Błyskawiczne danie do zabrania do pracy. Przygotujesz je rano w maksymalnie 7 minut. Bardziej na przekąskę czy drugie śniadanie niż obiad. Lekkie, sycące, zdrowe i kolorowe. Bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, kwas foliowy, żelazo, cynk, potas i witaminy z grupy B.
Cieciorkę możecie ugotować samodzielnie, lub skorzystać z gotowanej na parze z puszki. Jest równie smaczna i wartościowa.
Składniki wykorzystane do tego dania są proste i łatwo dostępne. Razem tworzą smaczną i zaskakującą całość.
Jeśli nie uda Wam się kupić parmezanu, użyjcie innego długodojrzewającego twardego sera np. grana padano.
Nie używajcie jednak zwykłego sera żółtego, fety czy mozzarelli bo zepsujecie smak. Słodko – wyrazisty smak długodojrzewającego parmezanu czy sera grana padano ma w tym daniu znaczenie kluczowe.
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- garść różyczek brokułów
- garść różyczek kalafiora
- garść mini marchewek lub jedna pokrojona w talarki marchewka
- 30 gramów sera parmezan
- 50 gramów ugotowanej cieciorki (ok. 25 gramów suchych ziaren) – można użyć gotowanej na parze z puszki
- płaska łyżeczka soku z limonki
- łyżka oliwy z oliwek
- odrobinka soli
Sposób przygotowania:
- Warzywa gotujemy na parze.
- Oliwę mieszamy z sokiem z limonki. Delikatnie solimy.
- W pojemniku nadającym się do zabrania do pracy układamy ugotowane warzywa. Dodajemy cieciorkę oraz pokrojony w płatki parmezan. Całość polewamy dressingiem.