Jak komuś mówię, że smażę rano naleśniki to puka się w czoło. Smażenie naleśników generalnie kojarzy się z dużą ich ilością, a wtedy trwa rzeczywiście długo. Większość osób ciasto robi na oko i z reguły wychodzi go ponad miarę. A jak wyjdzie ponad miarę, to potem jemy ponad miarę, bo wyrzucić przecież szkoda.
A można przecież zrobić tyle, aby było w sam raz. Będzie i smacznie, i szybko, i nie objemy się jak bąki.
Mój dzisiejszy naleśnik to propozycja śniadaniowa. Zrobicie go w góra 10 minut.
Przygotowujemy go z mąki żytniej i mąki graham razowej, więc na start dostajemy solidną porcję węglowodanów złożonych. Do tego jajko i mozzarella, która jest doskonałym źródłem wapnia.
Nie wiem czy wiecie, ale mozzarella ma go pięć razy więcej niż twaróg.
Możecie użyć także mąki gryczanej lub orkiszowej.
Uwielbiam tego naleśnika. Moja porcja to jeden naleśnik i szklanka soku pomarańczowego. Pycha !
Jeden naleśnik ma ok. 270 kcal
- 30 gramów mąki żytniej (ok. 3 łyżki)
- 30 gramów mąki graham razowej (ok. 3 łyżki)
- jedno jajko
- pół szklanki mleka (może być ryżowe lub sojowe)
- ok. 1/4 szkl gazowanej wody mineralnej
- sól, odrobina pieprzu ziołowego,
- łyżeczka oliwy
- 100 gramów sera mozzarella
- listki świeżej bazylii
- szczypta ostrej papryki
- Jajko ubijamy trzepaczką z solą i pieprzem.Dodajemy mąkę i mleko. Miksujemy.
- Dodajemy wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ponownie miksujemy.
- Teflonową patelnię smarujemy oliwą i na rozgrzaną wlewamy połowę ciasta.
- Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę, na środku układamy połowę pokrojonej w paski mozzarelli i przykrywamy pokrywką na 1 minutę, zmniejszając ogień do minimum.
- Zawijamy brzegi, posypujemy listkami bazylii i szczyptą ostrej papryki. Gotowe.
Smacznego 🙂
bo dziecko mam chore
z suszonym będzie super :)
czy to jest taka skrobia np. ziemniaczana ?
to zjadliwe jest ?
Podawała mi tez budyń zwany pudding i tam w składzie są skrobia..to ponoć mniej kaloryczne niż normalny budyń.co o tym sądzisz?
no chyba że kupisz naturalny homogenizowany (bez cukru) i dodasz wanilię - smak rewelacyjny bo próbowałam.
Możesz też zrobić własny cukier waniliowy wkładając laskę wanilii do cukru. Aromat bajeczny a ilość cukru możesz sobie dozować w tym serku.
dobry pomysł :)
mozzarella ma dużo wapnia, ale zjedz jeden
Mozzarelli nie tknę nawet jakby mi zapłacili.
ale jak kupisz homogenizowany naturalny + dodasz wanilię to będzie ok.
raz na jakiś czas jak zjesz to świat się nie zawali, ja jednak unikam takich rzeczy zwłaszcza na kolację
Ostatnio dodałam pełnoziarnistej mąki do ciasta i smak inny konsystencja również
Kolejny przepis wypróbowany. Zrobiłam z połowy podanych przez Ciebie porcji i ... ledwo go zmieściłam heh. Bardzo smacznie :) Dziękuję i pozdrawiam!
akurat po jeździe na rowerze jak znalazł węglowodany i białko ;-) tylko zamiast mąki graham dałam mąkę owsianą
Pychotka! :-) do tego salsa z pomidorów i bazylii...
nawet Córka spróbowała i już "zamówiła" na sobotę naleśniczki na śniadanko :-) :-) :-)
Pozdrawiam, Małgosia
zrobiłam wg przepisu, tylko że z samej mąki pełnoziarnistej i niestety mi się rozpadały, proszę napisz co robię nie tak...
dziękuję za świetny blog z tyloma ciekawymi informacjami, no i oczywiście extra przepisami
pozdrawiam
Kinga
Ciekawi mnie tylko ile ma kcal jeden nalesnik bez zadnych dodatkow :) z gory dziekuje za odp. ;)
Zrobione! Do Twoich im daleko, ale choć 18tka skończona, dopiero uczę się gotować. Mama zaniedbała trochę wychowanie w tym aspekcie, ale lepiej późno niż wcale! :)
Dziękuję za inspiracje! :)
Są SUPER!!! w moim wykonaniu naleśniki z mąką orkiszową.
Kilka naleśników na jutro z kremem czekoladowym z kaszy jaglanej i bananów. Zdaję sobie sprawę, że nie jestem oryginalna, ale wiedz, że grono wielbicieli Twojego bloga stale się powiększa.
Dziękuję za pomysły i piękne zdjęcia