fbpx
Bezcukrowe powidła śliwkowe pasteryzowane w piekarniku
Img

Banalnie proste w przygotowaniu. Zdrowe, domowe, bezcukrowe powidła śliwkowe pasteryzowane w piekarniku.
Rzadko pasteryzuję przetwory w ten sposób. Jeśli robię leczo, sosy czy dżemy z dodatkiem cukru, wówczas wystarczy nalać gorącą masę do słoików, zakręcić, ustawić na ściereczce dnem do góry i słoiki pięknie się zamykają. W tym przypadku cukru nie ma, a jest on naturalnym konserwantem. 
Kolejna rzecz to konsystencja powideł. Są gęste, nie podgrzewam ich maksymalnie aby się nie przypaliły, co utrudnia nałożenie do słoików bardzo gorącej masy (w przypadku płynnych sosów czy leczo to nie problem).  Gorąca masa gwarantuje “zamknięcie” się słoików.  

Jeśli pierwszy raz słyszycie o pasteryzacji w piekarniku, nie stresujcie się. To prosta i bardzo skuteczna metoda.

Polecam 😉

Składniki:

  • 10 kilogramów śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

  1. Ze śliwek usuń pestki. Przekrój je na cztery części. Umieść w garnku (nie podlewaj wodą). Ustaw grzanie na minimum (indukcja na 3) i smaż śliwki przez 3 godziny co jakiś czas mieszając. Wyłącz grzanie. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Czynność powtórz tego dnia 3 razy. Kolejnego dnia także trzy razy czyli smażymy przez 3 godziny i wyłączamy do całkowitego ostygnięcia po czym włączamy ponownie.
  2. W zależności od soczystości śliwek powidła powinny być gotowe na trzeci dzień. Polecam zaplanować przygotowywanie powideł na weekend.
  3. Gęste powidła przekładamy do słoików. Zakręcamy zakrętki. Wstawiamy do zimnego piekarnika w taki sposób aby słoiki nie stykały się ze sobą. Nastawiamy piekarnik na 130 stopni (termoobieg). Podgrzewamy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie. Uchylamy piekarnik. Czekamy 20 minut. Wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem na nakrętce na ściereczce położonej na blacie. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Powidła morelowe ze skórką pomarańczową. Pokochacie ten smak!

Lubicie konfitury ze skórką pomarańczową? Ja uwielbiam. Ostatnio siostra przywiozła mi z Grecji miód pomarańczowy. Przepadłam. Ten miód to prawdziwa Czytaj dalej

Pijany kurczak ze śliwkami na niedzielny obiad
Pijany kurczak ze śliwkami na niedzielny obiad

Przed nami niedziela, ma być ciepło i słonecznie więc prawdopodobnie nic nie stanie na przeszkodzie, aby podać obiad w plenerze. Czytaj dalej

Konfitura z nektarynek ! Cynamonowo – waniliowo – pomarańczowa ! BAJECZNA !
Konfitura z nektarynek

Tak jak obiecałam podaję przepis na moją popisową konfiturę z nektarynek. Zaraz po powidłach śliwkowych które uwielbiam i robię według Czytaj dalej

Śliwki na orkiszowym spodzie pod kruszoną z płatków owsianych i otrębów
Śliwki na orkiszowym spodzie pod kruszoną z płatków owsianych i otrębów

Do śliwek na ciepło mam ogromną słabość, więc jak tylko zelżały upały, odpaliłam piecyk, przywdziałam fartuszek i wzięłam się za Czytaj dalej

30 komentarzy

stała czytelniczka MDodano:  30 Wrzesień 2020 - 8:37
Dziękuję Małgosiu za ten przepis! jednak można zrobić powidła bez cukru! :) ile mniej więcej wyszło Ci słoiczków o jakiej pojemności z takiej ilości śliwek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2020 - 9:39
Wyszło 8 klasycznych dżemowych słoików.
Odpowiedz
AnkaDodano:  30 Wrzesień 2020 - 11:08
Najlepsze są śliwki późno zbierane (najlepiej po pierwszym przymrozku) mają najwięcej cukru. Dlatego nie dodaję nigdy cukru do śliwek na powidła. Mam prosty przepis na 3 kg śliwek: wypestkować dzieląc na połówki, włożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem). Gdyby śliwki były kwaśne można posypać cukrem, szybciej puszczą sok. Zagotować i trzymać na ogniu 0,5 h. Nie mieszać! Wystudzić i następnie gotować (wysmażać)3 godz. Następnego dnia wysmażyć do konsystencji jaka nam odpowiada. Ja dosyć mocno wysmażam,bo używam powideł do piernika czy mazurka i muszą być gęste, żeby nie wypłynęły. Jak długo dosmażam trudno powiedzieć, bo to zależy od śliwek. Te późno zbierane są takie \"wysuszone\", pomarszczone i mają mniej soku dlatego szybciej się wysmażają. Wystudzenie garnka śliwek zajmuje trochę czasu, więc jednego dnia trudno by było je wysmażyć. Ta metoda mi się sprawdza, nie trzeba mieszać, nic się nie przypala. Można podwoić ilość śliwek, ale trzeba mieć odpowiedni garnek i trudniej wystudzić
Odpowiedz
AnkaDodano:  30 Wrzesień 2020 - 11:09
Zapomniałam dodać, że z 3 kg wychodzą 3-4 słoiki powideł.
Odpowiedz
MagdaDodano:  30 Wrzesień 2020 - 11:51
Warto pamiętać, by wybrać odpowiednie śliwki. Czyli najlepiej węgierki (np. odmiana korzeniówka) i takie, które już chwilę poleżały czyli nie są jędrniutkie. Najlepiej miękkie i pomarszczone bo to oznacza, że nie będziemy ich musieli długo gotować i mają w sobie odpowiednią ilość słodyczy. Ja przyznam się, że nigdy nie pasteryzuje słoików bo wlewam bardzo gorące przetwory, w tym wypadku powidła. Ważne jest by słoiki były dobrze wyparzone (np. w zmywarce), zakręcam niepopsutymi zakrętkami i stawiam do góry dnem do ostygnięcia. Tak od wielu lat bez wpadki :) Pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2020 - 13:46
Dokładnie tak.
Odpowiedz
anaDodano:  1 Październik 2020 - 9:23
ale super przepis :O bałabym się jednak że wybuchną te słoiki, ale to chyba jakaś trauma po pękniętym sloiku, który zalany był gorącą wodą. czy słoiki muszą być wyparzone? mam jeszcze jedno pytanie Pani Małgosiu, czy suplementacja D3 i magnazu może powodować ogromne gazy/wiatry oraz to, że trzeba załatwiać się częściej , nawet kilka razy dziennie a już na pewno po każdym posiłku? mam wrażenie że przez ostatnie 2 tyg brzuch mi urósł ogromnie a przecież jem mniej bo ciągle czuję się pełna, do tego chodzę często do toalety... a tu takie coś :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Październik 2020 - 13:34
Nic nie wybuchnie ;) Suplementacja nie powinna dawać takich objawów. Chyba że jesteś nadwrażliwa na jakiś składnik otoczki tabletki.
Odpowiedz
madziaDodano:  1 Październik 2020 - 9:25
Pani Gosiu czy nie mielone ziarna siemienia lnianego (np owsianka : płatki owsiane, ziarna siemienia, otręby zalane mlekiem i odstawione) są równie zdrowe i wartościowe co mielone siemie lniane? nie wiem czy takie nie gotowane, nie rozdrobnione mają jakieś właściwości? miłego dnia <3 i słonecznego!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Październik 2020 - 13:32
Niemielone nie zostaną strawione. "Przelecą" w niezmienionej formie.
Odpowiedz
w.Dodano:  1 Październik 2020 - 9:37
a ja chciałam zapytać (widząc wszystkie przetworowe przepisy) co sądzi Pani o KIMCHI? to podobno najzdrowsza potrawa świata. wczoraj zrobiłam do słoików, końcu wyszły pyszne!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Październik 2020 - 13:32
Ja nie jestem fanką ale jeśli Ci smakuje to jak najbardziej TAK.
Odpowiedz
BasiaDodano:  1 Październik 2020 - 11:14
czy poleci Pani jakiś probiotyk w przypadku nawracających infekcji intymnych? PROSZĘ. ja już nie wiem co robić... a lekarz przepisuje non stop te same antybiotyki, które nic nie dają....
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Październik 2020 - 13:31
Nie ma "jakiegoś probiotyku". Są konkretne szczepy które działają na konkretne dolegliwości i jeśli np. występują biegunki to pewne szczepy mogą wręcz zaszkodzić, zaostrzyć objawy.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  1 Październik 2020 - 22:38
Małgosiu, czy jeżeli do słodkich przetrowów zamiast cukru używam ksylitolu, to on też działa jak konserwant (czyli nie trzeba pasteryzować)? Jeżeli ksylitol nie komserwuje, to czy można go dodać razem z cukrem i wtedy w jakiej proporcji żeby maksymalnie ograniczyć kaloryczność?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Październik 2020 - 12:36
Możesz dodać ksylitol ale zapasteryzuj dla pewności.
Odpowiedz
BasiaDodano:  2 Październik 2020 - 8:39
Pani Małgosiu a jakie to są szczepy na infekcje intymne? czego szukać w aptekach?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Październik 2020 - 12:01
Nie udzielam Basiu takich porad tu na blogu. To wiedza zarezerwowana dla moich pacjentów. Zdobycie jej kosztowało mnie mnóstwo czasu.
Odpowiedz
kamila r.Dodano:  2 Październik 2020 - 9:26
Gosiu, czy możliwe że SIBO pojawiło się nagle? z dnia na dzień wypróżnianie co chwilę, uczucie pełności non stop, gazy i to okropne i tragiczne. do tego ZNÓW nasilenie nigdy nie zgaszonej prawidłowo infekcji intymnej, znów upławy i swędzenie.. a on tylko antybiotyki przepisuje. mam już dość latania po lekarzach ;(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Październik 2020 - 12:00
Oczywiście. SIBO może pojawić się poinfekcyjnie, po zatruciu, jest wiele przyczyn.
Odpowiedz
aniaDodano:  2 Październik 2020 - 9:57
muszę to powiedzieć. Pani Gosiu. jest Pani inspiracją dla mnie (wraz z ukochaną starszą Panią, która leczy ziołami) aby studiować dietetykę i leczyć ludzi. zawsze mnie to inspirowało i kocham naturę, ale im bardziej czytam bloga tym to wszystko ma większy sens... sama jestem wrakiem jeśli chodzi o zdrowie i niestety dzięki lekarzom wcale nie jest lepiej... jednak już mam 31 lat. jestem za stara na zaczynanie od początku, pójście na pierwsze studia itp... poza tym kompletnie nie mogę zapamiętywać nawet co przeczytam, nie mogę się skupić, mam problemy z koncentracją.. więc niestety w tym życiu nie dam rady. ale w kolejnym ! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Październik 2020 - 12:38
Cieszę się ogromnie :) Nie jesteś za stara aby iść na studia. Możesz żyć 90 lat to Twoje 31 czym jest?
Odpowiedz
malwinkaDodano:  2 Październik 2020 - 10:22
oooo a ja z kolei mam pytanie o olej. nawet u Pani na blogu było, że olej rzepakowy jest dobry i bardzo zdrowy (kujawski nawet, ostatnio kupiłam jakiś w Lidlu w ciemnym szkle) ale w takim razie, dlaczego nikt nie używa oleju rzepakowego tylko oliwy oraz masła klarowanego? czy jajko usmażone na 3 kroplach oleju rzepakowego będzie gorsze niż na maśle klarowanym albo oliwie? no ogólnie , dlaczego nie jest polecany do gotowania skoro zdrowy? albo olej z pestek winogron? jest fajny w biedronce, w fajnej cenie, dość duży. do włosów genialny a do jedzenia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Październik 2020 - 12:37
Można używać, oczywiście. Różnice są smakowe.
Odpowiedz
aniaDodano:  2 Październik 2020 - 14:56
haha nie sądzę, że dożyję nawet połowy 90 lat ! od jakiś 5 lat jestem non stop w stresie, stres zabija. i to nie mój wybór tylko ludzie, sytuacje itp. tak czy siak... Pani Małgosiu a można wiedzieć ile Pani ma lat? albo chociaż widełki? wygląda Pani na 28 lat a wiedzę i Pani \"sposób bycia\" jakby Pani była dużo starsza. z ciekawości pytam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Październik 2020 - 8:26
Aniu mam 38 lat.
Odpowiedz
Ewa Dodano:  3 Październik 2020 - 18:57
Witam serdecznie. Powidła są super!!! Mam pytanie z innej beczki. Piekę od kilku lat chleb na zakwasie.Raz na tydzień, tyle.mi wystarcza. Ostatnio zaczęłam mieć problemy z żołądkiem, po gastroskopi zapalenie żołądka. Wyczytałam że przy takich problemach nie można pieczywa na zakwasie. Proszę o pomoc Małgosiu- jakie pieczywo mam teraz jeść? Pozdrawiam mocno.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Październik 2020 - 8:25
Pieczywa na zakwasie nie no i żytnego nie. Kup chleb orkiszowy, jaglany. Generalnie polecany jest pszenny przy zapaleniu żołądka ale z uwagi na jakość pszenicy teraz i jakość gotowego pszennego chleba ja takowego nie polecam.
Odpowiedz
AniaDodano:  6 Listopad 2020 - 12:26
Powidła już w garnku robią apetycznie \"bul bul bul\". Pytanie za 100 punktów: czy przykryć/odkryć garnek żeby szybciej odparowały? To już kolejny przepis na przetwory z bloga, z którego korzystam. Bardzo mi przypadły do gustu. Jestem początkującą wekujacą i dziękuję za inspiracje. Po proszę o więcej, łącznie z takimi \"oczywistosciami\" jak ogórki, buraczki, pomidory, fasolkę, sałatki, cokolwiek zaprawiasz Gosiu :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Listopad 2020 - 15:24
Aniu, powidła zawsze gotujemy bez przykrycia.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 460
Click here to Troubleshoot.
Instagram
Szkoda Ci czasu na sen w dzisiejszym zabieganym ś Szkoda Ci czasu na sen w dzisiejszym zabieganym świecie?
To błąd ‼️
Badania wykazały że sen jest bardzo ważnym elementem utrzymania homeostazy metabolicznej w tym hormonalnej, związanej z układem sercowo – naczyniowym, oraz immunologicznym. Wykazano że zaburzenia snu:
📍zmniejszają tolerancję glukozy nawet o 40% (sen 4 godzinny) oraz mogą dwukrotne zwiększać ryzyko cukrzycy typu II (sen krótszy niż 6 godzinna na dobę), 
📍pogarszają insulinowrażliwość oraz powodują wzrost poziomu TSH (dwukrotnie przy całkowitej deprawacji snu), 
📍powodują spadek poziomu leptyny (hormonu hamującego apatyt) oraz wzrost poziomu greliny (hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie głodu) oraz zwiększają apetyt następnego dnia. 

⏩Uczestnikom badania ograniczono sen do 4 godzin w ciągu nocy. Odnotowano obniżenie poziomu leptyny o 18% przy jednoczesnym wzroście poziomu greliny o 28%. Odnotowano również 24% wzrost oceny głodu oraz 23% wzrost oceny apetytu. Ocena apetytu wykazała, że badani częściej preferowali pokarmy wysokowęglowodanowe z naciskiem na słone (głód słony wzrósł o 45%). Sugeruje to, że deprywacja snu może wpływać na zachowania żywieniowe. 

📍< 5 godzin, wiążą się z wyższym ryzykiem otyłości (3,7 krotnie większym wśród mężczyzn oraz 2,3 krotnie wśród kobiet) w porównaniu do osób śpiących 7-8 godzin na dobę.

Dowiedziałaś_łeś się nowych rzeczy?
Doceń moją pracę na Instagramie.
Udostępnij na swoim instastory. Daj ♥️

Jak jest u Was z ilością snu? 

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #dietaon #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #niedoczynnosctarczycy #zdrowakuchnia #jedzzdrowo #zdrowoismacznie #zdrowewybory #pysznieizdrowo #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #insulinooporność #zdrowystylzycia

Szkoda Ci czasu na sen w dzisiejszym zabieganym świecie?
To błąd ‼️
Badania wykazały że sen jest bardzo ważnym elementem utrzymania homeostazy metabolicznej w tym hormonalnej, związanej z układem sercowo – naczyniowym, oraz immunologicznym. Wykazano że zaburzenia snu:
📍zmniejszają tolerancję glukozy nawet o 40% (sen 4 godzinny) oraz mogą dwukrotne zwiększać ryzyko cukrzycy typu II (sen krótszy niż 6 godzinna na dobę),
📍pogarszają insulinowrażliwość oraz powodują wzrost poziomu TSH (dwukrotnie przy całkowitej deprawacji snu),
📍powodują spadek poziomu leptyny (hormonu hamującego apatyt) oraz wzrost poziomu greliny (hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie głodu) oraz zwiększają apetyt następnego dnia.

⏩Uczestnikom badania ograniczono sen do 4 godzin w ciągu nocy. Odnotowano obniżenie poziomu leptyny o 18% przy jednoczesnym wzroście poziomu greliny o 28%. Odnotowano również 24% wzrost oceny głodu oraz 23% wzrost oceny apetytu. Ocena apetytu wykazała, że badani częściej preferowali pokarmy wysokowęglowodanowe z naciskiem na słone (głód słony wzrósł o 45%). Sugeruje to, że deprywacja snu może wpływać na zachowania żywieniowe.

📍< 5 godzin, wiążą się z wyższym ryzykiem otyłości (3,7 krotnie większym wśród mężczyzn oraz 2,3 krotnie wśród kobiet) w porównaniu do osób śpiących 7-8 godzin na dobę.

Dowiedziałaś_łeś się nowych rzeczy?
Doceń moją pracę na Instagramie.
Udostępnij na swoim instastory. Daj ♥️

Jak jest u Was z ilością snu?

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #dietaon #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #niedoczynnosctarczycy #zdrowakuchnia #jedzzdrowo #zdrowoismacznie #zdrowewybory #pysznieizdrowo #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #insulinooporność #zdrowystylzycia
...

1129 71
NOWY PRZEPIS NA BLOGU👌Wysokobiałkowy obiad o n NOWY PRZEPIS NA BLOGU👌Wysokobiałkowy obiad o niskim indeksie glikemicznym gotowy w 15 minut! W sam raz na obiad lub kolację.
33 gramy białka na porcję! 

Zielona pasta z kurczakiem ;)
Zapraszam na bloga ⏩ aby przejść na bloga, kliknij w BIO znajdujące się w opisie profilu. 

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #dietaon #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #niedoczynnosctarczycy #zdrowakuchnia #jedzzdrowo #zdrowoismacznie #zdrowewybory #pysznieizdrowo #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #insulinooporność

NOWY PRZEPIS NA BLOGU👌Wysokobiałkowy obiad o niskim indeksie glikemicznym gotowy w 15 minut! W sam raz na obiad lub kolację.
33 gramy białka na porcję!

Zielona pasta z kurczakiem ;)
Zapraszam na bloga ⏩ aby przejść na bloga, kliknij w BIO znajdujące się w opisie profilu.

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #dietaon #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #niedoczynnosctarczycy #zdrowakuchnia #jedzzdrowo #zdrowoismacznie #zdrowewybory #pysznieizdrowo #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #insulinooporność
...

885 34
Minimalna ilość tłuszczu w diecie to 12 % dla Minimalna ilość tłuszczu w diecie to 12 % dla kobiet i 7 % dla mężczyzn.
Optimum to 25-30 % ✅

Ogromnie ważne dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). 
Są to kwasy egzogenne czyli takie, które musimy dostarczyć z dietą. Organizm nie wytwarza ich sam. 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 do których zaliczamy:
📍kwas alfa – linolenowy (ALA)
📍kwas eikozapentaenowy (EPA)
📍kwas dokozaheksaenowy (DHA) 

są ogromnie ważnym składnikiem diety ponieważ:

✅zmniejszają stężenie pochodnych pozapalnych, 
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy układu immunologicznego ⏭ hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną co ma znaczenie w przebiegu chorób z autoagresji, 
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego ⏭ wchodzą w skład błon komórkowych neuronów czyli komórek układu nerwowego ⏭ poprawiają pamięć i koncentrację, 
✅są niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu krążenia, 
✅obniżają poziom cholesterolu, 
✅poprzez regulację syntezy triacylogliceroli w wątrobie i jelitach obniżają poziom triglicerydów, 
✅działają przeciwmiażdżycowo, 
✅działają przeciwzakrzepowo, 
✅stabilizują ciśnienie tętnicze, 
✅pozytywnie wpływają na stan skóry, 
✅spowalniają starzenie się komórek, 
✅wykazują działanie regeneracyjne,

Które z moich propozycji bogatych w Omega 3 lubicie najbardziej?

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #omega3 #zdrowetłuszcze #pcos #zdrowetłuszcze

Minimalna ilość tłuszczu w diecie to 12 % dla kobiet i 7 % dla mężczyzn.
Optimum to 25-30 % ✅

Ogromnie ważne dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Są to kwasy egzogenne czyli takie, które musimy dostarczyć z dietą. Organizm nie wytwarza ich sam.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 do których zaliczamy:
📍kwas alfa – linolenowy (ALA)
📍kwas eikozapentaenowy (EPA)
📍kwas dokozaheksaenowy (DHA)

są ogromnie ważnym składnikiem diety ponieważ:

✅zmniejszają stężenie pochodnych pozapalnych,
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy układu immunologicznego ⏭ hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną co ma znaczenie w przebiegu chorób z autoagresji,
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego ⏭ wchodzą w skład błon komórkowych neuronów czyli komórek układu nerwowego ⏭ poprawiają pamięć i koncentrację,
✅są niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu krążenia,
✅obniżają poziom cholesterolu,
✅poprzez regulację syntezy triacylogliceroli w wątrobie i jelitach obniżają poziom triglicerydów,
✅działają przeciwmiażdżycowo,
✅działają przeciwzakrzepowo,
✅stabilizują ciśnienie tętnicze,
✅pozytywnie wpływają na stan skóry,
✅spowalniają starzenie się komórek,
✅wykazują działanie regeneracyjne,

Które z moich propozycji bogatych w Omega 3 lubicie najbardziej?

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #omega3 #zdrowetłuszcze #pcos #zdrowetłuszcze
...

825 50
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.


Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej