Lada dzień „święto”, więc mam dla Was kolejną propozycję na tę okazję. Mówiąc o „święcie” mam na myśli walentynki, które generalnie nie są naszym świętem, są obce, zza morza i wiele osób się z tym świętem nie utożsamia.
Ważne jest abyśmy kochali się na co dzień, szanowali i dostrzegali swoje potrzeby. Umieli się zawsze porozumieć i wspierać. Na co dzień, nie od święta.
Osobiście nie przepadam za całą tą czerwono – serduszkowo – bibelotową oprawą made in China, dlatego w okolicach walentynek omijam galerie handlowe. Ale myślę, że kolacja we dwoje jest zawsze dobrym pomysłem.
My z mężem mamy taką tradycję, zresztą pisałam Wam już o tym przy innej okazji, że zawsze w sobotę, jeśli jesteśmy w domu, robimy sobie uroczystą kolację. Nie żadne świece, czy eleganckie stroje, ale coś fajnego, smacznego do jedzenia, aby po prostu pobyć razem, obejrzeć dobry film.
I do tego Was zachęcam, aby znaleźć jeden dzień w tygodniu na to, aby trochę zwolnić tempo. Pobyć razem. Nacieszyć się sobą.
Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką, który chcę Wam dziś zaproponować jest przekąską, bardzo szybką w przygotowaniu. Bardzo aromatyczną i zdecydowanie pobudzającą kubki smakowe.
To danie może być również sałatką lub pastą do pieczywa.
Czas przygotowania to maksimum 30 minut. Trzeba zjeść w ciągu 2-3 godzin bo awokado ciemnieje.
Smak obłędny i do tego kopalnia kwasów omega. Polecam 🙂
- 100 gramów wędzonego łososia
- 1 awokado
- sok z połowy limonki
- 2 czubate łyżki marynowanego różowego imbiru
- odrobina soli morskiej (łosoś jest słony, więc z solą ostrożnie)
- Łososia i imbir siekamy w kosteczkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Awokado obieramy ze skórki, wyrzucamy pestkę i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z limonki.
- Awokado mieszamy z łososiem i imbirem. Jeśli jest taka potrzeba, delikatnie solimy.
Tylko nie marchewkowa z imbirem bo ostatnio ona często u mnie gościła:)
Cebulową możesz zrobić z grzankami.
a do tego z pomidorów nie wiedzialam ze idzie papryka bo tez mi sie skonczyla.
Chyba zrobię jutro ten krem z kalafiora z platkami migdalowymi
mam nadzieje ze z rosolem nic sie nie stanie :/
Myślisz ze będzie jeszcze jutro bulion dobry?
Dziękuję za pomoc. Jak cudownie ze sa Tacy ludzie jak Ty !!!
Pozdrawiam Cię serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.
Monika z Warszawy
P.S Świetny blog
Buziaki
Monika
Pozdrawiam gorąco
Czy na śniadanie mogłabym zjeść 2 kromki ciemnego chleba z powidłem śliwkowym? Ile taka kanapeczka ma kalorii i czy w ogóle można podczas diety jeść powidło ;) Czekam niecierpilwie na odpowiedz ! :)
Na śniadanie możesz od czasu do czasu zjeść ciemne pieczywo z powidłami. Dorzuć do tego jeszcze np.biały ser.
Kromka chleba razowego ok. 35 g ma ok. 80 kcal
łyżeczka powideł śliwkowych ma ok. 26 kcal
a spróbuj wieczorem pić sobie miętę i zobacz jakie będą rezultaty,
czyli powiedzmy od 18-tej popijaj sobie miętę
tola
możesz wykorzystać lekko podsmażoną i wystudzoną cukinię ale to już nie będzie to samo
tak, doskonale zdaję sobie sprawę, że smak będzie już zupełnie inny, ale chciałabym wypróbować połączenie imbiru i awokado, zwłaszcza że pisałaś, że jest bardzo zdrowe.
dla męża zrobię wersję, którą pokazałaś na blogu :)
Twoje dania są bardzo fajne, korzystając z nich często sama wyszukuję zamienników dla mięsa, ale teraz zupełnie miałam pustkę w głowie :)
dziękuję za podpowiedź i życzę wszystkiego dobrego na egzaminie, trzymam mocno kciuki ! :)
tola
patrzę żeby był wędzony na zimno i atlantycki
nigdy nie używałam różowego imbiru więc mam pytanie.
Czy taki:
https://www.e-piotripawel.pl/towar/imbir-do-sushi-blue-dragon/264738
może być?
Pozdrawiam