Gdyby nie dodatek kurczaka byłby to klasyczny, włoski lunch. A że Polak lubi zjeść (czytaj facet lubi zjeść a mój facet baaaaardzo lubi zjeść) dodałam grillowanego kurczaka.
Do przygotowania tego dania użyłam włoskiego liściastego makaronu. Makaron jest trzy kolorowy. Klasyczny jajeczny, z dodatkiem szpinaku i pomidorów.
Sos to pomidory, czosnek i bazylia czyli classico italiano. Kurczak został zamarynowany w oliwie, i pieprzu cytrynowym a następnie grillowany.
Sosu nie jest dużo. We Włoszech makarony są lekko muśnięte sosami, nie pływają w nich tak jak w Polsce 😉
Składniki :
* opakowanie włoskiego makaronu listki
* łyżka oliwy (do sosu)
* 2 ząbki czosnku
* puszka krojonych pomidorów bez skórki
* pęczek świeżej bazylii
* sól
* 500 gram fileta z kurczaka
* 2 łyżki oliwy aromatyzowanej bazylią (do kurczaka)
* pieprz cytrynowy |
|
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrojonego w kostkę oprószamy solą, marynujemy w oliwie aromatyzowanej bazylią i pieprzu cytrynowym. Odstawiamy na 3-4 godziny.
2. Po tym czasie grillujemy na złoty kolor.
3. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
4.W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rozgnieciony czosnek. Po chwili dodajemy pomidory i poszarpane liście bazylii.
5. Przykrywamy pokrywką, dusimy 3-4 minuty. Po tym czasie odkrywany pokrywkę i gotujemy 2-3 minuty często mieszając. Doprawiamy solą.
6. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia z sosem, mieszamy aby każdy listek makaronu miał na sobie sos. Podajemy z grillowanym kurczakiem. |
|
|
|
|
Kaloryczność
Porcja ma ok. 450 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Ja również poprosiłabym o wersję z kurczakiem:) A co do tych sosów, to też o tym słyszałam, że u nas jest zupa z makaronem, a we Włoszech makaron z sosem^^:))