Pomimo iż aura za oknem zdaje się zwiastować Boże Narodzenie to pierwszy dzień astronomicznej wiosny przypada już pojutrze, a zaraz za nim, już za moment ….. już za chwilę ……. Święta Wielkanocne ! Wiem, wiem …. ciężko w to uwierzyć ……
Czekając na powiew ciepłego wiatru i promienie wiosennego słońca, proponuję ubrać dom w świąteczne szaty i zacząć planować wielkanocne menu. Wtedy na pewno zrobi nam się ciepło na duszy i czas oczekiwania na nadejście wiosny minie nam szybciej.
Na wielkanocny stół proponuję proste w wykonaniu jajeczka ze szczypiorkiem. Składniki tradycyjne, aczkolwiek w nowym wydaniu.
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* 2 łyżki kremowego serka naturalnego
* łyżeczka musztardy
* szczypiorek
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Żółtka wydłubujemy z jajek i przekładamy do miseczki. Rozgniatamy na miazgę z solą i pieprzem.
2. Dodajemy serek, musztardę i drobniuteńko posiekany szczypiorek.
3. Całość ucieramy intensywnie na gładką masę.
4. Jajka dekorujemy farszem za pomocą szprycy do kremu tortowego. Dekorujemy pozostałym szczypiorkiem.
Zrobienie tej przystawki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut.