Przed nami ostatni weekend wakacji, ma być ciepło, więc pomyślałam sobie że przygotuję dla Was przekąskę którą możecie zabrać zarówno na imprezę plenerową jak i spotkanie w domu.
Jestem pewna że jak postawimy ją na białym niedzielnym obrusie, też będzie się dobrze prezentowała.
Sekretem tego dania jest przepyszny farsz który możecie użyć nie tylko do faszerowania pieczarek. Doskonale współgra także z cukinią którą podobnie jak pieczarki należy wydrążyć i upiec do miękkości w piekarniku. Jeśli zdecydujecie się na wersję z cukinią kupcie małą, zgrabną. Z cukinią nie jest jak z dynią. Niestety im większa, tym gorsza w smaku bo po pierwsze czuć w niej włókna, a po drugie miąższ jest mocno rozwodniony. Duże, poprzerastane cukinie nadają się tylko na zupę.
Podduszona na klarowanym maśle biała część pora bardzo lubi się z wędzonym łososiem. Do tego dodajemy delikatną w smaku kaszę kuskus i doprawiamy pieprzem cytrynowym który nada ostrości i wyrazistości. Farsz ma być zdecydowany w smaku stąd łosoś wędzony i pieprz cytrynowy który jest tu niezbędny i dajemy go sporo.
Kasze kuskus można zamienić na jaglaną. Taką przekąskę możecie zabrać także do pracy.
Kaloryczność:
Jedna faszerowana pieczarka ma ok. 25 kcal
Cały gotowy farsz ma ok. 430 kcal
- 4 łyżki suchej kaszy kuskus (ok. 50 g)
- biała część pora (ok. 10cm)
- 100 gramów wędzonego łososia
- łyżeczka klarowanego masła
- pieprz cytrynowy, sól
- Kaszę zalewamy wodą ok. centymetr ponad powierzchnie kaszy.
- Pora i łososia kroimy w małe kawałki.
- Na klarowanym maśle podsmażamy pora, dodajemy kasze, łososia, sól i pieprz cytrynowy. Farsz ma być lekko ostry dlatego pieprzu cytrynowego dajemy dość sporo.
Można dodać koper lub natkę pietruszki.
- Pieczarki myjemy, wydrążamy środek, solimy.
- Wydrążone pieczarki układamy na blaszce wypukłą częścią do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie przekręcamy pieczarki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości pieczarek. Pieczarka ma być miękka. - Wystudzone pieczarki faszerujemy. Tak przygotowane są gotowe do spożycia.
Pytanie o pieprz cytrynowy .... nie jestem fanka tej przyprawy. Moze odrobina soku z cytryny, moze skorki i swiezo mielonego pieprzu bedzie dobrym zamiennikiem ? Moze odrobinka chilli dla podbicia smku :) ?
Co Pani o ty sądzi?
Pije czystek i zieloną herbatę na zmiane: jeden dzień jedna drugi druga herbata. Jem 3 razy w tygodniu zielona kawe w tabletkach i zaczełam pić spiruline codziennie i mam zamiar jeszcze zacząć jeść tabletki z olejem z wiesiołka. Mogę jeszcze do tego włączyć młody jęczmień czy to już za dużo będzie? Jeśli tak to jak często?
Latem był u mnie do wygrania w konkursie najnowszy model. Poszukaj wpisów na blogu.