Dom od rana skąpany w słońcu, błękit nieba nastraja optymistycznie, promienie słońca rozświetlają świąteczne dekoracje, a zapach pieczonego ciasta unosi się w powietrzu …….
Czuję wiosnę !!! Staram się nie podchodzić do okna i nie patrzeć na zewnętrzny termometr, aby nie psuć sobie nastroju. Delektuję się poranną kawą i świeżo dziś upieczoną tartą z owocami … 🙂
Przepis na kruche ciasto | |
Składniki: * 30 dag mąki * pół szklanki cukru pudru * kostka masła * 3 żółtka * garść otrębów Pozostałe składniki: |
|
Sposób przygotowania: 1. Przesianą mąkę ucieramy z masłem. Dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy mikserem. Dlaczego nie zagniatam ciasta ręką? Kruche ciasto, aby było naprawdę kruche i delikatne musi mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłem. Stąd mikser. 2. Z ciasta ma się zrobić pyłek. Do małej miseczki odkładamy trochę niezagniecionego jeszcze ciasta i mieszamy z otrębami . „Pyłkiem” będziemy posypywać górę tarty. Resztę ciasta zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki. 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy na wyłożoną papierem formę do tarty. 4. Jabłka, gruszki i śliwki kroimy na cienkie 0,5 cm plasterki i układamy na cieście. 5. Budyń robimy według przepisu podanego na opakowaniu, ale zamiast 500 ml mleka na jeden budyń (tyle jest w standardzie) dodajemy 300 ml. W naszym przypadku na 2 budynie dajemy 600 ml mleka. 6. Gorący budyń wykładamy „punktowo” na owoce i całość przykrywamy kruszonką. 7. Górę tarty przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu (grzanie góra-dół). Tartę z „przykryciem” pieczemy 30 minut. Zdejmujemy „przykrycie”, zmieniamy ustawienie piecyka na grzanie tylko od góry i pieczemy jeszcze ok.15 minut, aby góra tarty była rumiana. |
Daj znać jak upieczesz czy Ci wyszło. :)
Pozdrawiam www.mybettermeals.blog.spot.com :)
własnie robie tarte i wg przepisu jest poracja mąki tylko 30 dag. Czy to nie pomyłka? Bo przy tej ilości ciasto nie wychodzi mi "sypke" czy nie powinno być 300?
Pozdrawiam cikunia
w przepisie jest 30 dag czyli 300 gramów
Gosiu dla Ciebie i Twoich bliskich życzę zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy!
Ps. mufinki z czekoladą i sernik z Amaretto SUPER!!! dzięki za inspiracje!!!
cikunia
cikunia
Dla Ciebie również zdrowych, spokojnych Świąt,