Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1541 kcal lub ok. 1561 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 456 kcal
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* sałata
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 150 kcal
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 425 kcal lub ok. 445 kcal
Pracujący i studenci ok. 425 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* pół małej cebuli – ok. 15 kcal
* garść fasolki szparagowej (ok. 100 g) – ok. 30 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Podduszamy pod przykryciem aż zmiękną.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem i ugotowaną fasolką szparagową pokrojoną w małe kawałki. Wystudzone danie posypujemy rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 445 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* pół małej cebuli – ok. 15 kcal
* garść fasolki szparagowej (ok. 100 g) – ok. 30 kcal * 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z indyka- ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* natka pietruszki
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Podduszamy pod przykryciem aż zmiękną.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem.
II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi – ok. 96 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) – ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.
Kolacja ok. 356 kcal
* dwie garście miksu sałat
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* pomidor- ok. 26 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Wtorek ok. 1534 kcal lub 1574 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy dwie pokrojone w kosteczkę brzoskwinie – ok. 80 kcal
I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem żółtego sera, sałatą i pomidorem – ok. 245 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata
* 30 gramów wędzonego łososia – ok. 50 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 180 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, garści malin (70 g), łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 180 kcal
Kolacja ok. 279 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* jedne zielony ogórek – ok. 5 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* 4 rzodkiewki- ok. 8 kcal
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 100 kcal
Środa ok. 1592 kcal lub 1571 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 450 kcal
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z garścią natki pietruszki – ok. 80 kcal
I Przekąska ok. 170 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 437 kcal lub ok. 416 kcal
Pracujący i studenci ok. 437 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* cały bakłażan – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* natka pietruszki do posypania
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półtalarki bakłażana. Smażymy, aż bakłażan będzie miękki.
Warzywa mieszamy z kaszą gryczaną i indykiem.Posypujemy natką pietruszki.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
* 100 gramów szynki wieprzowej – ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir,
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego – ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki – ok. 14 kcal
Przepis na gulasz:
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.
II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi, łyżki otrębów i garści natki pietruszki- ok. 240 kcal
Kolacja ok. 295 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Czwartek ok. 1535 kcal lub 1547 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 454 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy garść malin (70 g) i łyżkę pokruszonych orzechów laskowych (15 g) – ok. 114 kcal
I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem i plasterkiem żółtego sera – ok. 245 kcal
Obiad: ok. 400 kcal lub ok.412 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* 2 wafle ryżowe – ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 412 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal Zupa będzie też na następny dzień.
* 2 łyżki prażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 112 kcal
* sałatka z garści mixu sałat, z połową kulki sera mozzarellą, pomidorem i łyżką sosu winegret – ok. 180 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion warzywny. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą.
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy do zupy razem z pęczkiem świeżej bazylii. Zupę miksujemy i zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku.
II Przekąska ok. 180 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, garści malin (70 g), łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 180 kcal
Kolacja ok. 256 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek (opcjonalnie)
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Piątek ok. 1560 kcal
Śniadanie ok. 503 kcal
* puszka fileta z makreli w pomidorach 170 gramów – ok. 243 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 240 kcal
* sałata
* 2 ogórki małosolne – ok. 20 kcal
I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 445 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Paprykę, pomidora i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy. Łączymy z serkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na tortilli, przykrywamy sałatą lodową, zawijamy w rulon.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 272 kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml – ok. 160 kcal
* 2 łyżki prażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 112 kcal
Sobota ok. 1597 kcal
Śniadanie ok. 404 kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów – ok.150 kcal
* 3 łyżki granoli – ok. 99 kcal
* garść malin- ok. 20 kcal
* łyżka orzechów laskowych (15 g) – ok. 95 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Jogurt miksujemy z miodem, dodajemy granolę i maliny.
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* 1 kanapka z chleba razowego, posmarowana masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką i rzodkiewką – ok. 155 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad ok. 500 kcal
* zapiekanka z cukinii i ziemniaków – ok. 250 kcal (zapiekanka w przepisie jest na 3 osoby)
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – ok. 250 kcal
Przepis na zapiekankę TU
II Przekąska ok. 150 kcal
* koktajl z 200 ml soku z pomarańczy, 50 ml wody, połowy banana, łyżki otrębów i garści natki pietruszki – ok. 150 kcal
Kolacja ok. 288 kcal
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) – ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok.100 kcal
* cała czerwona papryka – ok.60 kcal
Niedziela ok. 1266 kcal
Śniadanie ok. 365 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana pesto – ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 105 kcal
I Przekąska ok. 140 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 415 kcal
* 2 pulpety z indyka – ok. 80 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 18 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką – ok. 100 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
Przepis na pulpety TU
II Przekąska ok. 143 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi i garścią natki pietruszki- ok. 143 kcal
Kolacja ok. 203 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* łyżka granoli – ok. 33 kcal
* garść malin – ok. 20 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Dziękuję bardzo...:-)
Mam pytanie: czy mogę zamienić kolację z 2 przekąską? Popołudniami ćwiczę (ok. 18-19), więc zastanawiam się czy nie lepiej wcześniej zjeść coś "większego", żeby mieć więcej energii?
Dzięki za wspaniałą i bezinteresowną pomoc, którą jest ten blog :)
Zaglądam do ciebie od około miesiąca i jestem zachwycona twoją wiedzą, przepisami które są łatwe i smaczne. Dawniej kiedy wychodziłam do pracy spiesząc się rano nie tylko nie jadłam śniadania ale też często nic nie miałam ze sobą i w efekcie zdarzało się ze pierwszy posiłek jadłam między 13 a 15 ale zdarzało się też o 17. Teraz zainspirowana pilnuję śniadań i coraz bardziej unikam chemii więc- choć nie znoszę gotowania- gotuję coraz więcej, głównie to co zaproponujesz.
Ale zachęcam cię też do wypróbowania jednej rzeczy. Z racji że w tym czasie zyskałam niesamowite obrzydzenie do chemicznych rzeczy zdarzyło mi się zrobić własną szynkę i już przy tym zostałam. Więc proponuję bo swoja to swoja- przynajmniej wiemy co w niej jest.
Trzeba zrobić zalewę: 1 litr wody, 10 ziarenek pieprzu, 6 ziarenek ziela ang, 2 ząbki czosnku, 4 listki laurowe, ewentualnie jeszcze 0.5 łyżeczki rozmarynu, jak ktoś lubi- to zagotowujemy i po wystygnięciu dodajemy 4 łyżki soli peklowej (to wychodzi ok. 45 gram, taka niecała 50 gramowa torebka, można kupić w większości sklepów, ma troszkę jakiegoś konserwantu ale założę się że nie tyle ile w szynce sklepowej), zalewasz tym surową szynkę w szklanym/ glinianym naczyniu i trzymasz 4 dni w lodówce - można obracać raz/dzień, ale ja to robię tylko raz po 2 dniach. Po tym okresie wyjmujesz z zalewy, (ja jeszcze opłukuję pod bieżącą wodą), posypujesz ziołami i przyprawami ( ja już nie daję nic z solą tylko majeranek, trochę czosnku, paprykę słodką, troszeczkę ostrej, parę kropel oliwy). Wiązę to mięso jakimś sznureczkiem żeby miało kształt, jeśli coś odstaje. Piekę w przykrytym naczyniu żaroodpornym 1 godzinę w 200 stopniach (piekarnik nagrzany z obu stron). I wychodzi normalna rózowa szynka która mnie nie obrzydza, nie ocieka wodą i wiem że jest z mięsa :)
Aga
Małgosiu czy istnieje już post dot. pozbycia sie nadmiaru wody w organiźmie, jak nie to bardzo prosimy o taki:)
Karmisz a dziecko "wysysa" z Ciebie wapń. Więcej wapnia do diety !
jedz produkty mleczne z 2 % zawartością tłuszczu bo beztłuszczowe nie mają witaminy D a witamina D jest potrzebna aby wapń się przyswoił,
jedz orzechy, migdały, zielone warzywa i natkę pietruszki
Wiem co piszę.
A kurcze nocne w połączeniu z białymi plamkami na paznokciach to niedobór wapnia.
100g kurczaka ma ok. 20g białka, 3 łyżki pasty jajecznej ok 5g białka, szklanka maślanki 8g białka i masz >30g białka zwierzęcego. Szczęśliwa?;)
Aby "wyjść na prostą" oprócz zwiększonej ilości płynów trzeba także wprowadzać błonnik stopniowo. Zacząć od koktajli z otrębami a dopiero później wprowadzać chleb wysokobłonnikowy.
Może też być tak że koleżanka w taki sposób zareagowała na zakwas. Mój tata tak właśnie reaguje. Nie może jeść mojego chleba, także żytniego razowego. Jedyny po jakim nie ma dolegliwości żołądkowych to orkiszowy.
A z jadłospisu korzystają także Ci którzy zup nie lubią.
Chciałabym schudnąć jeszcze 4 kg. W zdrowy sposób. Chciałabym zwięszyc kaloryczność - ale jak to zrobić by nie przytyć? Skoro od tylu miesięcy jem około 900 kcal (jak już wspomniałam - czasami nawet mniej, czasami odrobinę więcej) a moja aktywność fizyczna często równa jest zeru.
Czy dodawać kalorie stopniowo? Czy od razu przerzucić się na 1200+? Czy to nie spowoduje wzrostu wagi?
Zdezorientowana
Powinnaś zwiększyć kaloryczność do 1200 kcal i zwiększać ją o 100 kcal co dwa tygodnie. Ale jeśli nie uporasz się z napadami jedzenia będzie ciężko.
Czy mam całkiem wyeliminować te produkty z jadłospisu? Nie bardzo mam pomysł czym je zastąpić,
Bardzo dziękuję za pomoc :)
warto wykonać test,
Gratuluję świetnego bloga :)
jeśli zaś chodzi o kaloryczność to jedz 2000 kcal bo nadal karmisz,
dużo się ruszaj i jedz zdrowo, unikaj słodyczy, przetworzonych produktów etc.
odkąd się ''odchudzam'' postanowiłam nie jeść nic słodkiego(czyli od lutego),Chociaż nie powiem zdarzyło się mi zjeść jakieś ciasto od ''święta''. Chciałabym jednak teraz włączyć jakieś domowe wypieki do diety , czyli tak jak u Ciebie raz na tydzień. Czy wprowadzenie czegoś słodkiego teraz nie odbiję się niekorzystnie na mojej wadze i figurze ?
dziś odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona :) Przejrzałam sobie jadłospisy i czegoś takiego właśnie szukałam. Lubie zdrowe, nieskomplikowane dania, sałatki itp. a tu się aż od nich roi. Pomysł z obiadami na zimno i ciepły też mega. Większość "zdrowych" jadłospisów w internecie jest albo zbyt wymyślnych, drogich albo prawie niemożliwych do zrealizowania jeśli jest sie osobą pracującą lub z jakimikolwiek obowiązkami.
Chciałam więc pogratulować świetnego bloga i podziękować za to że podajesz nam na tacy takie fajne pomysły, bo widać, że włożyłaś w to wszystko sporo wysiłku. I z tego co widze po komentarzach to nie tylko mnie zainspirowałaś. :)
Pozdrawiam serdecznie!
mroziłam nie raz
jeśli zaś chodzi o konkretne składniki to trzeba je dostosować indywidualnie bo znam dziewczyny którym szkodzi jedno a innym nie szkodzi
Pozdrawiam, świetny blog :)
ps. Twoja granola jest po prostu za dobra! skończył mi się mix śniadaniowy i wczoraj wieczorem przygotowałam granolę po czym zjadłam jej chyba ze szklankę... ;p więc nie wiem czy taka zdrowa :D
Możesz wysmuklić ciało jeśli chcesz. Do tego potrzebujesz zdrowej diety i ćwiczeń.
nie wiem ja u Ciebie z metabolizmem ale możesz spróbować ;)
Serdecznie pozdrawiam, Twój blog jest dla mnie dużą pomocą!
podgrzewanie w kuchence mikrofalowej powoduję utratę składników odżywczych ale nie są to takie ilości aby 2-3 razy w tygodniu nie podgrzać sobie obiadu,
przeciwna jestem sporządzaniu posiłków w kuchence mikrofalowej "od a do z", bo wtedy straty są ogromne ale podgrzać można, żywność ma wtedy kontakt z falami 1-3 minut,
w multicookerze podgrzewa się inaczej ale też korzystam,
sama musisz się z tym uporać,
posiłek który napisałaś będzie pełnowartościowy bo jest jajko które zawiera komplet aminokwasów,
raczej na obiad bo grzyby są ciężkostrawne i na kolację nie bardzo się nadają
pozdrawiam, kamilla
powinnaś przytyć 4-5 kilo aby Twoja waga była w normie
musisz zwiększać kaloryczność stopniowo czyli +/- określić ile jesz teraz i co tydzień zwiększać o 150 kcal
suchary odradzam ze względu na tłuszcz utwardzony, to tłuszcz o strukturze trans który zapycha nam żyły,
zachęcam do samodzielnego pieczenia chleba, przepis i na chleb i na zakwas jest na blogu
jeśli tak się dzieje powinnaś unikać awokado i świeżej marchewki
owoce to cukier a orzechy tłuszcz które odłożą się bo w nocy zwalnia metabolizm bo nie wydatkujemy aż tyle energii
warto zjeść kolację ok. 20-tej i już później nic nie jeść
a będzie przepis na pełnoziarnistą tortillę?
jesteś moją kuchenną wróżką :) P.
Czy mogłabyś podpowiedzieć, jak rozplanować posiłki, kiedy po pracy (7-15) mam dość intensywny, 3-godzinny trening (16-19)? Taka sytuacja ma miejsce 3 razy w tygodniu.
Będę wdzięczna za odpowiedź. :)
Czy może być śniadanie o 7 (wstaję o 5:45, ale nie dam rady zjeść wcześniej), przekąska o 10, obiad o 13, II przekąska ok. 15-15:15, no i kolacja dopiero ok. 20? Czy jakoś to pozamieniać, coś dodać..?
nic mu nie będzie, ja wielokrotnie transportowałam chleb i nic się nie działo ;)
te 1600 kcal to nie jest kaloryczność dla osób ćwiczących,
jadłospisy które publikuję na blogu należy samemu do siebie dostosować obliczając sobie zapotrzebowanie (linki do wzoru i wszelkie informacje znajdują się na początku każdego jadłospisu) i odpowiednio podwyższając kaloryczność
trzeba sobie dopasować indywidualnie bo inaczej będzie u dziewczyny 160 wzrostu i ćwiczącej co drugi dzień w domu na dywanie a inaczej u dziewczyny 170 chodzącej co drugi dzień na siłownię 1,5 h i wykonującej ćwiczenia w których puls wzrasta powyżej 130
Czy platki gorskie maja takie same właściwości jak platki owsiane nieblyskawiczne?
górskie i niebłyskawiczne wartości mają takie same
Gosiu, Twój blog jest wspaniały!
Mam codziennie otwarte jakies 15 stron z Twojego bloga i od kilku tygodni nie czytam niczego innego! Mój maz codziennie słucha co tam wyczytałam, czego się nowego nauczyłam.
Pisałam już ze schudłam z Tobą 5 kg i jestem przeszcześliwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Małgosiu, czy będzie post o zaparciach? Pisałaś że są dwojakiego rodzaju. Coś więcej planujesz na ten temat napisać?
tak, będzie post o zaparciach