Znam osobę, która za żadne skarby nie zje tarty i nie ma znaczenia, czy w słodkiej, czy słonej wersji. Znam też bardzo dużo takich, które za tartę dadzą się pokroić. Dzwonią i mówią, „zrób”, nie ważne z czym.
Tarta jest daniem towarzyskim. Dlaczego ?
To potrawa kaloryczna, zresztą jak wszystko czego bazą jest mąka i masło. Mąki mają zbliżoną kaloryczność i nie ma znaczenia, czy użyjemy gryczanej, amarantusowej, pszennej czy orkiszowej. Różnicę są nieznaczne.
Warto więc, robiąc tartę, zaprosić znajomych. Oszczędzimy sobie główkowania co zrobić z resztą, której nie zjemy.
Jeśli jednak znajomi mają inne plany na wieczór, a Ty masz ogromną ochotę na tartę, możesz albo zrobić z połowy porcji w tartaletkach i mieć na dwa dni, albo zamrozić resztę w kawałkach.
Z czym jeśc tartę ?
Kawałek tarty o wadze ok. 150 gramów, widoczny poniżej ma ok. 240 kcal. Na pierwszy rzut oka, może się wydawać, że to mała porcja, ale tarta jest bardzo syta. Dla mnie osobiście, dwa kawałki to za dużo. Robiąc tartę na obiad zawsze serwuję ją z duża ilością jakiejś lekkiej sałatki.
Do tej tarty świetnie pasuje rukola z winegretem, listkami mięty i pokrojoną w paseczki pieczoną papryką.
Kawałek tarty o wadze ok. 150 g ma ok. 240 kcal
- 200 g mąki (ja użyłam gryczanej, ale możecie użyć orkiszowej, pszennej pełnoziarnistej lub jakiejkolwiek innej)
- 2 żółtka
- 100 g masła
- łyżka ksylitolu lub cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany 12%
- Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Po wyjeciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykladamy nim formę do tarty.
- Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 20 minut.
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka 2%
- łyżka ksylitolu lub cukru
- szczypta soli
- 2 żołtka
- jedno całe jajko
- łyżka mąki
Jajka miskujemy z cukrem i solą. Dodajemy jogurt i mąkę. Miksujemy na gładką masę.
- 2 duże gruszki
- 100 g sera blue
- Podpieczony spód do tarty wyjmujemy z piekarnika. Wylewamy i rozsmarowujemy 1/3 masy jajeczno – jogurtowej.
- Gruszkę kroimy w plastry i układamy na tarcie. Zalewamy posostałą masą i na wierzch kruszymy kawałki sera blue.
Opcje przygotowania:
1. Gruszkę można zmiksować w malakserze na mus i wymieszać razem z masą jogurtowo – jajeczną i serem.
2. Można też zmiksować z masą jogurtowo – jajeczną tylko ser, a gruszki pozostawić w całości.
Ja robiąc tę tartę kładę ser blue tylko na połowie z uwagi na dzieci.
Dzieciaczki z serem blue nie zjedzą. Jeszcze nie ten wiek 😉
Wiola
Na jaką formę (ile cm średnicy?) odpowiednie są podane proporcje?
Czy przepis na ciast jest uniwersalny i zgra się również z typowo słodkimi dodatkami?
Wiola
Ale napewno wypróbuję ten przepis .
Pozdrawiam :)
Kasia
owszem mozzarellą zastapisz kurczaka 1:1 prawie, ale jesli chodzi o białko to ważne jest jak dieta jest skomponowana,całościowo w danym dniu.
Wiem że trenerzy dają kurczaka lub rybę bo tak jest najprościej.
Ciężej jest posiedzieć, policzyć i polączyć np . kaszę gryczaną z groszkiem zielonym i warzywami + pestki slonecznika + feta . Każdy z tych składników ma białko.
Gosiu, ile kalorii ma szklanka mąki? Zwykłej, pszennej. Wcinałam wczoraj hummus i tak mnie natchnęło, żeby zrobić pity i nafaszerować je pomidorem, ogórkiem, oliwkami i jakimiś pseudo falafelami (np. z soczewicy) albo koftami z kurczaka. Pity zrobić umiem, tylko nie wiem jak tam z kalorycznością wyjdzie :)
A może też masz jakiś przepis na klopsiki ze strączkowych albo kurczaka? Bo tez nie wiem ile kalorii na takie policzyć.
1. Słoneczne tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika (dodałabym mięsko lub łososia)
2. pieczona faszerowana papryka. Bezmięsne danie, także dla wegetarian
3. Wegańska i wegetariańska pasta z pieczonymi pomidorami, pachnąca czosnkiem i świeżą bazylią (plus jakaś rybka, np. łosoś)
4. Pstrąg w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego (co byś do tego dodała?)
5. Roladki z indyka na parze z suszonymi pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią (co byś do tego dodała?)
6. Mus z czerwonej soczewicy i amarantusa z kurkami - pełnowartościowy posiłek, także dla osób na diecie wegańskiej (co byś do tego dodała?)
L - ok. 80
Ja nie jestem jakimś obżartuchem, jestem chuda, ale żeby najeść się musiałabym zjeść chyba z pół całej tarty, naprawdę...
skład jest taki:oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy - 45%, palmowy, kokosowy), woda, mleko odtłuszczone w proszku (1%), emulgator (lecytyna rzepakowa), sól (0,15%), aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), witaminy (A, D), barwnik (karoteny)
i czy zamiana śmietany na jogurt naturalny jeśli chodzi o tartę będzie wg Ciebie ze stratą dla walorów smakowych? jakie to ma ewentualnie przełożenie na kaloryczność porcji?
Kamila
Teraz wstaję wcześniej, ale nie chce zmieniać godzin posiłków. Powiedz mi czy śniadanie mogę zjeść 8-8:30 a resztę zostawić tak samo. Czy przerwa 3,5 gdzinna jest ok ?
1.czy zamiast śmietany mogę użyć jogurtu greckiego 0% (np. Piątnica)?
2.czy na formę kładziesz papier do pieczenia i na to ciasto? czy ciasto bezpośrednio na formę - i wtedy wysmarować masłem?
3. czy zamiast sera blue sprawdzi się ser feta (ten prawdziwy z mleka koziego i owczego)?
2- nie kładę papieru ale możesz położyć
3- tak ale nie rozpłynie się, będzie zwarty