fbpx
Orkiszowa waniliowa szarlotka z budyniem ! Idealna na andrzejkową słodką niedzielę
Img

Szarlotka to ulubione ciasto moich dzieci. Z budyniem smakuje jeszcze lepiej bo wtedy mamy dwie przyjemności w jednym.
Cudownie waniliowa, pachnąca cynamonem, krucha i delikatna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Bezapelacyjnie sprawdzi się w andrzejkową, słodką niedzielę.
Pamiętajcie tylko o jednej istotnej kwestii ! Budyniu do szarlotki nie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotujemy ściśle według moich wskazówek.
I kolejna istotna kwestia ! Ciasto zalewamy gorącym budyniem, więc musimy zgrać czas leżakowania zagniecionego ciasta w lodówce, z czasem przygotowania budyniu. Budyniu nie można przygotować wcześniej i kazać mu czekać na ciasto.

 Kaloryczność:
Kawałek widoczny na zdjęciu
 o wadze ok. 100 g (dokładnie 97 g) ma ok. 300 kcal 

Składniki: 
  • 3 szklanki mąki orkiszowej (ja użyłam typ. 700)
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ksylitolu, stevi lub pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 6 sporych jabłek
  • cała laska wanilii (oczywiście mam na myśli ziarenka)
  • łyżka cynamonu
  • masło i kasza manna do wysmarowania i posypania formy
Przygotowanie:
  1. Z mąki, proszku do pieczenia, jajek, cukru i masła zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Jabłka ścieramy na grubej tarce, mieszamy z cynamonem.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. (termoobieg).
  4. Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka dodając prawdziwą wanilię. Budyń ma być intensywnie waniliowy.
    UWAGA ! Nie gotujemy budyniu według przepisu podanego na opakowaniu !
    Budyń gotujemy na samym końcu, tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika. Ma być gorący !
  5. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część odkładamy na kruszonkę. Resztę wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną formę. Na ciasto wykładamy, jabłka a następnie gorący budyń ! Na końcu wszystko przykrywamy kruszonką (schłodzone ciasto ścieramy na tarce).
  6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
 
 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Bezglutenowa, dietetyczna zapiekanka ziemniaczana z pikantnym leczo z pieczonej papryki i bakłażana, czyli placki ziemniaczane w wersji FIT!
Bezglutenowa, dietetyczna zapiekanka ziemniaczana z pikantnym leczo z pieczonej papryki i bakłażana, czyli placki ziemniaczane w wersji FIT

Dziś coś dla tych, którzy mają słabość do placków ziemniaczanych, a z uwagi na to, że z przyczyn zdrowotnych nie Czytaj dalej

Kokosowo – czekoladowo – bananowe placuszki dla dzieci na diecie bezmlecznej i bezglutenowej!
Kokosowo - czekoladowo - bananowe placuszki dla dzieci na diecie bezmlecznej i bezglutenowej

Dzisiejszy przepis na placuszki o cudownym, bananowo - czekoladowym smaku dedykuję dzieciom będącym na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Polubi je Czytaj dalej

Czekoladowe Brownie otulone śmietankowym kremem z Ricottą
Czekoladowe Brownie otulone śmietankowym kremem z Ricottą

Słodkie, aromatyczne, wyjątkowe ...... zapraszam na Brownie ! Składniki na Brownie: * 2 gorzkie czekolady *  kostka masła * 3 Czytaj dalej

Grissini z guacamole i sosem z pieczonej papryki. Smak słonecznej Italii.
Grissini z guacamole i sosem z pieczonej papryki

Świetnie sprawdzi się jako przekąska na seansie filmowym przez telewizorem a podane na spotkaniu z przyjaciółmi z pewnością zaskoczy gości. Czytaj dalej

147 komentarzy

Madzia RPDodano:  25 listopad 2014 - 9:04
Ciasto dzielimy na 4 części? z przepisu wynika, że na 2 :D
Dodano:  25 listopad 2014 - 9:09
Na 4 z tym że 1/4 idzie na kruszonkę a 3/4 na spód.
Madzia RPDodano:  25 listopad 2014 - 9:11
A to chyba, że tak :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 9:08
Małgosiu, a zamiast maki orkiszowej ? dla bezglutenowców?
Dodano:  25 listopad 2014 - 9:10
Może być mąka bezglutenowa ryżowa lub z amarantusa.
W ogóle szykuję dla Was cały cykl w pierwszym tygodniu grudnia ;)
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 12:03
Super , bardzo się cieszę :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 9:18
a jaki wymiar formy?
Dodano:  25 listopad 2014 - 9:20
moja ma średnicę 28 cm
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 12:45
super, dziekuje!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 9:23
Małgosiu, w przepisie jest cały proszek do pieczenia? nie za dużo?
Dodano:  25 listopad 2014 - 9:31
nie ;) ciasto musi udźwignąć i jabłka i budyń ;)
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 15:08
A ilu gramowy ma być ten proszek? Teraz można znaleźć o różnych gramaturach. A budynie to takie na 0.5l mleka? Pozdrawiam ;)
Dodano:  25 listopad 2014 - 21:37
budynie standardowe ale nie dajesz połowy litra mleka, 2 2 budynie 3 szklanki,
a proszku wychodzą 2 łyżeczki
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 22:48
Dziękuję :)
Odpowiedz
Ewelina MuszakDodano:  25 listopad 2014 - 9:30
Czy zamiast mąki orkiszowej można użyć innej, łatwiej dostępnej? i w jakiej ilości?
Dodano:  25 listopad 2014 - 9:31
ilość taka sama,
może być graham, pełnoziarnista, żytnia też będzie ok
Ewelina MuszakDodano:  25 listopad 2014 - 9:32
super, dziękuję :)
KastoriaDodano:  17 kwiecień 2015 - 3:40
Podepnę się pod to pytanie ;) Czy jeśli użyję mąki pełnoziarnistej orkiszowej, to coś jeszcze powinnam zmienić w przepisie? Więcej tłuszczu czy coś w tym stylu?
Dodano:  17 kwiecień 2015 - 9:48
nie trzeba
Odpowiedz
Ewelina MuszakDodano:  25 listopad 2014 - 9:30
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  25 listopad 2014 - 9:31
pyszności, nie odmawiam żadnej szarlotce:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 9:57
Czy budyń slodzimy?
Dodano:  25 listopad 2014 - 10:50
wedle uznania
Odpowiedz
Sylwia KamińskaDodano:  25 listopad 2014 - 10:08
Aj :) zjadłabym, kusisz tymi przepisami :D
Odpowiedz
Marta WierzbaDodano:  25 listopad 2014 - 10:14
Mniam, w sam raz na Andrzejkowy wieczór... :)
Odpowiedz
IwonaDodano:  25 listopad 2014 - 10:28
Małgosiu a jak gotujemy budyn jesli nie z opakowania?? przepraszam za pytanie ale nigdy tego nei robiłam
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 14:24
Budyń gotujemy z opakowania, ale nie z przepisu z opakowania :-)
bo na opakowaniu w przepisie będą łącznie 4 szklanki a Małgosia dała 3 szklanki (o ile myślała o szklance 250ml) :-)
Odpowiedz
IwonaDodano:  25 listopad 2014 - 10:29
acha juz chyba rozumiem, chodzi o to ze gotujemy z trzech szklanek mleka a nie tak jak jest napisane na opakowaniu ;-)
Dodano:  25 listopad 2014 - 10:49
dokładnie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 10:36
Witam. Od ok. dwóch miesięcy stosuję się do Twoich jadłospisów :) Schudłam już przszło 10kg. :) .... mam 38 lat i zawsze miałam problem z cerą( ropne wypryski, drapanie, blizny)... początki z twoimi jadłospisami - cera jakby sie poprawiła ale teraz wyskakują mi nagminnie!! nadmnieniam że na Sniadania jem 4Lyżki płatków górskich z łyżką otrębów i do tego nieraz banan.... nie mogę jeść jajek bo coś mój organizm ich nie toleruje... co robie nie tak że cera się pogorszyła?? Pozdrawiam
Dodano:  25 listopad 2014 - 10:52
W Twoim wieku prawdopodobnie ma to związek z hormonami. Obstawiam za dużo estrogenu. Czy krostki są na brodzie i dolnej części policzków takie grudkowate ?
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 11:02
Są grudkowate i ropne ... na czole i na brodzie i na policzkach ... Wszędzie na twarzy :(
Dodano:  25 listopad 2014 - 12:15
Powinnaś wybrać się do ginekologa endokrynologa aby zrobił Ci badania na poziom hormonów.
Okres dojrzewania masz dawno za sobą. Nie powinnaś mieć takich krost na całej twarzy. Ale ginekolog, nie dermatolog bo dermatolog da Ci maści i leki na zniwelowanie skutków a Ty masz poszukać przyczyny.
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 13:29
ja mam 19 lat i mam ten sam problem, okres dojrzewania także nie można nazwać przesadnym bo nie objawia się to tylko z powodu miesiączki lecz cały czas.. miałam różnego rodzaju drogie maście, kremy etc., ale nic nie pomaga.. z hormonami też wszystko ok więc co takiego ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 11:08
Gosiu czy jak robię w mniejszej foremce 21 cm to wystarczy mi jeden budyń i wtedy tylko 1,5 szklanki mleka dodaje ?
Dodano:  25 listopad 2014 - 12:12
tak ale jak zrobisz z całości to będzie wyższa
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 13:19
Dziękuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 11:26
Małgosiu, czy syrop ziemniaczany to to samo co syrop glukozowo fruktozowy, tylko po prostu kryje się pod inną nazwą?
Dodano:  25 listopad 2014 - 12:11
syrop ziemniaczany to to samo co cukier, z tego się przecież cukier robi biały nasz polski
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 13:31
czyli nie jest ten syrop gorszy od cukru? nie powoduje on np. raka?
Dodano:  25 listopad 2014 - 13:49
nie powoduje :)
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 14:57
super! dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 11:41
Małgosiu czy to ciasto na spód również na tarce trzesz? Bo chyba jest twarde z lodówki?
Dodano:  25 listopad 2014 - 12:11
Możesz ze zetrzeć na tarce, możesz rozwałkować, możesz uformować palcami a możesz świeże wyłożyć na blaszkę i blaszkę wstawić do lodówki razem z ciastem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 12:22
dziękuję bardzo!! Masz rację dermatolog dał masci i nic więcej ..
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 13:18
Witam, mam pytanie czy w diecie redukcyjnej można jeść makaron ryżowy i sos sojowy ciemny? Mam dietę rozpisaną na 1200kcal , prawie bez tłuszczu i czytając Twoje posty zwątpiłam czy to nie za mało. Często korzystam z Twoich przepisów na obiady i bardzo mi smakują. Ostatnio przeczytałam na jednym z Twoich postów, że dieta może być smaczna, niestety moja taka nie jest.Myślę ,że jednak powinnam zamówić dietę u Ciebie.Gosia D.
Dodano:  25 listopad 2014 - 14:02
Powiem Ci tak. Wiele diet czytałam. Mam kontakt z babeczką która uczyła mnie w szkole i która pracuje w jednej z warszawskich poradni. Wiele dietetyków "przeszło przez jej ręce" i potwierdziła mi wielokrotnie to co ja zaobserwowałam czytając listy od moich czytelników i czytając diety które mi przesyłali od dietetyków, bardzo różnych z różnych miejsc w kraju. Dietetycy odchudzają za wszelką cenę. Aby był efekt. Owszem nie wszyscy i jest wielu wspaniałych którzy odchudzają z głową.
Niestety poradni dietetycznych pojawia się jak grzybów po deszczu. 80 % z tego upada.Dlaczego ? Bo nie ma efektów. Bo diety są ohydne i stosowanie ich to męka. Ludzie nie polecają takich poradni jedni drugim a na tym polega praca dietetyka. Na skuteczności. Wtedy pani X poleci Cię pani Y itd. A poleci jak ma smaczną dietę i skuteczną.
1200 + bez tłuszczu = chwilowa utrata wagi. Pomijam że brak tłuszczu rozwali układ hormonalny, że jak piszesz dieta jest niesmaczna, ale jak schudniesz będziesz miała jojo jak z bicza strzelił. Wystarczy że zjesz coś ponad to co w diecie.
U mnie nie dostaniesz 1200 kcal. Ja operuję suwaczkami BTW (białko, tłuszcze, węgle). Podkręcam metabolizm, zwiększoną ilość białka alkalizuję zwiększoną ilością warzyw i owoców. Metabolizm się naprawia. Suwaczki naprawdę działają cuda. Możesz mieć 1600 kcal zgodne z normami IŻŻ czyli 15 % białka, 30 tłuszczu i węgle a możesz pomieszać suwaczkami i efekt przy tej samej kaloryczności jest inny. Wiele moich klientów już się o tym przekonało. Człowiek ma schudnąć jedząc normalnie. Ma się nauczyć jak jeść, jak dobierać produkty.
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 15:18
Dziękuje Ci bardzo Małgosiu.Tak myślałam, że coś z moja dieta jest nie tak.Nie mam więc innego wyjścia, tylko zamówić dietę u Ciebie. Na razie pracuję nad formularzem i wypełnieniem co lubię, a czego nie. Pozdrawiam Gosia D.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 13:19
Czy istnieje możliwość opublikowania 1 dnia diety redukcyjnej?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 13:28
Witam,
piszę do Anonimowego. Jeśli masz takie problemy z cerą to polecam wizytę u dermatologa i poproszenie o lek Axotret. Jest to dość silny lek, ale jest Skuteczny !!
Mnie też nic nie pomagało a też próbowałam wszystkiego i wreszcie spróbowałam ostatniej deski ratunku i jestem bardzo zadowolona z rezultatów !!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 13:31
Świetny przepis! ♥ Ile kalorii jest w całym cieście? :D
shellterDodano:  16 luty 2017 - 9:21
Wystarczy pomnożyć ilość porcji raz podaną ilość kalorii,wszystko jest napisane ;)
Odpowiedz
PatrisyaStyleDodano:  25 listopad 2014 - 14:09
Mniam szarlotka ! Twoja jest na pewno pyszna, jednak wolę moją wersję bez glutenu.
Odpowiedz
Magdalena KuchajaDodano:  25 listopad 2014 - 16:06
na kawałek takiej szarlotki na pewno bym się skusiła!
Odpowiedz
Natalka HołdyńskaDodano:  25 listopad 2014 - 16:22
pychota, uwielbiam szarlotki :) trzeba bedzie zrobic tym bardziej ze mam jeszcze jablka ze swojej jabloni.
Gosiu powiedz, gdzie zaopatrujesz sie w make orkiszowa? bo u mnie nigdzie nie ma :( zostaje allegro chyba. ile placisz za 1 kg? z tego co wiem to chyba troche droga ta mąka, no ale czego sie nie robi dla zdrowia.
Dodano:  25 listopad 2014 - 21:32
płacę 11 zł za kilogram, kupowałam dotychczas u mnie w top markecie z Polgreen ale dziś spotkałam koleżankę i ona zamawia bezpośrednio z młyna i ma mi zamówić też więc zobaczymy co to przyjdzie, Ona już zamawiała i jest zadowolona
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 6:21
Czy to nie jest przypadkiem bogutynmlyn? Ja tez czasami z tamtad biore chociaz troche drozej wychodzi nawet niz w sklepach eko ale za to duzy wybór
Dodano:  26 listopad 2014 - 6:52
powiem Ci że nawet nie wiem bo to koleżanka ma załatwiać,
Aga P.Dodano:  9 grudzień 2014 - 13:47
Jeśli ktoś jest z Wrocławia lub okolic, to polecam Młyn Jordanów. Można tam kupić mąki wszelkiego rodzaju, otręby, płatki - sami wyrabiają. Mąka orkiszowa jest w cenie 8,00 zł za kilogram. Ja zaopatruję się tam od ponad roku w ich wyroby i tak już pewnie zostanie :)
Pozdrawiam
Aga P.
Macin GołataDodano:  22 grudzień 2014 - 23:59
Ja zamawiam przez allegro.firma biogra. Zamawiam zazwyczaj 20kg wtedy koszty przesylki sie rozloza i wychodzi 7.50 za kg maki. Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 17:13
Gosiu mam takie pytanie. Dużo czytałam, że picie wody od razu po posiłku wpływa niekorzystnie na nasze odchudzanie czy to prawda? Czy trzeba odczekać 30 minut do godziny żeby się napić zielonej herbaty lub wody i jak to jest przed samym posiłkiem ? Czy należy się napić aby zjeść mniej tego co przygotowaliśmy ?
Dodano:  25 listopad 2014 - 21:34
Jeżeli jesteśmy na redukcji to tak. Lepiej nie popijać aby nie rozcieńczać soków żołądkowych.
Jeśli jednak zależy nam na zdrowym odżywianiu i mamy prawidłową masę ciała popijanie niewielkich ilości do posiłku nie zaszkodzi.
Ja jak redukowałam swoją wagę nie popijałam. Teraz popijam i nie widzę negatywnych skutków.
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 14:44
Dziękuje za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 20:07
Witam.
Ja z pytaniem troche z innej beczki:)
Robilam ostatnio test Food Detective i wyszlo mi mleko w kolorze srednio niebieskim oraz kukurydza, orzeszki narkowca, pelne jajo i drozdze w kolorze blado niebieskim. Natomiast synowi wyszlo jajo w koloze srednim.
Malgosiu mam pytanie odnosnie diety: mam odstawic jajo calkowicie u syna i u mnie jak rowniez mieso z kurczaka?
Wydaje mi sie ze to co wyszlo w sladowej ilosci nie jest az tak grozne gdy sie znajdzie w jakims produkcie, prawda?
Zastanawiam sie nad mlekiem-nie bylo oznaczone czy to laktoza czy bialko...
Mam nadzieje ze pomozesz :)
Dodano:  25 listopad 2014 - 21:39
Jeśli wyszły śladowe ilości nie odstawiaj.
Odstawiłabym produkty z laktozą i poobserwowała 3-4 tygodnie.
Jeśli nie będzie poprawy odstaw mleko całkiem.
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 21:57
A co myslisz o tym jajku u syna?
Dodano:  26 listopad 2014 - 6:59
odstaw jajko razem z mlekiem aby organizm się oczyścił i po miesiącu zrób prowokację
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 8:18
Często nie tolerując jajek kurzych, można jeść przepiórcze, jeśli nietolerancja na mleko krowie, to można kozie,ale też robiłam ten test na 49 składników, to trochę mało i w tym przypadku nawet nie wiadomo.Magda
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 8:32
Dzieki:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 21:24
Ratunku jadłam dzisiaj plastry ananasa myślałam że mi język wypali tak mnie piekło w buzi a jutro znowu mam jeść tego ananasa.Czy jest coś zastępczego co by można było zjeść zamiast ananasa???
Dodano:  25 listopad 2014 - 21:43
Mam to samo jak nie umyję ananasa wodą z ludwikiem ;)
One są pryskane czymś aby przeżyły w transporcie.
Trzeba je umyć porządnie.
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 22:41
Czy mam umyć plastry ananasa czy cały owoc(z tymi liśćmi) ,no i co zamiast niego
Dodano:  26 listopad 2014 - 6:54
myjesz tą skórkę, i po umyciu dopiero obierasz,
to skórka jest spryskiwana i jak kroisz nie myjąc jej to przenosisz tę chemię do środka,
ja dlatego nie jem ananasa poza domem bo nie mam pewności czy był myty,
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 13:45
mnie zawsze piekło w buzi jak dotykałam środka ananasa, tego trzonu. Podobno on zawiera coś takiego, że jest takie uczucie później. Dlatego ananasy w puszkach są z dziurką ;)
Aga P.Dodano:  9 grudzień 2014 - 13:43
Zawsze należy wykroić twardy środek z ananasa, to on powoduje pieczenie.
Mycie czy nie mycie nie ma z tym nic wspólnego.
Aga P.
Dodano:  9 grudzień 2014 - 14:56
owszem ma ;)
Odpowiedz
IwonaDodano:  25 listopad 2014 - 21:35
Będzie można liczyć na zdrowe i dietetyczne przepisy na świąteczne potrawy i wypieki? :)
Dodano:  25 listopad 2014 - 21:40
no pewnie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 22:25
Mam pytanie dotyczące używania masła do wypieków. Czy do wszystkich swoich wypieków używasz tylko masła?? Co sądzisz o margarynach do pieczenia ciast typu tortowa czy też Kasia? Dziękuję za odpowiedz.
Dodano:  26 listopad 2014 - 6:56
W ogóle nie używam margaryn. Twarde margaryny typu kasia czy tortowa czy jakakolwiek inna twarda zawiera tłuszcze trans które zapychają żyły. Tłuszcze o strukturze trans są bardzo szkodliwe.
Twarda margaryna powstaje przez uwodornienia tłuszczu i zmiany jego struktury z cis na trans.
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 20:41
Fajnie, ze poruszony ten temat. Mnie zastanawia obecne na rynku maslo o mniejszej zawartosci tluszczu 62% - czy to "lepsza" margaryna i czy mozna uzywac wlasnie do pieczenia ciast.
Co o tym sadzisz?
Dodano:  26 listopad 2014 - 20:52
Jeśli masło ma zmniejszoną ilość tłuszczu nie jest już masłem. Reszta to wypełniacze. Przypuszczam że takie masło ma dodatek tłuszczu roślinnego, i to na 100 % tłuszcz o strukturze trans bo tłuszcz roślinny w postaci stałej nie występuje (wyjątkiem jest ojej kokosowy )
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 22:31
Gdzie można dostać laskę wanilii?
Dodano:  26 listopad 2014 - 6:54
w każdym większym spożywczym na dziale z przyprawami
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 8:37
witaj Małgosiu. proszę o pomoc- od 3 miesięcy karmię piersią i strasznie zaczęły mi włosy wychodzić. Może poradzisz mi co zrobić by to zatrzymać?
Dodano:  26 listopad 2014 - 16:09
Pij sobie olej lniany- 2 łyżki dziennie na wieczór, jedz kasze, nabiał, orzechy, migdały, strączki, pesto. I czerwone mięso.
Aga P.Dodano:  9 grudzień 2014 - 13:41
A mi od 3 lat, od urodzenia 2-go synka, wypadają (ły) okropnie włosy. Nie pomaga picie siemienia lnianego, pietruszkowe koktajle, mimo iż od ponad roku piję je regularnie. Natomiast od kilku miesięcy zajadam się kaszą - na ciepło (do 1 szklanki wsypuję wszystkie kasze jakie mam - ok. 5 rodzajów, zalewam 2 szklankami wody i gotuję) z białym serem i polewam tą mieszankę olejem lnianym (mam swojego producenta na Roztoczu, tak więc wiem co leję :)). I potwierdzam z całą odpowiedzialnością - ten olej i kasza pomagają. Włosy mniej mi wypadają i są błyszczące i lśniące, mimo iż farbuję i nie używam żadnych odżywek do włosów, tylko sam szampon.
Kasze możesz doprawiać wg smaku i to danie jest pyszne! I Działa!!
Pozdrawiam
Aga P.
Odpowiedz
fitdevangelDodano:  26 listopad 2014 - 9:54
wow przecudna :)
Odpowiedz
Lidia KrupkaDodano:  26 listopad 2014 - 10:46
Małgosiu przy takiej szarlotce to zaraz wypiłoby się kawkę. Mam pytanie o to jak zrobić kawę smakową ,np.dodać cynamon ,goździki, wanilię. Dodać do szklanki tak jak kawę i zalać wodą, czy np. gotować wodę z tymi przyprawami i dopiero zalać tym kawę.Czy może robiłaś już taką kawę i co o tym sądzisz.Dziękuję za odpowiedź :)
Dodano:  26 listopad 2014 - 16:06
Gotuje się kawę razem z przyprawami z tym że kawy nie wolno doprowadzać do wrzenia. Jak zaczyna bulgać to trzeba dolac kapke wody.
Mój mąż jest specjalistą w takich kawach, Podpytam go ;)
Lidia KrupkaDodano:  26 listopad 2014 - 17:42
Dziękuję będę wdzięczna :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 13:26
Małgosiu mam nadzieję że od razu odpiszesz bo właśnie zrobiłam ciasto ze świeżo zmielonego orkiszu 100% bez dodatku innej mąki i jest bardzo luźne, chyba nie utrzyma jabłek i będzie zakalec, nie mam nawet zwykłej mąki, mam próbować czy dodać zwykłej?
Dodano:  26 listopad 2014 - 16:05
uuuu, już chyba za późno :(
wyszło ?
Odpowiedz
Janusz BartoszekDodano:  26 listopad 2014 - 16:49
Pychota ^^, wygląda pięknie, aż przychodzi ochota na słodkości ^^
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 18:03
Małgosiu napisz czym się różni mąka razowa od pełnoziarnistej? bo szukam informacji i nie wiem czy to to samo czy jednak inne typy mąki
Dodano:  26 listopad 2014 - 20:49
razowa ma w sobie otręby a pełnoziarnista nie musi mieć bo może być drobno i grubo mielona
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 20:41
dodałam ok pół szkalanki zwykłej mąki , ale chyba nie potrzeba bayło, nie urosło wielkie ale zakalca nie ma i wszyscy się zachwycają , jest pyszne ciemniejsze niż twoje bo mąkę robię sama, mielę ziarno w urządzeniu Thermomix(nie wiem czy mogę firmą pisać) ale można swoją mąkę robić-super ciacho!!

do budyniu nie dałam cukru i dla mnie akurat dziewczyny też się zachwycały że nie muli ze słodkości po jednym kawałku tylko można się zajadać :)bo dziś mam urodzinki i znajomi na ciasteczku byli:)

tylko nie dało się starkować na wierzchu ciasta więc pourywałam kawałkami , budyń się ładnie zapiekł bo nie był cały przykryty, nie dało się :) ale nic nie było twarde, ogólnie się udało na 5+

dziękuję Małgosiu za inspiracje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 listopad 2014 - 21:31
Zupełnie na inny temat i od razu przepraszam za spam :)
Widzę, że promujesz głównie wodę i herbaty ziołowe/owocowe... Stąd też moje pytanie - co sądzisz o herbatach zielonych i czerwonych? Do zielonej przyzwyczaiłam się już dawno i przekonałam nawet swojego partnera, teraz dodatkowo staram pić się czerwoną, bo czytałam o niej dużo dobrego. Podobno pomaga w odchudzaniu, i tak wiem - nie może to być tylko czerwona herbata na śniadanie, obiad czy kolację...
Dodano:  27 listopad 2014 - 10:27
Zieloną i czerwoną także polecam ale nie do posiłków bo utrudni przyswajanie żelaza.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 listopad 2014 - 13:46
A czy do posiłku można pić herbatę rooibos?
Dodano:  27 listopad 2014 - 14:43
tak
AnonimowyDodano:  27 listopad 2014 - 21:07
malgosiu moglabys polecic dobra herbate Rooibos? Tyle tego jest...
mam jeszcze pytanie czy herbate z lisci morwy bialej mozna pic codziennie, czy lepiej z umiarem ?
Dodano:  28 listopad 2014 - 8:23
polecam z qBox lub royal tea garden
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 listopad 2014 - 17:24
Gosiu co myślisz o węglowdanach na kolację 1 2 kromki ciemniego chleba??
Dodano:  27 listopad 2014 - 20:39
Zerknij w jadłospisy ;) Pojawia się chleb ;)
Odpowiedz
Lidia KrupkaDodano:  28 listopad 2014 - 22:29
Małgosiu a czy mąka graham nada się do szarlotki ?
Dodano:  28 listopad 2014 - 23:08
Jak najbardziej. Robiłam już szarlotkę z maki graham. Wyjdzie ;)
Lidia KrupkaDodano:  29 listopad 2014 - 17:42
Dziękuję :)
Odpowiedz
Lidia KrupkaDodano:  30 listopad 2014 - 18:17
Upiekłam szarlotkę z mąki graham z orkiszem i dopiero po upieczeniu okazało się że w składzie tej mąki jest sól. :( Nie wiedziałam że jest mąka już z solą. :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 listopad 2014 - 18:45
Małgosiu,upiekłam szarlotkę wg Twojego przepisu, ale do budyniu dodałam mleko ryżowe wymieszane z mlekiem jaglanym i zwykłym, i ciasto po wyjęciu z piekarnika mi się "rozjechało",tzn budyń zrobił się strasznie rzadki dlaczego ?
Dodano:  30 listopad 2014 - 21:27
A jak zrobiłaś budyń ?
Czy tak jak ja napisałam że na 2 budynie idzie 3 szklanki mleka czyli 750 ml czy zrobiłaś według przepisu podanym na opakowaniu czyli dodałaś na jeden budyń 500 ml czyli litr mleka na 2 budynie ?
Przestrzegałam przed tym w przepisie że nie robimy budyniu według przepisu na opakowaniu tylko tak jak ja napisałam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 grudzień 2014 - 10:14
dodałam zgodnie z Twoim przepisem tzn łącznie 3 szklanki mleka na 2 budynie, nawet mniej niż 750 ml, bo miarką była szklaneczka po Nutelli, a ona ma ok 200ml :(
może to mleko jaglane i ryżowe ?
Dodano:  1 grudzień 2014 - 11:56
To przyczyna może być jeszcze jedna.
Czy zalałaś gorącym budyniem od razu zrobionym czy odstał trochę ?
AnonimowyDodano:  1 grudzień 2014 - 12:01
no może z 2-3 min stał, bo w tym czasie rozłożyłam jabłka na cieście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 grudzień 2014 - 10:30
Ja upiekłam z orkiszowej 2000-wyszła przepyszna. Ciasto nie przesłodzone-takie w sam raz. Jedyny problem jaki sie pojawił w trakcie pieczenia to wyciekajacy sok z jabłek, spływał dołem tortownicy.Nie odciskałam soku, czy to może być przyczyna?
Dodano:  1 grudzień 2014 - 11:54
Po prostu bardzo soczyste jabłka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 grudzień 2014 - 22:20
Zrobiłaś tą szarlotkę w weekend i wyszła rewelacyjne! Dziękuję za ten przepis! Chociaż nie stosuję Twoich jadłospiusów to zaglądam tu i na FB regularnie i czasem "podkradam" jakiś przepis. Mi wciąż brak samozaparcia, ale może kiedyś przyjdzie taki dzień ;-), bo sposób w jaki propagujesz zdrowe odżywianie jest świetny i należą Ci się za to słowa uznania. Powodzenia w tym co robisz. Pozdrawiam. Ewelina
Dodano:  2 grudzień 2014 - 9:48
Bardzo dziękuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 grudzień 2014 - 11:27
Wyszła rewelacyjnie. Zawsze bałam się szarlotki na kruchym cieście, bo zawsze mi się nie dopiekało i była jakaś taka mokra i rozwalona. Teraz wyszła wyśmienita :) Oj chyba to będzie częsty gość na moim stole. A i najważniejsze! Wcale nie potrzebujemy wiele czasu, żeby przygotować to cudo :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 grudzień 2014 - 14:11
Mam pytanie odnośnie przepisu. Czy ciastem nalezy wyłożyć tylko dno tortownicy czy boki również?
Dodano:  5 grudzień 2014 - 18:54
Możesz wyłożyć też boki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 grudzień 2014 - 0:30
trochę zmodyfikowałam przepis-ale wyszło rewelacyjnie.Mój mąż powiedział-pyszne-a to ważne bo ciasta zazwyczaj mi nie wychodzą.
Odpowiedz
RóżaDodano:  11 grudzień 2014 - 17:46
Biorę w ciemno:)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds