Szparagi jako dodatek do dania głównego. Grillowanego mięsa, wege burgera czy mięsa w sosie. Szybkie w przygotowaniu, smaczne, niebanalne. Pełne wartości odżywczych (dowiedz się więcej).
Jeśli przygotujesz je w podany przeze mnie sposób i połączysz z niepaloną kaszą gryczaną, uzyskasz przepis na sycącą kolację lub pomysł na danie do lunchboxa.
Danie wegetariańskie, bez glutenu, nabiału (białek mleka krowiego), laktozy.
Polecam 😉
Składniki dla jednej osoby:
- 150 gramów zielonych szparagów
- garść szpinaku baby
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 suszone pomidory z oleju
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, łodygi poprzekrawaj na dwie części.
- Na oliwie podsmaż drobno pokrojony czosnek. Dodaj szpinak oraz pokrojone w kawałki pomidory. Przesmaż. Dodaj szparagi i wodę. Przykryj pokrywką, duś aż szparagi będą miękkie (sprawdzaj widelcem). Czas duszenia zależy od grubości szparagowych łodyg.
- Gotowe danie dopraw do smaku solą i pieprzem.