Fantastyczna przekąska przed treningiem, idealna do dziecięcej śniadaniówki lub na służbowy wyjazd. Chlebek bananowy z jabłkiem i cynamonem. Puszysty, delikatny, aromatyczny. Bez dodatku cukru, glutenu i nabiału zwierzęcego.
Ulubiona przekąska mojej córki. Mój mąż z dodatkiem konfitury żurawinowej traktuje go po prostu jak ciasto.
Jestem pewna że Wam zasmakuje i na stałe zagości w Waszym menu.
Polecam do wypróbowania 😉
Kaloryczność:
Składniki:
- 140 gramów mąki ryżowej
- jedno średnie jabłko
- 4 jajka
- 4 dojrzałe banany
- 40 gramów oleju kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
- Banany kroimy w cienkie talarki. Miksujemy razem z żółtkami na gładką masę. Dodajemy starte na grubej tarce jabłko i cynamon.
- Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Do masy bananowo – jajecznej dodajemy olej kokosowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Przy pomocy łyżki mieszamy z ubitą pianą.
- Formę do pieczenia o wymiarach 12 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.