Weekendowa fit przekąska w sam raz na grilla, wieczór we dwoje, piknik z przyjaciółmi w ogrodzie, lub na każdą inną okazję.
Roladki z grilowanej cukinii z farszem z prażonego słonecznika to bardzo prosta, a zarazem bardzo elegancka przekąska.
Jestem pewna, że stawiając ją na stole nie powstydzicie się nawet przed najbardziej wybrednymi gośćmi.
Ja czasem lubię je sobie zrobić, ot tak, na co dzień, do pojedzenia na kolację, czy popołudniową przekąskę.
Zachęcam do wypróbowania w weekend.
Aby roladki były równiutkie i cieniutkie polecam użyć łopatki do sera 😉
- dwie cukinie
- sól
- 135 gramów kremowego serka śmietankowego (musi być gęsty)
- pół szklanki ziaren słonecznika
- ząbek czosnku
- Przy pomocy łopatki do krojenia sera, wykrawamy z cukinii dwanaście cieniutkich, równych płatków.
- Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika. Wystudzone mieszamy z serkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
- Blendujemy (ja nie blenduję na zupełnie gładką masę, pozostawiam kawałki słonecznika)
- Lekko posolone płaty cukinii grillujemy na patelni grillowej z obydwu stron.
- Każdy płat smarujemy farszem i zawijamy w roladkę.
A mam jeszcze takie pytanie z innej beczki, czy takie mrożone warzywa na patelnię (np. Hortex) z supermarketu są zdrowe?
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Jagoda
Ma o wiele mniej tłuszczu;)
robi ci się taka pasta którą smarujesz roladki
(słonecznika daj szklankę)
łopatką do sera to ciach i gotowe - całkiem niedawno odkryłam ten sposób :)
sprawdziłam i rzeczywiście :)
Gosiu, gotowałaś rosół z kury-takiej wiejskiej w multicookerze? JEśli tak to ile czasu?