Ciasto które trzeba chować przed moim mężem. Zje absolutnie każdą ilość, bez względu na porę. Bajecznie dobre. W 100% wegańskie. Bez cukru, glutenu, nabiału i jaj. Fantastyczne dla alergików, cukrzyków, insulinoopornych, osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto.
Cudownie słodkie mimo iż bez cukru. Zniewalającą czekoladowe. Orzeźwiająco pomarańczowe.
Musicie wypróbować. Bez dwóch zdań.
Nie podaję kaloryczności 😉 Raz można się zatracić 😉
Składniki na 3 kokilki o średnicy 10 cm.
Jeśli chcecie zrobić duże brownie w formie podłużnej (tzw. keksówka) o wymiarach 20 x 8 cm, zróbcie z podwójnej porcji składników.
- 100 gramów mąki kokosowej
- 3 duże banany
- 250 gramów gorzkiej czekolady
- 250 gramów oleju kokosowego
- 30 ml wody
- skórka otarta z dużej pomarańczy
PS: osoby niebędące na diecie bezglutenowej mogą do przygotowania tego brownie użyć mąki orkiszowej typ. 650 lub 700 i wówczas używamy 80 gramów mąki lub 160 gramów jeśli robimy brownie w dużej formie (15 x 8 cm)
Sposób przygotowania:
- Czekoladę kruszymy na kawałki. Wkładamy do rondelka razem z wodą. Delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy aż masa stanie się jednolita.
- Do miski wkładamy pokrojone na kawałki banany. Przy użyciu miksera rozdrabniamy go na gładką masę.
- Do masy bananowej wsypujemy mąkę,mieszamy łyżką po czym dodajemy całą masę czekoladową i dokładnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i ponownie miksujemy.
- Formę lub formy do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy mąką kokosową. Wlewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.