Kochani 26 kwietnia premiera nowego numeru dwumiesięcznika Food Forum.
Co w numerze? Jakie tematy?
- ZDROWE ODŻYWIANIE – Potencjał antyoksydacyjny produktów roślinnych
„Zjadaj kilka porcji warzyw i owoców dziennie” – dietetycy powtarzają jak mantrę. Pytanie tylko – czy na pewno wiemy, jakie korzyści faktycznie może przynieść stosowanie się do tych zaleceń? Wiemy, że zawierają sporo witamin i słynnego błonnika. Nie należy zapomnieć jednak o innej zalecie – antyoksydantach. Czym są i dlaczego nie można przejść obok nich obojętnie?
- SUPLEMENTY – 10 oznak niedoboru magnezu w organizmie
Do zachowania homeostazy organizmu ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Dynamicznie zmieniające się czynniki zewnętrzne nie sprzyjają utrzymaniu równowagi wewnętrznej. Dlatego bardzo ważna jest zbilansowana i urozmaicona dieta. Zróżnicowanie zapobiega powstawaniu niedoborów niezbędnych składników. Nie istnieje bowiem żaden produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie witaminy i składniki mineralne.
- ZAPOBIEGANIE CHOROBOM – β-glukan – cukier, który może leczyć
Przewód pokarmowy jest miejscem, gdzie na dużej przestrzeni odbywa się kontakt ludzkiego organizmu ze światem zewnętrznym. Rodzaj spożywanej przez nas żywności ma zatem ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Eksperci od spraw żywienia coraz silniej podkreślają, że niewłaściwy sposób odżywiania sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. I odwrotnie, dobrze skomponowana dieta może stać się potężną bronią w walce z wieloma dolegliwościami. Liczne badania naukowe potwierdzają istotny wpływ sposobu odżywiania na schorzenia o podłożu metabolicznym, takie jak insulinooporność, cukrzyca, miażdżyca naczyń krwionośnych, a w konsekwencji również na występowanie zawałów serca i udarów mózgu. Istnieje też coraz więcej dowodów na to, że dieta może modyfikować przebieg wielu chorób o podłożu immunologicznym, a nawet wpływać na ekspresję genów. Nowoczesne, holistyczne podejście do procesu leczenia osób chorych polega na wspomaganiu farmakoterapii poprzez modyfikację nawyków żywieniowych.
- MAMA I DZIECKO – Mikroflora jelitowa i nadwrażliwości pokarmowe u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu – co wiemy?
Autyzm to zaburzenie rozwojowe oraz funkcjonalne związane z pracą mózgu i układu nerwowego człowieka. Po raz pierwszy został opisany w 1943 r. przez austriacko-amerykańskiego lekarza psychiatrę Leo Kannera i początkowo był traktowany jedynie jako schorzenie o podłożu psychicznym. Wraz z rozwojem wiedzy i procesów badawczych prowadzonych w tym kierunku zmienił się sposób postrzegania autyzmu, który obecnie klasyfikowany jest razem z podobnymi zaburzeniami neurorozwojowymi i opisywany szerzej.
- SPORT – Jak prawidłowo przygotować się do maratonu?
Bieganie z roku na rok staje się coraz bardziej popularne, świadczy o tym stale rosnąca liczba osób startujących w biegach masowych. Dla większości startujących udział w maratonie ma formę amatorską, jednak bieg na dystansie 42 195 m jest nie lada wyzwaniem dla organizmu. Czy można sobie pomóc, stosując odpowiednie metody żywieniowe i suplementacyjne, żeby choć trochę poprawić swoje wyniki, a co ważniejsze – przy regularnym wysiłku i zawodach poprawić swoje zdrowie? Umiarkowana i regularna aktywność fizyczna ma pozytywny wpływ na zdrowie, jednak przekraczając pewne obciążenia, bardziej zaczynamy szkodzić, niż pomagać. Dlatego warto nawet w grupie osób amatorsko uprawiających biegi maratońskie zadbać o prawidłowe żywienie i wspomóc suplementacją.
- DIETETYCZNY RING – Rośliny strączkowe
Suche nasiona roślin strączkowych mają zarówno zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników.
Po której stronie leży prawda?
Rozważmy zatem wszystkie żywieniowe za i przeciw.
O pomoc w wyjaśnieniu korzyści oraz zagrożeń wynikających ze spożycia strączków poprosiliśmy dwóch specjalistów – dietetyków klinicznych: Iwonę Wierzbicką oraz Angelikę Kargulewicz.
- JAK PROWADZIĆ GABINET DIETETYKA – Dietetyk w gabinecie – odpowiedzialność prawna – czy jest się czego bać?
W kraju dynamicznie wzrasta liczba przeprowadzanych zabiegów o charakterze terapeutycznym i nieterapeutycznym, a także okołomedycznych. Jednocześnie wzrasta także liczba zdarzeń zdrowotnie szkodliwych, skutkujących odpowiedzialnością prawną oraz wiążących się ze znacznymi kwotami, które generuje leczenie, finansowane z budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia oraz świadczeń ZUS.
Choć wydaje się, że dietetycy świadczący usługi dla klientów nie są narażeni na zwiększoną „szkodowość” usług, to jednak posługiwanie się określonymi urządzeniami, sprzętem, materiałami medycznymi czy też suplementami diety może rodzić odpowiedzialność zarówno cywilną, jak i – miejmy nadzieję, że tylko teoretycznie – odpowiedzialność karną.
- CZY WIESZ, ŻE – Błonnik – czy rzeczywiście odchudza?
O zbawiennej roli błonnika słyszał niemal każdy. O błonniku możemy przeczytać dzisiaj w praktycznie każdym czasopiśmie dotyczącym zdrowego odżywiania, na każdym internetowym portalu, a także na wielu popularnych blogach. Ten cudowny środek ma pomagać na problemy jelitowe, zaparcia, chronić przed nowotworami. Nagrodę główną przyznano mu jednak za wspaniałe właściwości odchudzające. Półki sklepów ekologicznych, zielarskich, a nawet aptek uginają się od różnego rodzaju specyfików z błonnikiem – błonnik pszenny, witalny, babka lancetowata czy różnego rodzaju otręby, które można dodawać niemal do wszystkiego.
Czy błonnik to rzeczywiście remedium na wszystkie problemy, z otyłością włącznie?
Okazuje się, że niekoniecznie. Błonnik ma bowiem zarówno swoją jasną, jak i ciemną stronę.
Każde wydanie Food Forum to:
– 120 stron praktycznej wiedzy żywieniowej i okołożywieniowej
– aktualne tematy
– nowi autorzy prezentujący różne poglądy, aby to czytelnik mógł sam świadomie dokonać wyboru
– artykuły poparte badaniami naukowymi, z zamieszczoną bibliografią.
Pojedyncze numery magazynu dostępne są w salonach Empik i Kolporter, ale zamawiając w prenumeracie macie pewność, że pisma dla Was nie zabraknie.
Aby z niego skorzystać należy wejść TU i w polu kod rabatowy wpisać hasło: qchenne20
Ile to kosztuje?
• 6 numerów czasopisma w wersji papierowej
• dostęp do pełnego archiwum czasopisma na portalu internetowym
• Dodatek Food Forum EXTRA – co najmniej 3 wydania w prenumeracie rocznej
• 6 numerów czasopisma w wersji papierowej
• Dodatek Food Forum EXTRA – co najmniej 3 wydania w prenumeracie rocznej
Ważne!
Czym jest Food Forum EXTRA?
Dodatek, w którym razem z dietetykami krok po kroku prześledzisz postępowanie dietetyczne od momentu zgłoszenia się pacjenta do gabinetu aż do wyleczenia bądź złagodzenia objawów choroby!
Każde wydanie to analiza przypadku i toku postępowania dietetycznego w innej jednostce chorobowej.
Wydanie nr 1: choroby tarczycy
Ja z prośbą o przepis na to pieknie wyglądające sphaghetti almonde którego zdjęcie umieściłas na swoim profilu na instagramie
Wygląda bosko☺
Bardzo lubię Twojego bloga.
pozdrawiam Beata
A czy subskrybenci otrzymują wcześniej czasopismo? czy dopiero 26 kwietnia?
Bezpłatną pomoc medyczną sobie znaleźliście.
Same komentarze, a tu poradź, a tam podpowiedz. Małgosia ja Ci współczuję.
Warzywa owszem zalicza się do węgli ale metabolizowane są kompletnie inaczej.
Powiem Ci że jeszcze się nie spotkałam z teorią że węglowodany rano, podwyższają poziom kortyzolu. Dziwna teoria.
Myslisz, ze zrobic juz przerwe? Ogolnie pije pokrzywe na poprawe wlosow, wzmocnienie organizmu.
Po jakim czasie robic przerwy i jakie dlugie?
Z gory dziekuje Ci za odp. Aneta
Musisz to że tak powiem przeboleć. Wiem o czym mówisz, sama to przechodziłam w pierwszej ciąży. Pocieszę Cię że po 12 tygodniu mija ;)
Soki pij. Organizm sam daje sygnał czego mu potrzeba.
Otóż mam brązowe włosy ale od jakiegoś czasu co jakiś czas znajduje na glowie włosy czarne i sztywne. Gdy je wyrwę na końcu mają taką czarną kropkę i końcówkę ktora zagina się tak jakby. Wie Pani moze czego to oznaka?
I jeśli w nocy wstaję do dziecka i kładę się po 1-2 to czy mogę coś przegryźć w międzyczasie?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Postaraj się zjeść jednak rano. Rób sobie nawet coś poprzedniego dnia abyś rano miała gotowe.
Zdrowe odżywianie niestety wymaga wiedzy na temat przypraw, bo czymś te glutaminiany trzeba zastąpić...Niestety moje eksperymenty w kuchni kończą się tragicznie, wszystko mdłe i niedobre
od 30 marca stosuję Twoje przepisy z omijaniem tzn wymiana na inne (w 80%) mąki pszennej i jej produktów , ćwiczę 2x w tygodniu rano
do 15 kwietnia zrzuciłam jakieś ok 1,60 kg :) , ostatnia niedziela była słodka, trochę więcej niż zalecasz w jadłospisie (ciasto w kawiarni , browni kawałek + 2 gałki lodów waniliowych) . I po tym szok :( plus 1,30kg
1) czy to od tej słodkiej niedzieli ?
2) czy aż taki skok wagi mogę też wiązać z niedoczynnością?
3) czy ograniczyć teraz węglowodany (nadal Twoje jadłospisy) ale dopełnić dzienną dawkę kalorii białkiem?
4) mimo tego skoku wagi cm w talii -3 , w biuście -2 w udach -1 , czy nie przejmować się wagą a za wyznacznik sukcesu brać te ubytki cm?
Pozdrawiam Cię gorąco :)
2 - tak
3 - tak, przez 1-2 dni
4 - najprawdopodobniej za skokiem wagi stoi woda
1) czy mimo tego ,że piję cały czas ok 1,5 l lekkiego naparu z czystka (1 łyżka na 1,5 l wody) i plus do tego jakieś 4 szklanki wody to ta woda nadal mi się zatrzymuje?
2) to co jeszcze robić? żeby jej sie pozbyć , ogólnie nie czuję się jakaś opuchnięta, powiedziałabym , że nawet lżejsza w porównaniu z tym z przed 30 marca .
Pozdrawiam serdecznie! :)
czy poziom kortyzolu powinno badać się rano? Na czczo?
Planujesz napisać artykuł na temat zakwaszonego organizmu?
Dziękuję za wszystkie Twoje wpisy...jesteś nieoceniona!
Mam też pytanko , gdyż oczekuję na dietę redukcyjną od Cibie: spodziewam się jej za jakieś 3 tyg. czy jest szansa wtedy , abyś mi doradziła już drogą mailową pod kontem owej diety co ćwiczyć , czy może mam zasięgnąć informacji u jakiegoś trenera?
Normalne że nie każdy w fimie musi wiedzieć z kim forma współpracuje.
Ja pracuję w agencji reklamowej i moja koleżanka np. nie wie z jakimi firmami ja ogarniam współpracę a ja nie wiem z którymi ona.
Poza tym nikt w dziiejszych czasach nie promuje nikogo za darmo.
Codziennie rano jem owsiankę i aby nie zakwasić organizmu, zgodnie z Twoją zasadą, dodaję jakiś owoc (najczęściej jabłko), ale czasem nie mam tyle czasu i chciałabym zapytać czy mogę dodawać zamiast tego suszone owoce (szczególnie żurawinę bo ją pochłaniam wręcz) i w jakiej ilości/proporcji (jem 3-4 łyżki płatków, mleko, po łyżce siemienia i sezamu).
I moje drugie pytanie, a raczej propozycja-może byś dodała jakiś wpis na temat właściwości suszonych owoców :D
Pozdrawiam i dziękuję :)
Chciałabym zapytać czy możesz ułożyć wspona dietę która byłaby odpowiednia dla osoby z niedoczynnościa i osoby która chce schudnąć? Mąż i żona, bez nietolerancji.
Dziękuję za informacje
Pozdrawiam,
Monika
Od niedawna zgłębiam temat niedoczynności i jej objawów i nie mogę znaleźć przyczyny worków/cieni pod oczami. Wiesz może czy za tym objawem kryje się jakiś niedobór czy może jest jakaś inna przyczyna. Będę wdzięczna za odpowiedz ?
Dziś?
Zaprenumerowałam w lutym i czekam, czekam i czekam...