Sezon na dynię w pełni, więc korzystam ile się da. Dobrze wiecie, że uwielbiam to warzywo 😉
Kochani dziś mam dla Was przepis na wegetariański pasztet, który polecam Wam jako przekąskę, ale też jako dodatek do dania głównego.
W wersji wegetariańskiej można połączyć go z warzywnym leczo, lub tak jak ja to zrobiłam (zdjęcie na końcu) z sosem pieczarkowym. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do dania mięsnego np. gulaszu czy kurczaka w sosie własnym. Jako składnik lunchboxa w postaci dodatku do warzywnej sałatki z winegretem też się odnajdzie.
Lubię ten pasztet za to, że mogę upiec go wcześniej i tylko kroić na kawałki potrzebną ilość i odgrzać w piekarniku lub delikatnie podsmażyć na klarowanym maśle. Tę ostatnią wersję uwielbiają moje dzieci.
Jestem pewna że polubicie ten przepis i na stałe zagości w Waszym menu.
Pieczcie i koniecznie dajcie znać jak Wam smakował 😉
Składniki:
- 400 gramów ziemniaków (waga bez skórki)
- 500 gramów dyni (waga samego miąższu, bez skóry)
- 100 gramów marchewki
- 5 jajek
- średnia cebula
- płaska łyżka klarowanego masła
- 100 gramów płatków jaglanych
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- klarowane masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, dynię i marchew ścieramy na drobnej tarce. Ja to robię w maszynce używając małego sitka do pasztetów. Wlewamy na sitko. Odstawiamy na 10 minut aby odsączyć wodę.
- Na klarowanym maśle rumienimy pokrojoną w bardzo drobniutką kosteczkę cebulę.
- Jajka roztrzepujemy razem z przyprawami.
- Startą masę warzywną (bez odsączonej wody) miksujemy mikserem z roztrzepanymi z przyprawami jajkami, płatkami i podsmażoną cebulką.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem. Wlewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.