Soczewica to bardzo dobre źródło białka, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, siarki (piękne włosy i paznokcie), miedzi, cynku, potasu i manganu.
Jak widzicie samo zdrowie.
Zachęcam do wypróbowania 🙂
- 1 kapusta włoska
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- jedna średnia cebula
- 100 g ryżu basmati
- pół szklanki otrębów
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Kapustę podgotowujemy w małej ilości osolonej wody (ok. 15 minut od zagotowania). Wyjmujemy z garnka, studzimy, obieramy z liści.
UWAGA ! Wodę w której gotowała się kapusta zlewamy do kubka lub miseczki. Nie wylewamy! - Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 – 20 minut).
- Na oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy ugotowaną soczewicę, surowy ryż i otręby. Doprawiamy do smaku pieprzem.
- Farszem smarujemy liście kapusty i zawijamy w gołąbki.
- Gotowe gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą w której gotowała się kapusta (jeśli jest jej za mało dolewamy świeżej wody). Woda ma w 3/4 zakrywać gołąbki. Gołąbki przykrywamy talerzem (aby nie miały możliwości „ruchu”), garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 30 minut.
- pół cebuli
- 500 ml przecieru pomidorowego
- duży ząbek czosnku
- sól
- łyżka śmietany 12 %
- łyżka oliwy
- koperek
Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Wyłączamy, zaklepujemy śmietaną, dodajemy koperek.
Jedno pytanie z ciekawości :) Dlaczego surowy ryz ???
gdy damy ryż ugotowany, rozklei się na ciapaciaję a tak jest idealny,
średnio jest to 10-15 % lub 1 g na kilogram masy ciała i zweryfikować ile tego białka potrzebujemy i ile zjadamy np. w mięsie, ile w nabiale. strączkach etc. w ten sposób łatwo zorientujesz się że jeśli zjadłaś dziś powiedzmy 50 g białka z mięsa, strączków i np. migdałów to na nabiał zostało Ci 20 g. I tym sposobem wiesz ile nabiału możesz zjeść.
To dowodzi twierdzeniu że dieta ma być różnorodna.
Dodatkowo powiem że aby kwas fitynowy zadziałał szkodliwie a działa szkodliwie na florę bakteryjną jelit musielibyśmy oprzeć naszą dietę głównie na tych strączkach.
tak, można jeść mix, nie ma przeciwwskazań
na blogu chyba 4 raz i 3 razy na facebook-u.Ale dzięki za odpowiedź. Bardzo lubię ten Twój mix!!! Małgosiu, kiedy coś wrzucisz dla niedoczynności?????? Wrzuć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
będzie o niedoczynności, będzie ;)
Wspanialy blog!
mam pytanie a czy bedzie mozna zamowic indywidualna diete 1400, 1300, 1200 i 1000 kcal.
Pozdrawiam serdecznie!
u mnie nie będzie tak jak u standardowego dietetyka na zasadzie "chcesz 1000 kcal, to masz dietę z szuflady bo planujesz zgubić 10 kilo w 2 miesiące"
u mnie będziesz musiała wypełnić ankietę o zdrowiu, podać swoje wymiary etc. i ja Ci wyliczę Twoje zapotrzebowanie i opracuję indywidualny ZDROWY I BEZPIECZNY plan odchudzania ;)
proszę mi wierzyć, dostaję naprawdę mnóstwo maili w których czytelnicy opisują swoje doświadczenia z dietami i dietetykami, również w bardzo znanych punktach, otrzymuję skany diet, obraz jaki się z tego wyłania nie jest najlepszy,
oczywiście są fantastyczni dietetycy wkładający w swoją pracę wiele serca i zaangażowania, sama znam takich wielu ale doświadczenia moich czytelników dają mi podstawy sądzić że tacy są jednak w zdecydowanej mniejszości
świeża, sucha gotuje się bardzo szybko i nie trzeba "wokół tego chodzić"
prędzej pewnie w Otwocku gdzie mieszkam,
Pozdrawiam
Dominika
robiąc z brązowym ryżem podgotuj go z 20 minut, nie dodawaj surowego
Bo z samego 500 ml przecieru pomidorowego to mi mało sosu wyszło :( A poza tym gołąbki pychotka :-)
Anna Zybinska