W tym tygodniu zapachnie świętami. Mam dla Was mnóstwo świątecznych pyszności. Zaczniemy od wegetariańskiego/wegańskiego bigosu. Mięsożerni mogą go podać na Wigilię. W pierwszy, czy drugi dzień świąt doskonale sprawdzi się na stołach wegetariańskich i wegańskich. Oczywiście polecam go każdemu, ponieważ jest baaardzo pyszny.
Dlaczego publikuję akurat bigos wegetariański/wegański? Ponieważ dodanie mięsa nie stanowi żadnego problemu, a o wegetarianach i ludziach mocno ograniczających spożycie mięsa niestety bardzo często się zapomina.
Ten bigos polubią także wszyscy dbający o linię. Tradycyjny Polski bigos jest dość tłusty i, co za tym idzie, kaloryczny. Mój jest fit ;).
Co dodać, aby bigos bez mięsa był smaczny? To nic trudnego. Kluczem są dodatki. Suszona śliwka, suszona gruszka, suszone jabłko i suszone grzyby. Całość podrasowuje aromat zrumienionej cebulki.
Kwaśność kiszonej kapusty przełamuje słodycz suszonych owoców podkreślona aromatem suszonych grzybów.
Czy można zrobić go wcześniej?
Tak. Przygotuj bigos chociażby dziś lub w najbliższy weekend, porządnie podgrzej i gorący włóż do słoików. Teraz słoik ciach do góry dnem i czekamy aż bigos wystygnie. Tak przygotowany postoi do 2 miesięcy.
Polecam do wypróbowania.
100 gramów bigosu ma ok. 40 kcal
- 2 kilogramy kiszonej kapusty
- 150 gramów suszonych gruszek
- 100 gramów suszonych śliwek
- 150 gramów suszonych jabłek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 garście suszonych grzybów
- 4 liście laurowe
- 2 szklanki wody
- Cebulę kroimy w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
- Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do szybkowara. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, zamykamy pokrywę szybkowara.
- Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
- Szybkowar z wystudzoną kapustą ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
- Następnego dnia szybkowar ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Bigos jest gotowy.
- Cebulę kroimy w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
- Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą,doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
- Ponownie stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
- Tego samego dnia raz jeszcze stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
- Następnego dnia stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy 15 minut. Bigos jest gotowy.
Pozdrawiam
Moze jakis wpis o tym co mozna jesc w swieta majac cukrzyce.
przeciez tłuszcz jest bardzo potrzebny w organizmie...
To przeciez nadmiar eglowodanów prastych sprzyja wszelkim chorobą....
Mózg składa się w 60% z tłuszczów i jak ich nie dostarczamy to co wtedy mózg nie ma skąd czerpac energii....
Tłuszcze mają zdrowotny wpływ na zdrowie.. więc nie wiem dlaczego tak mówisz żeby unikać tłuszczy... tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia a nie te zawarte w prawdziwym miesku czy boczku czy prawdziwej kiełbasie
Tłusty bigos na świątecznym stole kiedy wokół masa innych dań, absolutnie nie jest wskazany.
Tłustego bigosu zjem jak pojadę na narty i przede mną będzie kilka godzin szusowania. Wtedy tak.
A propos. Jedynym materiałem energetycznym dla mózgu jest glukoza a tę organizm pobiera z węglowodanów. Jeśli ich brak, zsyntestyzuje glukozę z tłuszczu.
http://qchenne-inspiracje.blogspot.lu/2013/11/drozdzowe-paszteciki-z-kapusta-i.html
http://e-maka.pl
Mam pytanie nie w temacie Za przpis oczywiscie serdecznie dziekuje
Co zrobic z miesa z wywaru? Chodzi mi o udka cwiartki z kurczaka Czy one sie do czegos
Nadaja czy sa bezwartosciowe bo wszystko w wywarze zostalo ? Stala czytelniczka
Małgosiu, mam do Ciebie pytanie trochę nie na temat, co sądzisz o właczeniu do diety produktów zawierajacych aloes, w ogóle o aloesie, czy warto?
Pozdrawiam serdecznie, Kaśka.
1. Jak smakuje erytrytol? Ma podobny smak do sacharozy? Ile powinien kosztować, aby nie bylo mowy o podrobce?
2. Czy jesli spozywam olej rafinowany na zimno, w salatce to zle? Wiem, ze lepiej nierafinowany, ale czy ten drugi moze byc?
2 - rafinowany można spożywać na zimno, ale pozbawiony jest większości wartości
kapustę to Pani na sitku płucze pod wodą, czy jak? ona nie straci na smaku?
a czy te grzyby trzeba namoczyć?
czy nie wyłożyła Pani wszystkiego?
Czy obecność owoców suszonych i grzybów sprawia, że są one niepotrzebne?
Do gotowania kapusty zawsze dodaję liść laurowy i ziele angielskie, zastanawiam się czy dodać je od razu czy poczekać na efekt końcowy ?
Pozdrawiam, Wojtek
2 pierwsze zagotowania robiłem programem BOIL, dwa ostatnie robię STEW (troche niższa temp.) i podleję wodą bo ma tendencję do przywierania do dna.
Wszystkie owoce miałem wędzone, także zapach i smak jest wyjątkowo wigilijny :)
Pozdrawiam, Wojtek
Wydaje mi się, że w przepisie jest trochę za dużo kapusty, ale jak zrobię to pochwalę się efektem końcowym :) Wydaje mi się, że moje gruszki też są twardawe jeszcze.
Dla tych, którzy świadomie chcą się odżywiać zdrowo - TAK, ale dla rodziny, która nie jest na diecie nie koniecznie.