Dieta w niedoczynności tarczycy powinna zawierać składniki, które dzięki swoim wartościom odżywczym będą wspierały pracę tego jakże ważnego organu.
Bez znajomości wartości odżywczych produktów, będą one dla nas wyłącznie owocem, warzywem, ziarnem, orzechem czy jeszcze czymś innym. Będą dawały informację wyłącznie o wartości energetycznej i tym czy są białkiem, tłuszczem czy węglowodanem.
W dietoterapii zwracamy uwagę na coś jeszcze. Kluczem do stworzenia dobrej, skutecznej diety, oprócz oczywiście właściwie dobranych proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów jest taki dobór produktów, aby te dzięki swoim wartościom odżywczym , wpierały daną jednostkę chorobową.
Tak samo jak 100 kcal nie równa się 100 kcal ponieważ organizm inaczej zmetabolizuje 100 kcal z chipsów i 100 kcal z orzechów laskowych, czy 100 kcal z pieczywa razowego i 100 kcal z pszennej bagietki, tak samo 100 kcal z owocu „A” nie równa się 100 kcal z owocu „B” jeśli chodzi o wartości odżywcze.
Składnikiem na który chcę dziś zwrócić Waszą uwagę w kontekście niedoczynności tarczycy jest gruszka.
Owoc lubiany przez większość osób, nasz polski, dostępny także i o tej porze roku. Wartości odżywcze gruszki warto wykorzystać w radzeniu sobie z takimi objawami niedoczynności tarczycy jak nadmierna nerwowość (uczucie napięcia), obrzęki ( zatrzymanie wody) i zaparcia. Wesprze też funkcjonowanie samej tarczycy.
Kluczowa jest oczywiście ilość ponieważ „nie samą gruszką żyje człowiek”. Tę należy jednak dostosować indywidualnie, także biorąc pod uwagę schorzenia współistniejące.
Nerwowość
To co charakteryzuje osoby z niedoczynnością tarczycy to nadmierna nerwowość. Słyszę o tym każdego dnia od moich pacjentów.
„Nie radzę sobie z emocjami”. „Wstaję i czuję się wykończona”.„Łatwo wyprowadzić mnie z równowagi”. „Krzyczę bez powodu”.
Oczywiście składników które należy wykorzystać wówczas w diecie jest więcej, z kilku grup pokarmowych, ale z grupy owoców właśnie gruszka zasługuje na miejsce pierwsze. Zawarty w niej bor (solidna dawka), magnez, miedź, kwas foliowy oraz witamina B6 wspomagają pracę układu nerwowego. Uspokajają, wyciszają, wspomagają pamięć i koncentrację.
Warto też wiedzieć, że produkty bogate w bor powinny spożywać osoby zmagające się ze zwyrodnieniami, osteoporozą i problemami kostno – stawowymi. To ważna informacja dla osób z niedoczynnością tarczycy będących na dietach z wykluczeniem nabiału zwierzęcego. Zawarty w gruszce bor który zapobiega także utracie wapnia z kości plus inne bogate w wapń roślinne produkty spełnią to zadanie doskonale.
Obrzęki
Kolejna kwestia to obrzęki i zatrzymanie wody. Zawarty w gruszce potas będzie bardzo pomocny ponieważ przyspiesza wydalanie sodu przez nerki. Oprócz tego obniża ciśnienie krwi oraz zapobiegając agregacji płytek krwi doskonale „czyści” żyły. Pamiętajmy że zlepione płytki to prosta droga do bardzo groźnych dla życia zakrzepów.
Wsparcie tarczycy
I wreszcie jod. Gruszka jest jednym z nielicznych owoców zawierających ten pozytywnie wpływający na działanie tarczycy pierwiastek. Wchodzi on w skład zarówno tyroksyny jak i trójjodotyroniny. Niedobór jodu powoduje zaburzenia w wytwarzaniu hormonów tarczycy. Warto wykorzystać fakt, iż w naturze jod znajduje się właśnie w gruszkach.
Odżywienie, piękna skóra, włosy, trawienie,
W gruszce znajdziemy także witaminę A, E, K, C, PP, B1, B2, fosfor, wapń, żelazo, cynk oraz bardzo dużo błonnika. Pięknie przyspiesza trawienie więc jeśli masz kłopoty z zaparciami to jest to owoc dla Ciebie.
Nie ma schorzenia które eliminowałoby gruszkę z diety. Wyjątkiem są alergie, nietolerancję oraz osobiste preferencje.
Jedz gruszki jeśli oprócz niedoczynności tarczycy masz chorobę Hashimoto, osteoporozę, cukrzycę, insulinooporność (IG gruszki to tylko 30 więc pogląd jakoby nie nadawała się dla osoby z cukrzycą czy insulinoopornoścą jest nieprawdą), zaparcia czy IBS.