Roladki z kurczaka są daniem prostym do zrobienia a wyglądają na tyle efektownie, że można je podać gościom i nie będzie obciachu.
Świetnie sprawdzą się na niedzielnym obiedzie.
To co włożymy do środka, to już kwestia indywidualna. Ja dziś zrobię z wędzonym baleronem,który kupiłam na targu od zaprzyjaźnionego masarza. Pachnie pięknie i aż szkoda go do roladek, ale co tam …..
- 300 gram fileta z kurczaka
- 200 gram wędzonego baleronu
- sól, curry, biały pieprz
- oliwa do smażenia
- Filety z kurczaka rozbijamy cieniuteńko. Oprószamy solą, pieprzem i curry.
- Na każdym kawałku fileta kładziemy wędzony baleron i zawijamy w roladkę. Roladki spinamy wykałaczkami i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Usmażone na złoty kolor roladki przekładamy do sosu i dusimy pod przykryciem ok. 30-40 minut.
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka octu winnego
- jedna cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3 czubate łyżki mąki
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 2 duże żółtka (o temperaturze pokojowej)
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- łyżeczka curry
Przygotowanie:
- Wino, ocet winny i estragon zagotowujemy. Trzymamy na ogniu tak długo, aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość.Odcedzamy na sitku i odstawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na maśle.Dodajemy mąkę i zasmażamy. Stopniowo wlewamy bulion cały czas energicznie mieszając trzepaczką, aż uzyskamy konsystencję sosu.
- Żółtka roztrzepujemy, mieszamy z odcedzonym i wystudzonym winem i hartujemy trzema łyżkami sosu. Dodajemy do reszty sosu mieszając energicznie. Dodajemy curry, oprawiamy solą i pieprzem. Zaklepujemy śmietaną.
Jeśli wolicie bardziej pikantne możecie dodać więcej curry.
Kaloryczność
Jedna roladka ma ok. 120 kcal
Jedna łyżka sosu ma ok. 20 kcal
Sylwia.
Ja: co kochanie?
Córeczka: ten smak jest niesamowity:)))))))))
polecam też szukać zagrodowych - czasem można trafić w sklepach
Czy wg go pominąć?
Chcę wypróbować przepis na jutrzejszy obiad ?
Czy procedura będzie ta sama?