaju zapiekanki.
Często wykorzystywaną przeze mnie funkcją jest funkcja  „czas pracy z opóźnieniem”. Moje potrawy z cyklu „zrób kilka godzin wcześniej i wstaw do piekarnika w decydującym momencie” zna chyba każdy czytelnik tego bloga i ta funkcja sprawdza się tu idealnie. Rano robię lazanię na wieczorną kolację z przyjaciółmi. O 16-tej wstawiam ją do piekarnika i ustawiam włączanie na godzinę 18-tą. Szykuję stół, idę pod prysznic, robię make-up i fryzurę nie myśląc już o tym aby pilnować czasu wstawienia zapiekanki do piekarnika. W ubiegły czwartek byłam u fryzjera. Przed wyjściem włożyłam do piekarnika zamarynowanego kurczaka z ziemniakami. Jak wróciłam do domu o 15-tej obiad był już gotowy. Mąż pracował w tym czasie w domu, ale skupiony na pracy zapewne zapomniałby o wstawieniu dania do piekarnika o właściwym czasie. Funkcja szybkiego nagrzewania także okazała się pomocna.

Jeśli stoicie przed wyborem sprzętu kuchennego do nowego mieszania, lub planujecie modernizację swojej kuchni wiedzcie że do 31 stycznia 2018 r. lub do wyczerpania puli nagród która wynosi aż 2 100 000 zł trwa akcja promocyjna „Każdy zyskuje 300, 500, 700 zł od Amica”.  Co trzeba zrobić? Każdy kto kupi co najmniej dwa sprzęty Amica do zabudowy otrzyma dodatkowe środki finansowe na kartę prepaid. Za nabycie piekarnika z linii INTEGRA lub Amica IN oraz płyty grzejnej otrzymacie zwrot na kartę przedpłaconą w wysokości 300 zł. Jeśli dołożycie do nich również okap, suma ta zwiększy się do 500 zł. 700 zł na dalsze zakupy otrzymają osoby, które zdecydują się na nabycie dodatkowo lodówki lub zmywarki. Warto skorzystać.

Korzystając z piekarnika pamiętajcie że temperatura przy zastosowaniu funkcji termoobiegu jest z reguły o 20-30 stopni niższa niż w stosunku do pieczenia konwencjonalnego z zastosowaniem grzania góra –dół.

Do przygotowania ciasta użyłam maku mielonego. Można taki kupić w sklepach.  

Kaloryczność:
Porcja ciasta ma ok. 270 kcal

Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm (20 kawałków ciasta)

  • 500 gramów mielonego maku (można kupić już zmielony mak w torebkach)
  • 500 ml mleka migdałowego
  • 150 gramów ksylitolu
  • 2 laski wanilii
  • 8 łyżek miodu
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki rumu, likieru amareto lub buteleczka aromatu migdałowego
  • 200 gramów płatków migdałowych
  • 100 gramów rodzynek
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Grzanie góra – dół.
  2. Mleko, miód, ksylitom i cynamon zagotowujemy. Wlewamy do garnka z makiem. Gotujemy często mieszając aż mak napęcznieje. Dodajemy ziarenka wyjęte z lasek wanilii, likier, rodzynki i migdały. Mieszamy.
  3. Jajka roztrzepujemy na jednolitą masę. Miksujemy delikatnie razem z masą makową.
  4. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  6. Przed rozkrojeniem ciasto musi wystygnąć.

Wpis powstał we współpracy z marką Amika.

125 komentarzy

AgaDodano:  11 Grudzień 2017 - 8:52
Tradycyjne pytanie. Małgosiu IO mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 8:54
Kawałek mogą ;)
Odpowiedz
AgataDodano:  11 Grudzień 2017 - 8:55
A macie pomysły, czy można czymś zastąpić jajka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 8:57
Glutek z siemienia.
KorneliaDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:09
A dokładnie - ile tego glutka i jak go zrobić?
BeataDodano:  11 Grudzień 2017 - 10:54
A jeśli nie można ani siemienia, ani białek jajka (silna nietolerancja), to czym można je zastąpić?
KasiaDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:44
Moze namoczone chia ?
KasiaDodano:  11 Grudzień 2017 - 16:09
Aquafaba
Odpowiedz
Kasia WDodano:  11 Grudzień 2017 - 8:58
Gosiu a będzie jakiś post jak przetrwać święta-ja wiem ze to jest czas luzu;-)ale o linie trzeba dbać,czy może wrócic do tego postu z tamtego roku?Dziś już nawet spisałam sobie liste na detoks poświąteczny z 2016;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:20
Tak.
aniaDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:32
Kasia - przecież co roku jest
Odpowiedz
SabinaDodano:  11 Grudzień 2017 - 8:59
Czy można dodać inne bakalie ( oprócz tych co w przepisie) np. skórkę pomarańczową czy orzechy, czy nie zaburza to proporcji ciasta?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:20
Tak, oczywiście.
Odpowiedz
KrysiaDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:02
CUDOOO!! Teraz tylko pytanko, czym zastapic rodzynki? Wiem ze smak troche bedzie inny, ale nie moge ich jesc :( Jakies suszone owoce? Musze sprawdzić czy mak, ktory mam w domu jest mielony. Jak to poznać? :) Przepraszam za glupie pytanie,ale nie mam opakowania juz do niego. Dobrego dnia Gosiu! Kiedy zaczynasz urlop świąteczny? :))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:19
Krysiu urlop zaczynam 23 grudnia i trwa do Sylwestra. Czekam już na ten urlop jak na zbawienie bo potrzebuję się wyspać ;)) Tak porządnie ;) 3 weekendy przed świętami mam uczelnię. Dwa już za mną. Jeden przede mną jeszcze. Rodzynki zastąp kochana np. suszonymi morelami lub orzechami.
AniaDodano:  11 Grudzień 2017 - 10:39
Małgosiu co tym razem studiujesz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:05
Dietetykę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:09
Psychodietetyka.
KrysiaDodano:  11 Grudzień 2017 - 13:22
O wyspaniu się to ja też marzę i taki leniwy poranek, parę dni wolnych... A ostatnio pracuję na takich obrotach, że już nie mogę się doczekać na wolne :) Wszystkiego dobrego Gosiu i dziękuję za to, co dla nas robisz - za Twoje przepisy, porady. Masz ogromną wiedzę i bardzo się cieszę, że się nią z nami dzielisz :)) Pan Bóg Ci wynagrodzi :))
Odpowiedz
MagdaDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:11
Mleko migdałowe Jakiego używasz ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:20
Natumi.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:16
Nie ubijamy dokladnie jajek? Dobrze zrozumialam?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:21
Nie ubijamy. Wmiksowujemu w masę makową.
Odpowiedz
aniaDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:34
U mnie z pokolenia na pokolenie przekazywany jest mój ulubiony przepis na makowiec z jabłkami - również bez grama mąki :) a dzięki jabłkom jest bardzo wilgotny i długooo trzyma świeżość. Również dodajemy do niego bakalie. To jest mój świąteczny faworyt :)
aguDodano:  11 Grudzień 2017 - 16:40
czy moge poprosić o przepis na ten makowiec z jabłkami w komentarzach? pozdrawiam :)
karolinaDodano:  11 Grudzień 2017 - 17:56
Ja też byłabym niezmiernie wdzięczna za przepis jeżeli można :)
aniaDodano:  11 Grudzień 2017 - 18:44
Proszę bardzo :) 200g maku trzeba sparzyć i zmielić 2x lub maku mielonego 400g jabłek szara reneta 100g ksylitolu lub cukru 50g masła 6 łyżek grysiku lub zmielonych płatków owsianych 6 jajek 250g bakalii (dowolnie: orzechy, migdały, rodzynki, morele) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Utrzeć masło z połową ksylitolu (cukru), dodawać po jednym żółtku i resztę cukru cały czas ucierając, aż powstanie masa. Połączyć ze zmielonym makiem, dodać starte na dużych oczkach jabłka (lekko odciśnięte) oraz grysik (płatki) z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wymieszać z ubita pianą z białek i bakaliami. Piec w 180st. - ja piekę w tortownicy ok. 26cm.
AlaDodano:  12 Grudzień 2017 - 8:40
Moja mama robi z takich samych składników, tylko inne proporcje. Przepyszny :)
Odpowiedz
AnnaDodano:  11 Grudzień 2017 - 9:59
Wybawienie dla mnie, bo zawsze ciasto się marnowało, a masa wyjedzona ;)
Odpowiedz
IzaDodano:  11 Grudzień 2017 - 10:00
Dziękuje Małgosiu za ten przepis, też mam świra na punkcie maku;-)
Odpowiedz
DominikaDodano:  11 Grudzień 2017 - 10:07
Zawsze lubiłam wyjadać sam mak z makowca i zostawiać ciasto (albo w ogóle wyjadać z miski masę zanim będzie w cieście), to jest idealny przepis dla mnie :D
Odpowiedz
AgaDodano:  11 Grudzień 2017 - 10:12
Gosiu na co trzeba zwrócić uwagę przy niewydalności nerek? jaka dieta albo jakie badania wykonać dodatkowo? Mojego tatę zabraloi do szpitala - miał obrzęki nóg - lekarze wczesniej mówili że to od zatoru żylnego, a po mcu okazało się że to od nerek wszystkie kłopoty..Będę wdzięczna za jakieś nakierowanie..Nie znalazłam nic u cieebie w poardach na ten temat..
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:11
Dieta niskobiałkowa, niskofosforowa. Prawie zero soli. Trzeba pilnować poziomu ketaryniny, potasu, fosforu i morfologię bardzo.
Odpowiedz
MarzenaDodano:  11 Grudzień 2017 - 10:43
Małgosiu, czy możesz podpowiedzieć w jakieś ilości dodać glutek z siemienia zamiast 6 jajek?
KorneliaDodano:  11 Grudzień 2017 - 14:10
Przepraszam, jakoś ne widzę nigdzie wyżej informacji o tym glutku. A jak się go robi? zalewam ciepłą wodą, odczekuję aż zgęścieje i do maku? czy gotuję to jakoś i ubijam?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 16:56
1 łyżka siemienia zalana 50 ml wody = 1 jajko Zalewasz gorącą wodą, ma powstać glutek
Odpowiedz
RenataDodano:  11 Grudzień 2017 - 11:18
Gosiulek, przepraszam za pytanie, ale gdzie konkretnie kupujesz ten gotowy zmielony mak?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:04
Firma Back Mit.
DorotaDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:31
W Lidlu też taki sprzedają
Odpowiedz
MartaDodano:  11 Grudzień 2017 - 11:22
Małgosiu, a ja mam pytanie dotyczące maku. Gdzie go kupujesz? Moja babcia chce porzucić coroczną tradycję robienie klusek z makiem na święta - ze względu na okropny, gorzki smak ziarenek, które całkiem psują czar klusek. Wszelkiego typu markety właśnie odpadają :( Pozdrawiam gorąco! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:07
Mielony mak formy Back Mit.
Odpowiedz
ISIADodano:  11 Grudzień 2017 - 11:36
Czy mozna uzyc maki makowej? Bo taka wlasnie mam w domu ale nie wiem czy bedzie ten sam efekt...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:03
Nie.
Odpowiedz
AnetaDodano:  11 Grudzień 2017 - 11:53
Kuchenka idukcyjna?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:03
Gazowa z palnikami ale rozważam zmianę na gazową ale bez palników. Jak kupowałam tę, to jeszcze nie było gazowej bezpalnikowej.
Babsi Dodano:  11 Grudzień 2017 - 13:42
Gosiu moja mama właśnie taką ma, strasznie powoli się gotuje. Moja mama mówi że jak smaży np. cebulę to może iść się zdrzemnąć i się nie przypali :D To bardziej dla tych co mają dużo czasu ;) A przy okazji zapytam czy laski waniliowy można zastąpić extraktem waniliowym jeśli tak ile go dać,łyżeczka wystarczy? Pozdrawiam
Odpowiedz
Kasia WDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:08
Gosiu po świętach będę robiła Twój detoks poświąteczny pisałaś żeby wtedy jeść mniej niż na co dzień,jeżeli na ogół jem ok1600 kal to zejść do 1300 i będzie ok żeby odpoczął żołądek.Jeżeli po tych 3 dniach wróce do tych 1600 to metabolizm mi nie zwariuje?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:10
1600 ale inne proporcje. Więcej warzyw i tłuszczu.
Kasia WDodano:  11 Grudzień 2017 - 12:14
ok czyli jak w tym ostatnim detoksie po świętach tłuszcze i warzywa
Odpowiedz
DominikaDodano:  11 Grudzień 2017 - 13:49
Gosiu a czy są jakieś badania na których opierasz wiedzę, że metformina wpływa negatywnie na mikroflorę jelit? Chciałabym poczytać na ten temat ale nie mogę znaleźć takich informacji.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 17:00
Są publikacje naukowe. Poszukam w wolnej chwili.
Odpowiedz
PaulaDodano:  11 Grudzień 2017 - 13:59
Małgosiu dziękuje za ten przepis. Już miałam wizję świąt bez makowca a tu taka miła niespodzianka :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 16:59
A widzisz ;)
Odpowiedz
MonikaDodano:  11 Grudzień 2017 - 14:05
Gosiu a te jajka wmiksowujemy w gorącą masę makową ???
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 16:59
W wystudzoną.
Odpowiedz
OlgaDodano:  11 Grudzień 2017 - 14:53
Małgosiu długo już testujesz ten piekarnik ? Jestem na etapie wyboru piekarnika dla siebie, głównie pod pieczenie ciast. Czy polecasz ? :) Z góry dziękuję za odpowiedź <3
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 16:59
Ja mam piekarniki Amika od kilku lat. Poprzedni nie miał wielu funkcji. Ten z wyglądu jest prawie taki sam. W tamtym nie świeciła się rączką. Zamontowałam go na działce. Tam wystarczy że upiecze mi lazanię i kurczaka ;))
Odpowiedz
Viola Dodano:  11 Grudzień 2017 - 16:51
Witam, a czym można zastąpić miód, nie jem cukru
Odpowiedz
wwDodano:  11 Grudzień 2017 - 17:43
czym mozna zastąpić płatki migdałowe? :) i czy można dodac zwykłe mleko?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 19:40
Można zwykłe mleko. Można orzechy lub twarde jabłko starte na grubej tarce.
Odpowiedz
Karolina B. Dodano:  11 Grudzień 2017 - 18:00
Gosiu wpis W PUNKT! Ja również zawsze wyjadam masę a ciasto zostawiam :) Dlatego w tym roku zrobię Twój makowiec na pewno - tylko takie drobne pytanie - jak długo może stać taki makowiec? Czy on szybko twardnieje / psuje się? Czy włożony do lodówki dłużej zachowa długość? Czy zupełnie się tym nie martwić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 19:41
Nie twardnieje. Może stać 3-4 dni jak każde ciasto.
Odpowiedz
MaryDodano:  11 Grudzień 2017 - 18:50
a tak się cieszyłam na ten przepis a tu klops.. nie mogę migdałów :< da radę czym zastąpić czy czekać na jakiś inny Twój pyszny przepis? :) Może orzechami? (btw. owies też odpada)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2017 - 19:37
Zastąp migdały orzechami lub tartym twardym jabłkiem.
Odpowiedz
urszulkaDodano:  11 Grudzień 2017 - 19:03
no to bedzie makowiec ;) bez dwóch zdan :):):) dziekuje za przepis :*
Odpowiedz
urszulkaDodano:  11 Grudzień 2017 - 19:58
Dziewczyny podpowiedzcie mi jak go przechowywać i ile wytrzyma, czy moge upiec go 3 dni wcześniej?
Odpowiedz
AniaDodano:  11 Grudzień 2017 - 20:54
Jaka wielkość blaszki?
Odpowiedz
Gosiu makowiec napewno zawita u nas w swieta a jes dzansa na przepis na seromak pozdrawiam KamilaDodano:  11 Grudzień 2017 - 21:36
Odpowiedz
AnaDodano:  11 Grudzień 2017 - 21:59
Moja mama robi taki makowiec , tylko zamiast migdałów daje jabłka.
Odpowiedz
AnnaDodano:  12 Grudzień 2017 - 8:09
Malgosiu jak dlugo mozna stosowac mace (proszek) i potem jak dluga zrobic przerwe?
Odpowiedz
AsiaDodano:  12 Grudzień 2017 - 9:25
Gosiu a może napiszesz np przykładowy Swój dzień pracy? Jak Ty to wszystko dajesz radę zrobić? Pyszne jedzenie, dom do ogarnięcia, blog i jeszcze zawsze zadbana i uśmiechnięta :-) Taki planner dla nas. Co myślisz o tym?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2017 - 12:18
O kochana. Nie wiem czy chcesz czytać o moim 12 godzinnym maratonie i często pracy w nocy jak nie wyrobię się w dzień bo np.gdzieś muszę jechać. Czasem ciężko wszystko pospinać ;) Funkcjonuję jak każdy. W biegu ;)
Odpowiedz
AnnaDodano:  12 Grudzień 2017 - 10:58
Gosiu, ile taki makowiec może stać?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2017 - 12:17
Jak upieczesz w sobotę przed Wigilią to całe święta spokojnie przetrzyma.
AnnaDodano:  13 Grudzień 2017 - 12:01
Dziękuję :)
Odpowiedz
EwaKLDodano:  12 Grudzień 2017 - 12:17
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
EwaKLDodano:  12 Grudzień 2017 - 12:18
Małgosiu, dziękuję za kolejny przepis i wpis, wypatruję ich z niecierpliwością:) Mam pytanie: 22.10 zamówiłam u Ciebie dietę, wycena powinna być 21.12 (teoretycznie;). Niestety, nie umieściłam w formularzu informacji o tym, by dieta była wegetariańska (w październiku nie miałam takiej potrzeby;). Da się to jakoś załatwić, czy już za późno? Wiem, że to informacja istotnie wpływająca na wycenę, dlatego pytam przed jej otrzymaniem. Pozdrawiam Cię serdecznie:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2017 - 12:20
Ewa napiszesz mi jak dostaniesz wycenę. Bez obaw. Wszystko potem ustalimy.
EwaKLDodano:  12 Grudzień 2017 - 12:27
Super! Przy okazji: Twój makowiec w tym roku bankowo, tak samo paszteciki z kapustą i grzybami i barszczyk - pierwszy raz zrobię sama zakwas. Pod choinką Twoja książka i torby, a dla córki testy na nietolerancję. Powoli stajesz się pełnoprawnym członkiem naszej rodziny (bo \"z lodówki\" już dawno wyskakujesz, siłą rzeczy;). Gratuluję ogromu NAPRAWDĘ DOBREJ ROBOTY!:)
EwaKLDodano:  12 Grudzień 2017 - 13:34
Świetnie, dziękuję. Wysłałam już jedną odpowiedź, ale nie wiem, czy doszła, dopiero dziś się zarejestrowałam. Tak czy inaczej - gratuluję dobrej roboty, Twój blog to dla mnie źródło mega inspiracji :)
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  12 Grudzień 2017 - 13:53
Małgosiu, jestem chora. Mam tak silny kaszel, że bola mnie jelita i bardzo mało jem. Zjadłam zupę to zaczęło się przelewać i bulgotac. Mogłabyś doradzić co jeść - może krupnik, rosol?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2017 - 8:25
Zupy w stylu krupniku czyli z kaszą jak najbardziej. Do tego gotowane mięso i warzywa także gotowane lub na parze. Polecam też pobrać sobie enterol na jelita oraz glutka z siemienia rano.
Odpowiedz
MarzenaDodano:  12 Grudzień 2017 - 15:35
Witaj Małgosiu chciałam się zapytać co mogą oznaczać erytrocyty w moczu(badanie ogólne) dodam ze pije pyłek pszczeli, ale nie piłam dzień przed badaniem. I mam jeszcze problem z poceniem się w nocy i prawie każdej nocy budzę się spocona, a wręcz mokra i muszę zmieniać piżamę. Proszę podpowiedź co to może oznaczać? Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2017 - 8:23
To już pytanie do lekarza który przeprowadzi wywiad z pacjentem i oceni pozostałe parametry wyników.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Grudzień 2017 - 17:44
Pani Małgosiu czy masa makowa znanej firmy B.mogłaby być?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2017 - 8:22
To już od Ciebie zależy.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  12 Grudzień 2017 - 18:01
Malgosiu, \"brzydkie\" pytanie przy tak smakowitym przepisie, wybacz. Mieszkam za granicą, ja i mój chlopak chcemy się odrobaczyć na wszelki wypadek, ale nie mam pojęcia od czego zacząć, wiem, ze polecasz VERMOX, tutaj w aptece równiez jest. Jak przeprowadzasz kurację Malgosiu i czy mozna kupić Vermox BEZ recepty? Z góry serdecznie dziękuję!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2017 - 8:22
Vermox jest tylko na receptę.
MajaDodano:  15 Grudzień 2017 - 13:53
Gosiu ile dni trzeba się zobaczyć?
Odpowiedz
BeataDodano:  13 Grudzień 2017 - 8:12
Gosiu chcialabym zrobic ten makowiec, ale mam drobny problem... Nie mam w piekarniku opcji grzania gora/dol mam tylko termoobieg. Jak ustawic zeby ten makowiec wyszedl?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2017 - 8:21
Beatko masz w poście informację jak zmienić temperaturę w przypadku termoobiegu. Tam przy opisie piekarnika.
BeataDodano:  13 Grudzień 2017 - 8:54
no widzis ja czytalam tylko przepis, dziekuje - zaraz sie ogarne z tematem :)
Odpowiedz
EwaDodano:  13 Grudzień 2017 - 10:37
Małgosiu czy będzie przed świętami nowy przepis na pierniczki? Nie wiem czy piec coś ze starych przepisów czy jeszcze się wstrzymać :) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2017 - 12:54
Będzie taki last minute ;).
Odpowiedz
AnnDodano:  15 Grudzień 2017 - 3:00
Witaj Gosiu, Przepraszam że nie w temacie, ale chciałabym prosić cię o radę. czy półtora roczne dziecko może pić sok z dodatkiem surowego buraka? czy może jeść olej z czarnuszki np jako dodatek do śniadania lub kolacji (jak lepiej?) czy półtorarocznemu dziecku trzeba jeszcze przegotowywać wodę do picia? (mam filter węglowy z odwróconą osmozą, dla dziecka dodatkowo jeszcze wodę przegotowywuję (tak samo z resztą wodę źródlaną w butelkach), zastanawiam się czy ciągle muszę to robić? czy jest OK podawać dziecku poprostu wodę nieprzegotowaną (filtrowaną bądź źrodlaną). Z góry dziękuje za poradę Wesołych Świąt dla Ciebie i calej Twojej rodziny
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2017 - 9:19
Tak, jak najbardziej może pić sok z dodatkiem buraka. Czarnuszkę - 1/3 łyżeczki. Mając filtr z odwróconą osmozą nie musisz przegotowywać dziecku wody do picia.
SylwiaDodano:  15 Grudzień 2017 - 11:47
Ale czy woda z takiego filtru jest naprawdę zdrowa?Odwrócona osmoza całkowicie wyjaławia wodę i pozbawia minerałów ? Czy czegoś nie doczytałam
Odpowiedz
EmDodano:  17 Grudzień 2017 - 11:46
Świetny przepis! I ta radość na twarzy mojej koleżanki która nie może jeść glutenu na wieść że zrobiłam bezglutenowego makowca :D Bardzo szybki i fajny przepis, nie ma nic co by się mogło nie udać :) Jedyne co mnie zastanawia, to co możnaby dać na wierzch żeby było bardziej atrakcyjnie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:03
np. polewę z czekolady.
Odpowiedz
ElaDodano:  17 Grudzień 2017 - 16:50
Czy jest wilgotny, bo wygląda na suchy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:02
Wilgotny bardzo.
ElaDodano:  21 Grudzień 2017 - 12:11
Dziękuję, upiekę na pewno.
Odpowiedz
GośkaDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:10
Gosiu czy w multicookerze można to upiec.Dziękuje.Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:15
Nie wiem. Nie próbowałam ;)
Odpowiedz
AgaDodano:  18 Grudzień 2017 - 20:38
Małgosiu a czy mak można samemu zmielić? Moje święta od kilku lat przygotowuję z Tobą :)w Bieszczadach trudno o mielony :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Grudzień 2017 - 8:27
Można oczywiście.
AgaDodano:  19 Grudzień 2017 - 20:05
Dziękuję :)
AgaDodano:  19 Grudzień 2017 - 20:06
Małgosiu ale w młynku do kawy? Czy nie wyjdzie wtedy mąka? .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:28
W maszynce zwykłej, klasycznej do mięsa.
AgaDodano:  21 Grudzień 2017 - 19:37
Dziękuje ze odp :)
Odpowiedz
MagdaDodano:  19 Grudzień 2017 - 15:17
Czy ksylitol może być zastąpiony erytrolem? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Grudzień 2017 - 17:16
Tak. W ilości 1:1
Odpowiedz
EwaZDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:15
Zamiast jajek aquafaba - tak ktoś doradził. Czytałam, że da się to ubić jak pianę z jajem. Małgosiu - co myślisz o tym wynalazku? czy warto go używać zamiast jajek? czy na pewno jest bezpieczny?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:30
Zam aquafabę. To ubita woda z gotowania cieciorki, ale musi być odparowana, mocno gęsta, zawiesista. Ale zastępuje białka jaj. Całe jajo zastąp glutem z siemienia.
Odpowiedz
Paulina Dodano:  23 Grudzień 2017 - 10:34
Gosiu nie mam ksylitolu. Chciałabym dać zamiast niego cukier. Jak dużo w takim razie ?
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU