To danie powstało w ubiegły piątek z tego co akurat było w domu. Niby z niczego, bo składniki nie są specjalnie wyszukane, a wyszła petarda.
Pamiętacie jak pokazywałam Wam ostatnio moje cargo na instastory? Cieciorka w zalewie w słoiku to coś co mam zawsze, zaraz obok passaty pomidorowej. Cebula, czosnek, oliwa z oliwek. Tego u mnie nie brakuje nigdy ponieważ z tego można stworzyć mnóstwo szybkich dań.
Cukinia faszerowana we włoskim stylu, z chrupiącą cebulką, mozzarellą, dobrze doprawiona.
Danie wegetariańskie, bezglutenowe, bezjajeczne.
Jakie makro?
- 23 gramy białka,
- 23 gramy tłuszczu,
- 53 gramy węglowodanów,
- 15 gramów błonnika,
Indeks glikemiczny tego dania to 36! czyli niski 😉
Składniki na jedną porcję:
- jedna nieduża cukinia
- 200 gramów cieciorki z zalewy
- 30 gramów czarnych oliwek
- 30 gramów mozzarelli
- łyżka oliwy z oliwek
- mała cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki,
- listki bazylii,
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię przekrawamy na pół. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- Do malaksera wkładamy cieciorkę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz oliwki. Dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę wedle uznania.
- Na łyżce oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
- Wyjmujemy cukinię z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek. Wkładamy do malaksera i rozdrabniamy razem z cieciorką i oliwkami.
- Grzanie piekarnika zmniejszamy do 180 stopni.
- Przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki z cukinii. Posypujemy podsmażoną cebulką oraz mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- Gotowe danie dekorujemy świeżą bazylią.