Banalnie prosty w przygotowaniu. Zdrowy, domowy, bezcukrowy mus jabłkowy z cynamonem pasteryzowany w piekarniku.
Do naleśników, gofrów, do jogurtu czy po prostu, do zjedzenia jako deser z dodatkiem domowej granoli lub mielonych orzechów.
Mus ma krótki skład, zawiera jedynie dwa składniki, jabłka i cynamon, więc szczególnie polecam dla małych dzieci. Nie ma tu dodanego cukru, sztucznych dodatków, konserwantów, barwników, a pasteryzacja w piekarniku daje gwarancję że słoiki dobrze się „pozamykają” i produkt nie spleśnieje podczas przechowywania.
Jeśli pierwszy raz słyszycie o pasteryzacji w piekarniku, nie stresujcie się. To prosta i bardzo skuteczna metoda.
Polecam 😉
Składniki:
- 10 kilogramów jabłek
- 2 łyżki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki. Umieszczamy w garnku i leciutko podlewamy wodą. Ustawiamy grzanie na minimum (indukcja na 3) i dusimy przez 3 godziny co jakiś czas mieszając.
- Jak jabłka zmiękną i rozpadną się, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
- Gęsty mus jabłkowy przekładamy do słoików. Zakręcamy zakrętki. Wstawiamy do zimnego piekarnika w taki sposób aby słoiki nie stykały się ze sobą. Nastawiamy piekarnik na 130 stopni (termoobieg). Podgrzewamy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie. Uchylamy piekarnik. Czekamy 20 minut. Wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem na nakrętce na ściereczce położonej na blacie. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.