Szybka wegetariańska zapiekanka z kurkumą w sam raz na ciepły obiad, kolację lub na zimno do lunchboxa jako sałatka. Można przygotować jednego dnia na kolację, a drugiego zabrać do pracy.
Cóż mogę powiedzieć 😉 To dane jest przepyszne, aromatyczne i naprawdę robi się samo.
Maksymalny czas przygotowania, nie licząc pieczenia to 15 minut. Razem z czasem pieczenia jedzonko macie w 30 minut!
Kto ma ochotę?
Jeśli przeoczyliście wpis o potencjale terapeutycznym kurkumy w świetle badań klinicznych ostatnich 50 lat, serdecznie zapraszam (klik).
Warto stosować kurkumę w swojej kuchni jak najczęściej.
Składniki na 4 porcje:
- 150 gramów kaszy kuskus
- zielona papryka
- czerwona papryka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki curry,
- 150 gramów sera z niebieską pleśnią
Sposób przygotowania:
- Kaszę kuskus zalewamy wywarem z warzyw (można wykorzystać bulion warzywny lub bulion zero waste z przepisu z mojej książki) centymetr ponad poziom kaszy. Przykrywamy pokrywką. Odstawiamy ma 10 minut.
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, przesmażamy aż stracą połowę objętości.
- Warzywa z patelni mieszamy z kaszą i oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Ser kroimy w kawałki. Faszerujemy zapiekankę „wtykając” w nią kawałki sera.
- Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- Już na talerzu przyozdabiamy dowolną zieleniną. Ja polecam liście bazylii.